Какво познахме за новия iPhone 13

Apple спази традицията във втория вторник на септември да представя новия iPhone. Тази година смартфонът идва в четири версии. Те споделят голяма част от хардуера, но има и някои ключови разлики, най-вече при камерите. Миналия месец описахме най-разпространените слухове за новия модел на iPhone и направихме предположения за това как ще изглежда.

От 1 октомври и четирите модела от серията ще бъдат налични за предварителни поръчки в онлайн магазина на A1.bg, така че за тях тепърва ще се говори. Техническите им характеристики обаче са вече ясни и може да проверим какво познахме и какво – не.

Познахме – iPhone 13 си е iPhone 13

Имаше въпросителни дали Apple няма да прескочи числото 13 заради разпространените суеверия. Компанията обаче не се притесни и представи цели четири версии на iPhone 13. Познахме, че дизайнът ще бъде запазен доста близо до този на предишния модел. Основният модел е стандартният iPhone 13. Заедно с него идва и моделът iPhone 13 mini. Вече знаем, че ще се предлагат в пет цвята, като залагат предимно на по-ярки цветове като червено, бяло, синьо, розово и черно.

Познахме – и тази година ще има Pro и Pro Max модели

Те споделят същите характеристики от гледна точка на хардуера, но ги надграждат с още няколко възможности. Дисплеите са съответно 6.1 и 6.7 инча, като разполагат с функцията ProMotion. Чрез нея те могат да променят опресняването на картината в диапазон от 10Hz до 120Hz. Това ще става автоматично, като iPhone ще преценява колко да е скоростта на опресняване според гледаното съдържание. Например за игри ще е най-висока, но за текст и снимки ще е много по-ниска, което ще пести енергия, без да нарушава качеството на работа.

Познахме – еволюция, а не революция

Дизайнът е почти същият като на iPhone 12, но прорезът за предната камера в дисплея е по-малък. Дисплеят на iPhone 13 е 6.1 инча, а на iPhone 13 mini – 5.4 инча. Панелът е Super Retina XDR OLED с 28% по-висока яркост и подобрения в консумацията на енергия. И двата модела имат керамично покритие за по-добра защита на стъклото. Корпусите са с алуминиева рамка и с рейтинг за водо- и прахоустойчивост IP68.

Apple казва, че цялостната работа на iPhone също е оптимизирана и телефонът ще използва по-малко енергия благодарение на комбинацията от по-голяма батерия, подобрения в начина на обработка на данните и новия процесор A15 Bionic. Средно всеки от моделите ще предлага по 2.5 часа по-дълъг живот на батерията спрямо своя предходен еквивалент.

Самият процесор е с множество подобрения, като има 6 централни ядра и 4 за графична обработка. Те са съответно с до 50% и 30% „по-бързи от конкуренцията“, казва Apple. Добавен е и 16-ядрен „невронен“ процесор с възможност да извършва 15.8 трилиона операции в секунда. Той ще се използва за обработка на умни алгоритми и машинно обучение. А15 ще може да обработва по-ефективно и снимки и видео, което ще се отрази на качеството на снимките.

iPhone 13 Какво познахме за новия iPhone 13 А1 Блог

Не познахме – камерите остават с 12, а не с 48 МP

Камерата на новите модели си е по-различна. При Pro и Pro MAX моделите тя е тройна, като има по-големи сензори, но третият сензор е с 3-кратно оптично увеличение. Apple казва, че благодарение на обработката с А15 реалното оптично увеличение достига 6 пъти. Pro и Pro Max предлагат и още режими като Deep Fusion, Apple ProRAW и др. Очакванията ни бяха, че ще има и 48МР сензор тук, но не се оправдаха и камерите остават с 12МР.

Познахме – камерите ще имат по-голям сензор за улавяне на светлина

Познахме, че камерата ще е с по-голям сензор за улавяне на до 47% повече светлина. Също така въвежда и системата за оптична стабилизация от предишния Pro Модел. Добавени са и нови режими като Cinematic, който може да записва видео с Dolby Vision HDR. Тези режими разчитат на процесора А15, за да постигат високо качество. А15 осигурява още обработката на снимки, филтри, като поддържа и Smart HDR 4. Всички тези режими се поддържат и от камерата TrueDepth заедно с FaceID.

Apple е положила усилия и за видеото. Освен споменатия вече Cinematic режим, Pro и Pro Max моделите имат още и технология ProRes. Това е нов видео кодек, който предлага и по-високо качество на цветовете. Камерата на телефона може да записва с това качество, като то ще може да се използва и от филми, предавания и друго съдържание.

Не познахме – все пак ще има iPhone с 1ТВ памет

Не познахме, че поне тази година няма да има модел на iPhone с 1ТВ памет. Pro версиите ще предлагат и модификация с 1ТВ – за пръв път в историята на iPhone. Преди месец предположихме, че това ще се случи най-рано през 2022, но от Apple ни изненадаха приятно. Това е наистина впечатляващ обем за съхранение, но геймърите бързо ще се досетят с какво могат да го запълнят. С помощта на мощния процесор и достатъчното количество памет подобен смартфон ще се превърне в незаменим помощник на любителите на видеоигри.

Познахме –  Lightning портът остава

В онлайн пространството имаше спекулации, че Apple ще премине към все по-популярния USB-C. Малко вероятно, с оглед на това, че компанията поддържа линията да създава собствена екосистема от устройства, които работят със съвместимо помежду си (но не винаги съвместимо с други брандове) оборудване. Миналия месец ние заложихме, че Apple ще продължи да разчита на традиционния си Lightning порт и не сгрешихме. Разбира се, познахме и че няма да има жак за слушалки, но той вече е категорично в миналото на iPhone.

Познахме – 5G (разбира се) и iOS 15

И четирите модела предлагат 5G, което поддържа повече честоти и пътуващите потребители ще могат да се възползват от новата технология на повече места. Закупилите устройството с абонамент от А1 ще могат да разчитат на скорости над 1000 Мbps с 5G ULTRA. Мрежата от пето поколение на А1 официално е най-бързата в България, след като получи признание от Ookla – компанията, която стои зад популярното приложение за измерване на скоростта на връзката Speedtest. Новите iPhone модели ще използват iOS 15, която също има множество подобрения на всички нива и в стандартните приложения на Apple.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*