Нуждаят ли се социалните мрежи от… рестарт?

Не ви ли се струва понякога, че всички в интернет са полудели? Каквото и да сподели човек в социалните мрежи, моментално се намира някой да му обясни, че е глупак, загубеняк или пък че сам си е виновен. 

Все повече хора се оттеглят от така наречените социални медии. Потвърждават го различни проучвания в последните 2-3 години. Например, изследване на института Pew от 2018 г. показа, че около 44% от младите хора (на възраст от 18 до 29 г.) са изтрили приложението на най-голямата социална мрежа от телефоните си, а 9% изцяло са изтрили профилите си.

Интересно. Повечето от тези, които са изтрили приложението и профилите си, казват, че социалните мрежи ни най-малко не им липсват. Споделят и, че нямат и никакво намерение да се „връщат“.

Отчасти това оттегляне може да се припише на проблемите със сигурността и неприкосновеността. Но все по-голям брой хора се оттеглят, защото участието в подобни платформи ги натоварва емоционално. Негативизмът, който се лее онлайн като проливен дъжд, става непоносим.

Изглежда сякаш социалните медии извадиха на показ най-лошото от хората. Гняв, нервност, нетърпимост, неразбиране и самодоволство са взели връх в общуването ни с познати и непознати. Ситуацията се изостри в последната година и половина (покрай пандемията). Разделителни линии могат да се открият във всички посоки и равнини.

И какво излезе? Социалните мрежи като че ли загубиха първоначалната си, основна си роля – да дават думата, за да бъдат двигатели на свободата, демократичността, истината. Вместо това са се превърнали в ракета-носител на всички форми на противопоставяне.

Може би не е чудно, при това положение, че вече има и „официален“ проект за рестартиране на социалните мрежи. Инициативата е на изследователи от Център за интернет и общество „Беркман Клайн“ при Университета в Харвард (съкратено BKCIS).

Хората от BKCIS смятат, че социалните медии са допринесли за ускоряване на разрушителните сили в обществото ни. Това е довело до срив в доверието към всичко и всички – институции, избори, обществени явления. За сметка на това е дало тласък на всички форми на враждебност и нетърпимост – расова, религиозна, етническа, политическа и др. Изследователите наричат своя 3-годишен проект „голямото рестартиране“ на социалните мрежи.

Дали ще успеят? Надали. Но наистина, не ли ви се иска понякога да рестартирате социалните медии, изчиствайки всичките им недостатъци и запазвайки само хубавите неща?

Ето това е въпросът: как да съхраним положителните аспекти на социалните мрежи в интернет. Без съмнение социалните медии имат своите ползи: отварят достъп до огромно количество знания, ценни самоуправляващи се общности, процъфтяващи културни движения. Способни ли сме обаче да съхраним тези ценности, като в същото време се отървем от вредата на социалните мрежи – факта, че те действат като усилвател на най-лошото в обществото ни?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*