Microsoft се подготви за Windows 11 с нови устройства и Android смартфон

Windows 11 започва да се разпространява на 5-ти октомври, като Microsoft се подготви за платформата с нови устройства от серията Surface. Софтуерният гигант също така пуска на пазара и нов смартфон с Android.

Това е моделът Surface Duo 2, който комбинира два дисплея и залага на продуктивността. Според Microsoft Duo 2 е „много повече от телефон“, като интегрира множество услуги – от Microsoft 365 и Teams през Kindle, TikTok и специален режим за игри. Duo 2 обръща внимание на мултитаскинга, като двата дисплея могат да се използват за отделни приложения и функции или като обща работна площ.  Смисълът обаче е да се използват като отделни прозорци.

Duo 2 разчита на два 5.8-инчови OLED дисплея, всеки с резолюция 1344х1892. Общата им площ е 8.3 инча с 90Hz опресняване на картината. Телефонът се сгъва като книга, както е Samsung Z Fold, но дисплеите са видимо разделени един от друг от пантата. Смартфонът е оборудван и с NFC, 5G, а процесорът е Qualcomm Snapdragon 888. Има и 8GB RAM, а мястото за файлове е 128GB или 512GB.

Duo 2 има значителни подобрения и при камерата. Тя е тройна, като има два 12МР сензора и един 16МР. Първите два са съответно с широкоъгълен и телефото обектив с оптична стабилизация, а третият е с ултраширокоъгълен. Операционната система на Duo 2 е Android 11, като поддържа услугите на Microsoft, както и стилусите от гамата Surface Pen.

Готови за Windows 11

Основен фокус на Microsoft бяха устройствата за Windows 11. Компанията показа няколко модела, включително Surface Laptop Studio, за който казва, че е най-мощното устройство в гамата си от нейното създаване досега.

Лаптопът има 14.4-инчов дисплей PixelSense Flow с резолюция 2400х1600. Той поддържа Dolby Vision и 120Hz опресняване на картината. Ще може да използва и технологията за динамична промяна на скоростта на опресняване, която ще се предлага от Windows 11.

Самият дисплей е окачен на Dynamic Woven Hinge механизъм, чрез който може да застава в различни позиции и да е удобен за работа като таблет, за презентации, игри и др. Той поддържа и Surface Slim Pen 2, за която има слот под клавиатурата.

Лаптопът залага най-вече на производителността и затова предлага различни хардуерни конфигурации. Те започват от най-новите процесори Intel Core i5 и могат да се изберат и мощните версии на Core i7. Видеокартата може да е вградената на Intel или доста по-мощната Nvidia RTX 3050 Ti. Оперативната памет може да е до 32GB, като има и до 2TB SSD.  Устройството поддържа Thunderbol,t USB 3 и едновременна работа с няколко 4K монитора.

Таблетна форма

Microsoft показа и три нови таблета. Първият е Surface Pro 8, който също получава новите мощни процесори на Intel, до 32GB RAM и до 1ТB SSD. Таблетът ще издържа до 16 часа работа с едно зареждане и при използване на Windows 11. Той ще разполага с 13-инчов PixelSense 120Hz дисплей с възможно най-тънки рамки, Dolby Visual и система за адаптиране на цветовете за по-голям реализъм. Камерите също са обновени, като предната е 5МР, а задната 10МР с поддръжка на 4K. Озвучението е оптимизирано от Dolby Atmos.

Другият нов модел е Surface Pro X. Той получава Windows 11 и 64-битова емулация, както и оптимизирани за ARM процесора му приложения на Microsoft. Самият процесор е SQ2, собствена разработка на Microsoft. Ще се предлага в две версии – само с WiFi или WiFi и LTE. Първият модел ще издържа цял ден на батерия при пълноценна работа.

Третият таблет за Windows 11 е Surface Go 3. Той запазва дизайна на предшественика си, но с обновен хардуер, който е 60% по-бърз с новия процесор Intel Core i3. Предлагат се различни конфигурации, включително и с LTE връзка. Дисплеят е 10.5-инчов с Full HD резолюция. Запазени са същите камери и портове от Surface Go 2. Всички модели ще могат да работят и със Surface Slim Pen 2.

Целта на Surface остава същата – да покаже възможностите на устройствата с Windows 11 и да вдъхнови производителите да предложат подобни и дори по-добри модели, които да извлекат максимума от новата операционна система. Очакванията към нея са доста високи, като съвсем скоро ще започне своя път за реализирането им.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*