Всичко, което вече знаем за Android 12

Oсвен с иновациите в хардуера потребителското любопитство често е провокирано и от операционните системи, които са от огромно значение за смартфоните. При мобилните операционни системи две са господстващи – Android и iOS. Според 12-годишно проучване на statista.com пазарният дял на Andorid е 72.84% (към юли 2021 г.), докато при iOS е 26.34%. Разбира се, производителите, залагащи на първата операционна система са много, докато втората практически е синоним на Apple.

Неслучайно всички новини около най-популярната операционна система за мобилни устройства предизвикват вълнение  не само сред най-изкушените от високите технологии потребители. Сега е ред на Android, която обещава редица промени. Ето и какво се очаква.

Android 12 – най-очакваният голям ъпдейт от Google

В голяма част от технологичните форуми любителите на технологиите посочват, че Android 12 е най-иновативната версия на операционната система, която Google ще представи на потребителите. Това мнение се затвърждава и от новите характеристики на операционната система. Всъщност ние следим темата още от началото на годината и дори сме обсъждали слуховете за нея тук и тук.

Операционната система ще включва множество промени при екрана за заключване – по-големи цифри на дигиталния часовник, по-различно меню при избиране на цифри за пин код, минималистичен и изчистен дизайн. На свой ред известията ще бъдат групирани по приложение, което може да помогне за по-ясно преглеждане.

По-различен дизайн ще включва и менюто на настройките, което се спуска от горната част на смартфона. При него също фокусът е към по-изчистени детайли и по-големи икони за по-бърз достъп. Някои от анимациите също са орязани, за да може потребителят да усеща допълнително, че устройството му е по-бързо.

Едно от големите нововъведения в Android 12 ще бъде включване на ново по-добре организирано меню за поверителност, където всеки потребител ще може по-лесно да управлява достъпа на приложенията доконтактния лист, съобщенията, камерата, микрофона и др.

Възможности за персонализация

Освен промените в менюто Android 12 е ориентиран и към персонализацията от страна на потребителите. Те ще могат по-лесно да избират различни десктоп изображения, да променят цветове, икони, за да персонализират изгледа на основния екран, както предпочитат. Предстои да видим и новия режим за използване с една ръка. Тъй като смартфоните стават с все по-големи дисплеи, развитието в тази посока се очаква от голяма част от потребителите.

За любителите на видеа Android отскоро включва опцията картина в картината. С нея, когато например гледаме видео от Netflix, имаме възможност за автоматично минимизиране на картината в малък прозорец. Сега Android 12 ще предоставя допълнителна опция за преоразмеряване на този прозорец, без да включваме отново опцията за цял екран.

Известни са още няколко интересни малки функции, които ще има Android 12 католесно споделяне на Wi-Fi паролата и данните на домашната мрежа с други потребители. Досега това можеше да се случи с генериране на QR код, докато при Android 12 ще има допълнителна опция в меню „Наблизо“, с която по-лесно ще може да се споделят детайлите на мрежата с устройства в близост. Подобрени ще са и менютата при управление на медийния плейър – с нов по-изчистен дизайн и по-лесно достъпни функции.

Очакват се и промени по отношение на ъпдейтите на операционната система, като Google планира те да бъдат възможни за сваляне директно от Google Play Store. Очакваме и промени в менюто за мултитаскинг, правейки още по-удобно използването на няколко приложения едновременно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*