„Интернет за всички“ с любими ютюбъри

Технологиите все повече навлизат в нашето ежедневие и тяхното развитие е ключово за всеки сектор. Откриват се възможности да използваме различни иновативни технологични услуги или джаджи, но в доста случаи ни трябва и известен период от време, за да разучим същността им и как да боравим с тях. Дори за нас, възрастните хора, технологии като 5G, IoT, облачни услуги или дори как реално се осъществяват мобилните разговори звучат твърде сложно и абстрактно, а какво остава за децата?

Наричаме днешното поколение „дигитално“, но за да бъде такова в действителност, то трябва да разбира основните технологични процеси и понятия. А с повишаването на дигиталната грамотност, понятия като „базови станции“ и „честотен спектър“ не биха звучали страшно когато, например, мобилна базова станция се появи на покрива на блока. В тези случаи биха се свели до минимум и различни конспиративни теории, например, че 5G вреди на животинския свят или, че има връзка с глобалната COVID пандемия.

Новата кампания на А1 е изцяло онлайн, като Слави от The Clashers и Ивайло и Християна от „Айде БГ“ разказват в рамките на шест специално разработени образователни видеа интересни факти за мобилните мрежи, включително и 5G, интерактивната телевизия, какво е Big Data и много други. Видеата са качени на страницата internetforall.bg, специално разработена от А1 за новата образователна кампания.

Как са разработени и какво включват новите видеоуроци?

Уроците в новата кампания на „Интернет за всички“ са разработени от специалисти на А1, в партньорство със Слави, Християна и Ивайло. Идеята зад включването на популярните ютюбъри е съдържанието да бъде поднесено от тях по по-достъпен и по-интересен за подрастващите начин. Видеоуроците акцентират върху базови понятия и теми от сферата на телекомуникациите. И макар децата да израстват заобиколени от смартфони, таблети или други смарт джаджи, зад тези устройства стоят множество технологии, и знанията за тях биха надградили дигиталната им грамотност.

Провери своите знания и спечели награда от А1

Друг интересен акцент от новата кампания на А1 е, че освен получаване на нови знания, „Интернет за всички“ дава възможност участниците да тестват наученото, а също така и да спечелят страхотни награди. На сайта internetforall.bg има специално създадена секция „Играй“. В нея е включен кратък тест с въпроси, свързани с технологиите. Отговорите се крият във видеата, в които Слави, Християна и Ивайло разказват за съвременните технологии. След регистрация с име, телефон и електронна поща, както и правилни отговори на теста, участниците могат да играят за спечелване на елегантните безжични слушалки AirPods Pro или за съвместимия с най-бързата 5G мрежа в страна – 5G ULTRA – iPhone 12.

Какво представлява проектът „Интернет за всички“

Първото издание на инициативата стартира още през 2014 г, а целта е да се популяризира значимостта на интернет грамотността, като усилията на А1 България са насочени в разработване на качествено специализирано съдържание под формата на видеа или лекции. Всички потребители могат да изпращат получените знания и на практика, за по-лесно усвояване и запомняне.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*