Рециклирай стария си телефон с А1

С развитието на технологиите се засилват и желанията на хората да имат лесен достъп до иновативни технологии и high-tech джаджи. Много от хай-тек маниаците “тръпнат” в очакване при премиерата на нов смартфон от любимия бранд.

Неприятен страничен ефект от това обаче се оказва, че в повечето случаи старият смартфон остава на заден план и често се озовава скрит в шкафа. Или по-лошо – изхвърлен в обикновен кош за боклук. Когато хората изхвърлят мобилните си телефони, те се озовават в общинските сметища. Там не им е мястото, защото телефоните и зарядните устройства съдържат токсични материали като олово, живак и кадмий.

Има и по-добро решение. Да предадем стария си телефон за рециклиране и така да се погрижим за природата и устойчивото бъдеще.

Какви са ползите от рециклирането на телефони?

В мобилните телефони има ценни материали като пластмаса, злато, сребро и платина. Най-ценният материал е златото, което се използва в платките на телефоните. Зарядните устройства съдържат мед, която е по-малко ценна, но също може да се използва повторно. Чрез днешния метод за добив събирането на една чиста унция злато генерира 79 тона токсични отпадъци, еквивалент на 39 коли, подредени една върху друга. Рециклирането на мобилни телефони намалява емисиите на парникови газове и пести природни ресурси като златото.

Рециклирането на един милион мобилни телефони намалява емисиите на парникови газове в количество, което е еквивалентно на отстраняването на 1368 автомобила от пътя за една година. И така, ако рециклирате един телефон, можете да възстановите почти всички метали, от които се нуждаете за производството на напълно нов.

От какви материали се правят смартфоните и защо е важно да рециклираме?

Според информация от statista.com десетте най-използвани материали и елементи в изработката на един смартфона са: силиций (24.88%), пластмаса (22.99%), желязо (20.47%), алуминий (14.17%), мед (6.93%), олово (6.3%), цинк (2.2%), калaй (0.85%) и барий (0.03%). Прави впечатление, че силицият и алуминият са с по-високи проценти, защото повечето смартфони включват съединение от двата химични елемента в своите дисплеи.

И докато желязото и алуминият са използвани по-скоро за рамките и отделни елементи, то медта се включва за по-добро електро и радиопроводимост. Калаят на свой ред се използва предимно за тъчскрийните. Барият покрива някои отделни платки, част от хардуера на голям брой от смартфоните. Цинкът се използва при отделни хардуерни елементи и предимно при цинкови сплави, които в съчетание с алуминия правят рамките на смартфона по здрави и издръжливи.

Може би изненадващо, но и оловото е употребявано доста често. Този елемент се намира в голямо разнообразие от хардуердните компоненти, включително платки и батерии. Използва се и като стабилизатор при пластмасата, която се среща във всеки смартфон.

Цялото това разнообразие от използвани материали в един смартфон показва колко важно е всеки един потребител да подпомогне процеса по събиране и рециклиране на стари телефони.

Новата еко инициатива от А1

На помощ на загрижените за околната среда А1 България стартира нова кампания за рециклирането на стари технологични устройства и по-конкретно смартфони и таблети. Всеки може да участва в процеса на рециклирането, като същевременно получи бонус за закупуване на нов смартфон.

До края на ноември всеки потребител, който върне старото си устройство в магазин на А1, ще получи ваучер за 20 лева за покупка на ново устройство от А1. Улеснение за потребителите е, че няма значение дали върнатото устройство работи или не. Може да бъде върнат и стар мобилен апарат, стар смартфон или таблет. Ваучерът за върнато устройство е валиден до 30 дни и може да бъде използван за пазаруване на нов мобилен телефон, смартфон, таблет, телевизор или лаптоп от А1.

Новата еко инициатива на А1 България е част от дългосрочната политика на компанията в помощ на рециклирането. А1 разполага със собствен рециклиращ център, като за първите 9 месеца от началото на годината компанията е рециклирала 127 438 устройства и смарт карти. Центърът се намира в София и е най-големият и добре развит сред всички седем страни, част от А1 Group. До края на годината целта на компанията е броят на рециклираните устройства и смарт карти да се увеличи до 162 000, което ще помогне значително в борбата за по-зелена планета.

Още по темата

  1. Здравейте, към кого да се обърна ако желая да отдам част от земя за поставяне на мобилна кула/антена в област Добрич. Благодаря Ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*