Кабелите си тръгват, телевизията остава

Телевизията се промени изключително много през последните години. С интерактивните функции най-младите вече дори не помнят, че преди време се налагаше да бъдеш пред екрана в уречен час. С технологии като Xplore TV от А1 границите между традиционната телевизия и VoD платформите (позволяващи гледане на видео по заявка) се размиват. И все пак продължава да съществува ограничението на покритието, като в много региони сателитната телевизия остава единствената работеща алтернатива. При нея обаче няма същите възможности за интерактивни функции.

Когато технологиите са проблемът, технологиите са и решението. Единственото необходимо за телевизия с интерактивни функции е наличието на интернет и на съвременен смарт телевизор. А1 вече предлага на пазара иновативно приложение за смарт телевизори, което позволява всички възможности на Xplore TV на места, където досега това не беше възможно.

Телевизия без техници

Xplore TV за смарт телевизор е услуга, която постепенно ще измести останалите видове.  Може да не се случи днес или утре, но перспективите са такива. Потребителите вече имат достатъчно опит в работата с приложения от своите мобилни устройства. Смарт телевизорите наистина не са по-различни в това отношение и инсталирането на приложения на тях е лесно и удобно. Няма нужда от техници, които да посещават в определен час, да правят сложни настройки и т.н.

Приложението Xplore TV за смарт телевизор за момента е достъпно за най-новите модели на Samsung и LG, но списъкът със съвместими устройства ще нараства в обозримо бъдеще. Това е по-практично решение не само за райони, които в момента няма необходимата инфраструктура, но и по принцип.

смарт телевизор Кабелите си тръгват, телевизията остава А1 Блог

“Довиждане”, второ дистанционно

Още един досаден елемент на IPTV телевизията ще остане в миналото с навлизането на приложенията. Второто дистанционно, което винаги се губи някъде из гънките на дивана, ще отпадне. Липсата на кабели означава, че в историята отива и т.нар. Set-top-box (или STB) устройство. Досега то служеше като своеобразен преходник, получавайки интернет сигнал по кабел и предавайки сигнал към телевизора.

Инсталираното приложение Xplore TV за смарт телевизор върши всичко това на софтуерно ниво, без значение дали интернет сигналът постъпва през Wi-Fi. Липсата на STB oзначава, че има още едно нещо по-малко, което да налага посещения от техници.

С кои телевизори е възможно

Прогнозата, че един ден почти всички потребители ще гледат телевизия с  приложения като това на Xplore TV oт А1 ще се сбъдне, но днес се намираме в началото на този път. Към края на 2021 г. устройствата са съвместими с модели смарт телевизори на Samsung и LG, произведени след 2017. От А1 са създали специална функционалност на сайта си, която позволява на всеки потребител сам да провери дали неговият модел може да използва приложението.

Тя се намира на адрес www.A1.bg/a1-smarttv  и е доста лесна за употреба. Въвеждат се първите 7 цифри от модела на устройството и платформата автоматично разпознава дали на него ще може да се инсталира Xplore TV за смарт телевизор. Тези, които не са сигурни за точния модел на своя телевизор, могат да го открият в настройките на устройството.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*