Започва новата ера на персоналния компютър

С тези думи главният продуктов директор на Microsoft Панос Панай обяви началото на разпространението на Windows 11. Панай отговаря за Windows и устройствата на компанията, като от пети октомври платформата вече е официално налична за съвместимите компютри.

Това е първата изцяло нова версия на Windows от повече от 6 години насам. Тя се появи малко изненадващо, след като доста време Microsoft казваше, че Windows 10 ще е последната нова версия, а след това ще има само ъпдейти на нея. Постепенно обаче компанията промени мнението си и по-рано тази година обяви, че има изцяло нов Windows.

Защо ни е нов Windows

На пръв поглед появата на обновената версия на операционната система изглежда странна. Досегашният Windows 10 се справяше добре със задачите си и не е имало особени проблеми с него. Светът около платформата обаче доста се промени, най-вече през последните няколко години.

Затова Microsoft смята, че е време и Windows да бъде по-сериозно обновен и променен, за да е в тон с актуалните тенденции. „Windows е двигател на иновациите. Това е устойчива платформа, която ни позволява да създаваме. Тя е и дом на над милиард души по света, които работят, комуникират с хората, които обучат и изживяват мечтите си“, пише Панай.

Пандемията породи и неочаквано голям ръст на пазара на персонални компютри. Това стана заради ограничителните мерки и резкият скок на броя хора, които работят от разстояние и имат нужда от нови, по-добри устройства. Появата на нов Windows точно сега ще е допълнителен стимул за хората да си купят нови устройства с платформа, която може да посрещне всички настоящи изисквания и е готова и за бъдещето, смята софтуерният гигант.

Windows 11 е оптимизиран за по-голямо разнообразие от устройства и хибридни модели. Платформата може да работи както на стандартните лаптопи и настолни компютри, така и на устройства 2-в-1, таблети, модели с два дисплея, стилуси и др. Целта на Microsoft е потребителите да могат да използват Windows 11 за всички компютърни и дигитални задачи, лесно да прехвърлят и продължават работата от едно устройство на друго и да отвори вратата за създаването на ново потребителско изживяване.

Какво е новото в Windows 11

Платформата има нов интерфейс, който променя популярното Старт меню. В него се събира търсачката на Windows, като се махат плочките тип уиджети от Windows 10. Също така лентата със задачи е променена и вече бутоните не са в долния ляв ъгъл, а са изместени в средата. Същевременно часът и системните икони си остават в долния десен ъгъл. Промяната напомня на мнозина на стила на macOS, но потребителите могат да преместят бутоните в ляво, ако предпочитат старата подредба.

Windows 11 добавя и управление с жестове, което ще е удобно за таблети и лаптопи със сензорен екран. При плъзване на пръст от лявата или дясната част на екрана, ще се отварят допълнителни странични менюта. От дясно е стандартното меню за известия, докато от ляво ще се показва екран с уиджети. Потребителят ще може да избира какви да са тези уиджети и да ги подрежда според желанията си.

Windows 11 ще предложи и множество дребни, но полезни промени за продуктивност. Например опция за бързо и лесно подреждане на два или няколко прозореца на екрана в различни по големина и пропорции зони.

Ще могат да се създават и виртуални десктопи, които потребителите да групират и подреждат за различни задачи. Има и повече функции за достъпност за хора с увреждания. Операционната система ще поддържа и нови технологии като Auto HDR, DirectStorage и други, за да осигурява максимум производителност за игри и работа с по-тежки графични приложения.

Заложени са и важни новости, които се очакват през следващите месеци. Те включват цялостна промяна на онлайн магазина за приложения на Windows 11, който да даде достъп на всякакви програми. Също така се предвижда да има и поддръжка на приложения за Android.

Сигурността също е важен аспект от Windows 11. Тя е и една от основните причини за изцяло нова версия на операционната система. Макар тя да споделя доста от кода си с Windows 10, новата платформа има някои важни промени на системно ниво, които завишават минималните изисквания за сигурност. Това ще повиши осезаемо базовата защита на устройствата и ще ги направи по-подготвени за актуалните киберзаплахи. Недостатък на тази промяна е, че доста от по-старите компютри може да не са съвместими с Windows 11. Това е проблем, който може да засегне модели, които са на над 6 години.

Според Microsoft всичко това е основата на новата ера на персоналния компютър. Тези устройства определено имат нужда от модернизиране, за да се справят със силната конкуренция на смартфоните и очаквания ръст на интереса към умни очила и аксесоари.

Windows 11 вече се разпространява към съвместимите устройства, като ще е безплатен ъпгрейд за притежателите на Windows 10. Microsoft обаче ще пуска платформата до потребителите поетапно, като първо ще започне с най-новите устройства и постепенно ще достига и до по-старите модели. Всички съвместими компютри ще получат известие за това в секцията Windows Update. Microsoft планира съвместимите устройства да са получили покана за инсталация до лятото на 2022 г.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*