Измерване на шума с телефон – има ли смисъл?

Шум. Той ни заобикаля навсякъде. Вкъщи, на улицата, в колата и дори в собственото ни легло – постоянно чуваме как нещо някъде шуми. Вероятно затова и в Google Play се нароиха безброй приложения за измерване на шума. Но точни ли са техните резултати?

Шумът може да има различни източници, но ние го третираме напълно различно във всеки отделен случай. Готови сме да издържим скандалите на съседи зад стената, пронизителния звук на алармата на колата, паркиран под прозорците автомобил, писъците на гарвани по дървото пред дома. Обаче в същото време трудно понасяме бученето на хладилника, или, да речем, шума на климатика, и считаме за наш дълг да докладваме на производителя или продавача за рева, надвишаващ „всички стандарти“. Освен това е толкова лесно да се измери.

Много приложения, малко смисъл

Огромен брой потребители на Android знаят как да измерват шума с телефона си. Взимаме, изтегляме кое да е приложение от Google Play, наречено „звукомер“, „звукометър“, „Децибел-метър“, „Sound meter“ или нещо подобно по избор, стартираме го и насочваме смартфона си към източника на шума. След това оценяваме показателите и готово, подаваме жалба срещу шумния съсед към компетентните органи…

… Или не точно. Всъщност описаната техника е доста безполезна. Резултатите от измерванията, извършени от смартфон, няма да бъдат приети никъде. Изобилието от приложения, които гарантират измерване на шума с помощта на телефон, е невъзможно да се приложат в реалния живот. Всъщност всички тези софтуерни шумомери не са нищо повече от залъгалка, регистрираща някакви звуци без възможност да даде представа за реалния проблем с шума.

Нереално и несериозно

Първо, приложението за измерване на шума вероятно ще улови 10-15 или дори 20% от реалния звук, тъй като микрофоните в смартфона няма как да са конфигурирани за измерване на шум. Професионални измерватели на нивото на звука са много чувствителни, освен това при тях микрофонът може да е изнесен навън, за да сканира във всички посоки и да долови дори шума от леко докосване.

шум Измерване на шума с телефон – има ли смисъл? А1 Блог

Ужасен шум, нали? Но сме склонни да го изтърпим, така се налага.

Второ, ние, обикновените потребители, нямаме яснота как трябва да се измерва шум. Например, опитайте се да измерите силата на гласа си, като държите смартфона си в ръка, и после го поставите в далечния край на стаята и пак измерете силата на гласа. Резултатът ще бъде различен, нали? А уж измервате едно и също нещо. Професионалистите знаят как да измерват правилно – на какви отстояния, при каква височина. Те дори вземат под внимание отразяването на звука от гладки повърхности като стените наоколо.

Това е причината, поради която измерванията на шум обичайно се извършват в специално оборудвани помещения. Има и други фактори, като например дали шумът е равномерен или не. Два съвсем различни вида звук от съвсем различни източници, дори при еднакви минимални и максимални стойности, могат да се възприемат съвсем различно. Един пример са телевизионните реклами от зората на новата медийна реалност: макар че техните пикове не са по-високи от тези на речта на водещите, на нас ни се струва, че рекламите „гръмват“ с много по-голяма сила.

шум Измерване на шума с телефон – има ли смисъл? А1 Блог

Никой няма нищо против шума на морето, нали? В действителност той не е никак слаб и има хора, които не могат да заспят под “припева” на вълните.

Какво да се прави

приложение на смартфона, който има. Просто трябва да се има предвид, че резултатите не могат да бъдат доказателство за каквото и да било. Ако смятате, че хладилникът бучи прекомерно, просто извикайте сервизен техник и му обяснете. Ако съседът ви вдига шум в неподходяща част от денонощието – просто се обадете в полицията.

За професионални нужни, ще ви трябва и професионална апаратура. Уредът се нарича децибел метър и може да бъде открит доста лесно, включително онлайн. Хората, които имат нужда от такива в ежедневната си работа знаят това. За нас остава важно да си припомним, че колкото и много неща да могат смартфоните, все още не могат всичко.  А в крайна сметка, в това има и нещо утешително.

шум Измерване на шума с телефон – има ли смисъл? А1 Блог

И като става дума за шум, ще познаете ли какво е това?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*