Какви ще са последиците след поредните скандали около Facebook

Изглежда, че всяка година около Facebook има скандали. Причините обикновено са сходни – разпространението на дезинформация в платформите на компанията, управлението и защитата на личните данни и влиянието на социалните мрежи върху потребителите, особено по-младите.

Последният скандал около ИТ гиганта започна преди няколко седмици с поредица статии във в. Wall Street Journal, в които първоначално неизвестен служител на компанията разкриваше данни от вътрешни проучвания за ефекта на Instagram върху младите потребители. Проучванията показваха неприятни факти като влошаване на мнението за себе си сред някои тийнейджъри заради Instagram. Данните бяха съпроводени и с множество критики, че ръководството на компанията не предприема действия.

Обвинения в „морален банкрут“

Малко след това служителят разкри самоличността си и се казва Франсис Хауген. Тя продължи с разкритията в предаването 60 Minutes, а след това се яви и на изслушване в комисия на американския Сенат. Хауген обвини Facebook в „морален банкрут“ и неколкократно заяви, че ръководството на компанията е предпочело печалбите вместо благосъстоянието на потребителите. Според нея умишлено не са предприети действия по решаване на проблемите, защото това би означавало въвеждане на мерки, които да намалят употребата на социалните мрежи и съответно ще ограничат приходите им.

Facebook Какви ще са последиците след поредните скандали около Facebook А1 Блог

През цялото време Facebook поддържаше една позиция – данните са извадени и цитирани избирателно, с цел да представят компанията в лоша светлина, като са пропуснати положителните страни на социалните мрежи, които са открити от анализите. Тя казва, че не би инвестирала милиони долари в проучвания, ако нямаше намерението да се съобразява с откритията им. ИТ гигантът отрече многократно да приоритизира печалбите над потребителите, като обясни, че намирането на решение на всеки проблем е сложен процес, който изисква време.

Впоследствие и основателят на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че всичко това „рисува фалшива картина“ за компанията. В изявлението си той призовава за пореден път институциите също да се намесят и да актуализират законите и регулациите. Според него това трябва да е обект на дискусии между правителства, компании, експерти и организации, за да се намерят най-добрите решения и да се направят правила, които да са адаптирани към днешните реалности, но и да могат по-лесно да се променят според бъдещите събития.

Много шум за нищо или реални промени?

Това далеч не е първият подобен скандал около Facebook. Досега събитията протичат по един и същи начин – няколко седмици турбуленция, заявки за промени, нови мерки от компанията и след това всичко продължава както обикновено. И така до следващия скандал.

Facebook Какви ще са последиците след поредните скандали около Facebook А1 Блог

В момента и този скандал е в тази фаза. Има много анализи и призиви за промяна, но ще се случи ли тя? Често се разчита на рекламодатели и акционери да притискат компаниите за действия, но и това има временен ефект. Особено, когато платформата продължава да се представя добре и не записва отлив на потребители – точно както се случва през годините досега.

Хауген изглежда решена този път да има последствия. Тя казва, че вече работи с представители на Европейския съюз, който традиционно е по-склонен да въвежда регулации. Засега институциите не са коментирали подобни намерения, макар и самият Зукърбърг да изразява готовност за въвеждането на нови правила.

Междувременно Facebook беше критикувана за начина, по който реагира на разкритията, отбелязва CNBC. Например компанията не само не изрази съжаление или притеснение, а твърдо и категорично отхвърли каквато и да е възможност да е виновна, като изтъква само положителните страни на усилията си. Списание Economist предупреди, че Facebook приближава повратна точка за репутацията си и ако не внимава, може да изгуби много.

Компанията не трябва да чака други да се намесят, за да ѝ дадат правилата, по които да работи. Тя може сама да ги създаде и да ги спазва, като се превърне в пример за подражание. Действията ѝ обаче показват, че макар да заявява подобно желание, не изглежда особено уверена как да го постигне. Всичко това се проточва много дълго време и се създава риск за неспасяем срив на репутацията при някой следващ скандал, като тези проблеми стават все по-често.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*