Как доставките с дрон могат да станат реалност в България?

Преди почти 8 години Джеф Безос обяви своята идея Amazon да прави доставки с дронове. Вече сме 2021 и много се е променило, но очакванията, че дроновете ще са трансформирали логистиката досега се оказаха прекомерно оптимистични. Това обаче далеч не означава, че дроновете нямат бъдеще. Напротив – те вече експериментално (и успешно) се използват за доставка на малки спешни пратки (предимно медицински) в отдалечени райони на Африка.

Кога обаче ще ги видим в България? Ще им се доверим ли да пренасят и чупливи пратки, като високотехнологичните ни джаджи? И защо изобщо технологията още не е повсеместна, ако е толкова добра.

Наистина, предимствата на доставките с дрон са свързани както с оптимизиране на разходите за компаниите, така и със значително подобряване на времето за доставка. Използването им в логистиката може да бъде решението за един от най-съществените проблеми за индустрията, а именно – негативното влияние върху околната среда.

Може ли тази услуга да стане реалност и в България?

Отговорът на този въпрос е „да“, а А1 направиха демонстрация на възможностите на мобилните мрежи от пето поколение в сферата на логистиката на специално медийно събитие в град Пловдив.

Със специално разработен дрон от Института за космически изследвания и технологии към БАН се извърши кратък контролиран летателен полет, като дронът бе управляван чрез най-бързата 5G мрежа у нас – 5G ULTRA от А1. Освен за демонстрация на полет на безпилотен летателен апарат, дронът бе използван и за доставка на най-новия смартфон от Apple iPhone 13, който направи дебют на българския пазар през и вече може да бъде закупен от магазините на А1 и на A1.bg.

Вижте как първата доставка стана факт в нашето видео:

Ролята на 5G мрежата в развитието на доставките с дрон

Управлението на дрон за дълги разстояние е възможно само при наличието на бърза и надеждна мобилна мрежа.“ Това заяви проф. Димо Зафиров, член на Института за космически изследвания и технологии към БАН, ръководител на екипа, създал специалния дрон за доставки. Той споделя още, че именно 5G мрежата осигурява необходимата свързаност за дроновете: надеждна, бърза, широколентова и с неограничен радиус на действие. Това са и ключовите характеристики за безопасното развитие на безпилотната авиация за комерсиални цели, както и за приложението на 5G мрежата във всички сфери и индустрии.

Наличието на 5G ULTRA мрежата на А1 е и главната причина демонстрацията да бъде осъществена независимо от лошите метеорологични условия по време на теста в град Пловдив. Тази година 5G ULTRA бе и оценена от световния лидер в тестването на бързината и качеството на мобилните мрежи – Ookla®, като според данни от проведено изследване 5G ULTRA е най-бързата мрежа от пето поколение у нас.

С какво 5G ULTRA e различна от другите мрежи

За А1 демонстрацията в Пловдив беше още една възможност да докаже предимствата на 5G ULTRA  Според Ookla®, на базата на данни от Speedtest Intelligence® тестове, проведени на територията на България в рамките на първите 6 месеца на 2021г. за медианна 5G скорост на изтегляне (download) в мобилна мрежа. За да се стигне до тези резултати са анализирани над 22 000 теста в Speedtest.

Забележителните характеристики на мрежата като ултрабърза скорост, малко времезакъснение и възможност за масова комуникация между машини се дължат на технологията, която само А1 използва. Докато останалите доставчици разчитат на DSS решения, при които 4G и 5G споделят спектъра, а А1 заложи на оборудване, работещо спектъра от 3,6 GHz. В блога вече сме писали за разликите между 5G ULTRA и 5G DSS решенията – може да си ги припомните тук.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*