Как да запазите своя COVID сертификат в смартфона си

COVID-19 полемиката за ваксините, мерките и ограниченията разделя обществото, но едно нещо е сигурно: разнасянето на хартиен сертификат навсякъде е непрактично и неудобно решение. За щастие смартфонът е готов да разреши и този проблем, като за тази цел има варианти за потребителите и на iOS, и на Android устройства.

Изтеглете сертификата си

За тази цел трябва да посетите сайта на Националната здравно-информационна система his.bg. В зависимост от това дали сте български или чуждестранен гражданин трябва да предоставите ЕГН или ЛНЧ. Втората стъпка е да посочите номер на документа си за самоличност и накрая да посочите дали сте преболедувал или ваксиниран. И двете групи хора в момента имат достъп до заветните зелени сертификати.

Ваксинираните лица следва да въведат национален референтен номер (НРН) от стария си сертификат или номер на сертификат, издаден след 01.06.2021 г., изследваните следва да въведат НРН на изследването, а преболедувалите да посочат телефонния номер, който е бил подаден в РЗИ при карантинирането им.

Тук идва ключов момент – системата ще ви предложи автоматично варианти да изтеглите своя сертификат в два формата – PDF и PKPASS. И двата формата имат своите приложения и кой от тях ще разберете зависи от начина, по който ще показвате вашия сертификат. Ако го изтеглите в PDF, можете да го добавите във дигиталния портфейл A1 Wallet, а форматът PKPASS ще ви позволи да го добавите към Google Pay или Apple Wallet.

Добавете сертификата към A1 Wallet

Дигиталният портфейл A1 Wallet има функция и за съхранение на вашите карти за лоялност и отстъпки, която може да се използва и за добавяне на зеления сертификат. Приложението е много удобно и можете да го инсталирате по всяко време. В случай че вече сте от многобройните негови потребители, трябва само да го отворите и след това да изберете „Карти“, където ще намерите шаблон точно за този сертификат. След това трябва само да следвате инструкциите на екрана и да снимате вашия сертификат. Сертификатът ще е достъпен по всяко време в тази секция на A1 Wallet.

Качете файла в Apple Wallet или Google Pay

В кое от двете приложения зависи от операционната система, която смартфонът ви използва – iOS или Android. В Apple Wallet добавянето става директно с натискане на бутон “добави/add” от менюто. Дигитално настроените потребители ще разпознаят, че това е същият принцип, при който се добавят бордни карти за полет със самолет.

За потребителите на Android пътят може да е малко по-дълъг. В случай че Google Pay не разпознае файла, трябва да се свали приложението Pass2Pay. Използвайте приложението, за да отворите файла на сертификата с разширение PKPASS. Програмата ще го сканира и ще извади данните от него на екрана. В празните полета се попълва Covid Certificate, след което Google Pay вече го разпознава като карта.

Има и по-нискотехнологично решение

Разбира се, винаги просто можете да изтеглите PDF файл и да го запазите в смартфона си. Недостатъкът е, че когато изтегляте други файлове, той ще отива назад и ще ви отнеме повече време да го откриете. Но това не е толкова сериозен проблем. Ако пък сте изтеглили файл във формат PKPASS, можете да използвате Pass2Pay, за да го отворите и да го покажете, когато е необходимо.

Буквално първата опция в интерфейса на приложението е „Разчети PKPASS файл“. Ако вече веднъж сте отваряли своя файл, ще го откриете в история на файловете. Отнема няколко клика повече, но и така ще стигнете до заветния QR код, с който се удостоверява валидността на сертификата.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*