Как да направим хубаво кратко видео със смартфон

Да постигнем професионален блясък във видеото, което снимаме, не е чак толкова трудно, дори ако снимаме със смартфон. Както и при статичните снимки обаче важи правилото, че не е толкова важно каква е камерата, а какво е задапаратното устройство. Ето няколко важни неща, които не бива да се подценяват.

Много светлина

Осветлението е първото нещо, което отличава хубавото видео от лошото. Светлината е най-добрият приятел на снимащия.

Слънцето е най-добрият източник на светлина. Но не толкова директната слънчева светлина прави добри кадрите, а отразената от околните обекти – разсеяната светлина.

 Как да направим хубаво кратко видео със смартфон А1 БлогКогато се снимат лица, важно е да се избягва директното слънце точно по пладне. То създава грозни сенки, от които човекът изглежда зловещо. Ако все пак се налага да снимаме човек точно по обяд, то по-добре да е някъде на сянка.

При снимане на закрито обаче няма как да разчитаме на слънцето, затова е хубаво да има изобилна изкуствена светлина. Тук отново важи правилото, че лъчите, които се спускат отгоре надолу, карат лицата да изглеждат зле. Затова е по-добре да предпочетем всякакви източници на светлина, които са по-ниско разположени, най-добре на нивото на лицето – лампиони, настолни лампи – въобще всичко, което обстановката предлага.

Чист заден план

Професионалните камери имат точен фокус и всичко на заден план изглежда „размазано“, тоест не дразни окото, но при смартфоните не винаги има такава опция. Затова обръщайте внимание на задния план. Гадно нещо е да се вижда разхвърляна стая или някаква бъркотия зад гърба на главния герой.

В идеалния случай ни е нужна стена с един равномерен цвят. Това може да е боядисана стена, чаршаф на стената, голям къс хартия. Обектът пък следва да е няколко стъпки по-напред, за да не хвърля сенки.

Добро снимане, малко корекции

Не разчитайте на софтуера за обработка, за да поправите зле изглеждащи елементи във видеото. Лошите кадри са си лоши кадри, както и да се опитваме да ги захаросваме. Вложете максимум внимание по време на снимките – след това видеото „става самичко“.

Това, за което софтуерът за обработка ще послужи, са други неща:

  • – възможност за добавяне на субтитри или други надписи,
  • – преливки между различните сцени,
  • – добавяне на музикален фон,
  • – вграждане на картина в картината и др.

Сглобявайте семпло

Всеки софтуер за обработка предлага многобройни ефекти и филтри, но не се поддавайте на изкушението да използвате много от тях. Семплото, чисто видео изглежда по-професионално. Натоварването на филмчето с много ефекти става „тежко“ за зрителя.

 Как да направим хубаво кратко видео със смартфон А1 Блог

Записвайте качествен звук

Качеството на звука е дори по-важно от качеството на картината. Повечето хора са готови да изгледат видеоклип, който не е заснет в HD или дори е малко зърнест, стига всичко останало в него да е добро. Но започне ли филмчето да „гъгне“, да кънти, да се смесват шумове, да бучи – човек не издържа и бързо затваря прозореца.

Затова помислете за звука, преди да започнете снимките. Ако ще има човек, който говори, използвайте микрофон. Продават се на много места и не са скъпи. Ако имате функция за намаляване на шума от вятър, включете я.

 Как да направим хубаво кратко видео със смартфон А1 Блог

Сложете микрофона възможно най-близо до човека, когото ще снимате, но не точно пред устата му – не само, че не е красиво в снимките, но е вредно и за звука.

Фонова музика можете да добавите по-късно чрез всяка програма за видео-обработка.

 Как да направим хубаво кратко видео със смартфон А1 БлогИзбягвайте друсането

Стабилността на камерата е ключово качество на професионално заснетите филми. Трудно е за човешката ръка да държи стабилно камерата и телефона, защото движения се получават дори само от факта, че дишаме. Потърсете стабилна опора. Това може да е статив, но също така и всеки друг стабилен обект, на който можете да опрете ръцете си, държейки смартфона – камък, облегалка на пейка, ограда, капак на кола.

Спазвайте правилото на третините

Композицията на видеото не се различава съществено от композицията в статичните снимки. За правилото за третините можете да прочетете тук.

Използвайте камерата правилно

Това пък какво ще рече? При снимане със смартфон е добре да се следват някои простички принципи:

  • Използвайте задната камера на телефона – предната обикновено е много по-семпла, с по-ниско качество;
  • Записвайте видео в пейзажен формат (хоризонтално); така видеото ще може да се гледа на всякакви устройства;
  • Намерете в настройките на камерата функцията „grid” / “решетка“ и я включете – това ще помогне да спазвате правилото на третините, а също така и да запазвате правилната хоризонтална позиция.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*