Започва ли нова ера на Интернет с новото име на Facebook

Facebook обяви, че сменя името на основната си компания. Тя вече ще се казва Meta, като това поставя началото на преобразуването ѝ и подготовката за амбициозното си бъдеще. Решението на Facebook дойде и на фона на поредицата скандали около компанията, но което породи мнения, че е продиктувано от опит да отклони вниманието и да се отдалечи от оригиналното си име.

Това обаче изглежда пресилено, тъй като всички услуги запазват оригиналните си имена. Хората ще продължат да използват Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp със същите имена и функции. Компанията Meta ще е обединителното звено на всички услуги, като ще бъде и основата на бъдещия ѝ основен бизнес, който предвижда създаването на т.нар. Метавселена. Това е идея, за която писахме още през лятото, преди плановете на Зукърбърг и компания да се напълно изяснени. Сега ситуацията е много по-различни и можем да направим доста по-задълбочен обзор.

Добре дошли в Meta

„Нашата ДНК е на компания, която създава технологии, които свързват хората и метавселената е следващата голяма цел, както бяха социалните мрежи, когато започвахме“, казва Марк Зукърбърг по време на събитието Facebook Connect, на което беше обявена промяната. Той поясни, че името Meta идва от гръцката дума и значи „отвъд“. Избрано е, защото символизира, че „винаги има още нещо за създаване“.

Юридически Facebook Inc. ще стане Meta и ще е „шапката“ на всички бизнеси на компанията. Това включва и дъщерните дружества като WhatsApp, Instagram, както и всичко останали платформи и услуги, включително Messenger и Oculus. Всички, с изключение на Oculus, ще запазят сегашните си имена и ще продължат работата си без промени. Подходът е сходен с този на Google, която преди няколко години обедини бизнесите си в холдинга Alphabet.

Единствено Oculus ще престане да съществува като самостоятелен бранд, защото той ще бъде изцяло влят в Meta. Неговите технологии ще са от ключово значение за създаването на метавселената, която Зукърбърг очаква да промени начина, по който хората използват интернет.

Изграждането на метавселената вече е започнало. Facebook има няколко екипа, които работят по проекта, като наскоро обяви, че ще инвестира 10 млрд. долара в него и свързани технологии, като паралелно ще назначи и още 10 000 души, които да работят по реализирането му.

Какво представлява метавселената

Самият Зукърбърг все още прецизира дефиницията си за метавселена. Особено, когато обяви плана си преди няколко месеца, той звучеше доста общо. Сега има малко по-ясна идея. Първото е, че „метавселената ще бъде социална“. В нея ще има 3D виртуални пространства, в които хората ще могат да се събират, да се забавляват, да работят.

В основата на метавселената ще са технологиите за добавена и виртуална реалност. Именно затова Oculus преминава изцяло в бранда Meta и ролята му ще е ключова. Голямата амбиция на Зукърбърг е метавселената да стане част от възможно най-много аспекти на ежедневието. Било то чрез стандартните ни устройства в момента или чрез умни очила с добавена реалност и шлемове за виртуални преживявания.

Идеята е метавселената да бъде платформа, която да се използва и от всички компании и разработчици. Тя ще бъде отворена и всеки ще може да я използва като основа за своите разработки, проекти и услуги. Например виртуални онлайн обучения, съвместна работа на екипи, чиито физически членове са на различни континенти и др.

Meta иска сегашният интернет да продължи да съществува, но да стане своеобразна част от метавселената – потребителите да използват интернет сайтове и портали през нея, а не обратното. „Метавселената ще е като хибрид от днешните онлайн социални преживявания, които ще се разпростират в три измерения или ще се прожектират върху реалния свят“, обяснява компанията.

Meta планира да постави основите на метавселената, но казва, че това е проект, който не може да се реализира само от една компания. Тя очаква през следващите години да има все по-голям интерес и сериозно участие и от други организации. Това вероятно ще стане и след представянето на Horizon – първата стъпка към метавселената. Horizon ще е платформа за виртуална реалност за работа от разстояние и ще е в основата на всички останали възможности на метавселената. Всичко това ще е процес, който ще отнеме години, но амбицията на Зукърбърг е първите форми на метавселената да придобият вид още в рамките на това десетилетие.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*