Как да почистим правилно лещите на фотоапарата

Свикнали сме да поддържаме чист дома си, но колко често се замисляме да почистим и устройствата, които ползваме всеки ден. Днес ще покажем няколко начина да изчистите обектива на камерата, независимо дали е на смартфон или на фотоапарат.

Първото правило за дълъг живот на камерата е винаги да носите почистващо оборудване в чантата си, защото никога не знаете кога ще имате нужда от него. Дъждовни капки, пръстови отпечатъци, петна и прах ще повлияят негативно на качеството на изображението, така че поддържането на обективите далеч от прах и замърсявания е абсолютно задължително.

Ето няколко начина как да защитите и почистите лещите си, за да поддържате възможно най-добро качество на изображението. Тези съвети са за фотоапарати и DSLR камери, но и за камерата на смартфона ви.

UV филтри

Когато става въпрос за почистване на лещите, превенцията е най-доброто решение. Поставянето на UV филтри към предната част на стъклото е подходящ начин да го предпазите от праха, а и да добавите допълнителен слой защита. При покупка на UV филтри препоръчваме да не търсите най-евтината налична опция, тъй като качеството на използваното оптично стъкло варира драстично в зависимост от цената и марката. Придържайте се към добре познати производители, за да осигурите най-високо оптично качество.

Въздушна помпа за отстраняване на праха

Използването на вентилатор или въздушна помпа за отстраняване на прах и други свободни частици от предните и задните елементи на обектива винаги е добър старт. Въздушните помпи се предлагат в различни размери, като по-големите версии имат повече мощност за издухване на прах, но за сметка на това по-малките са по-компактни и удобни за пренасяне, ако планирате снимки на открито.

На кой от двата варианта ще се спрете зависи от това колко място имате в чантата си, но за много фотографи перфектната комбинация се оказва по-малка помпа за въздух в чантата на камерата и една по-голяма у дома.

Четка за лещи

Когато въздушната помпа не може да премахне упоритите прахови частици, четката за лещи е следващата опция за почистване. Тези четки са изработени от изключително меки косми, които няма да повредят лещите на обектива, и са идеални за премахване на прах и замърсяване. Важно е да отбележим, че ако има масло или вода върху обектива, почистването с четка няма да е достатъчно.

Ако случаят е такъв, най-добре е да преминете към почистване с микрофибърна кърпа и разтвор за почистване на лещи или към следващата стъпка.

Писалка за обективи

Писалките за обективи използват почистваща смес, която се държи в капачката, и напоява почистващата подложка всеки път, когато капачката се завинтва. Тези удобни аксесоари са идеални за премахване на малки следи и пръстови отпечатъци.

Предимството на писалките за обективи е, че те често могат да свършат необходимата работа бързо и лесно без нужда от почистващ разтвор, особено когато сте в движение.

Дълбоко почистване с разтвор

При най-упоритите замърсявания единствената възможност е да използвате разтвор за почистване на лещи със специална кърпа. Препаратите обикновено се предлагат под формата на спрей, който може да се нанася директно върху обектива или филтъра, или като течност, която трябва да се нанесе върху кърпа.

Напръскайте лещата или добавете няколко капки почистващ разтвор към микрофибърна кърпа и почистете с кръгови движения. Съветваме да се движите от центъра към ръба на лещата, повтаряйки движението, ако е необходимо. Така ще премахнете всички замърсявания от обектива и ще почистите качествено и прецизно.

Почиствайте лещите възможно най-рядко

Най-важното за добрата грижа за лещите и камерите е да ги пазите от замърсявания. Предните и задните елементи на лещите са чувствителни и прекалено честото почистване може да се отрази на покритията им или да доведе до надраскване.

Винаги поставяйте предните и задните капаци на обектива – това ще намали драстично количеството прах и ще удължи живота на камерата.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*