Гергана Тучева: Хората около мен са огромна част от мотивацията ми

Срещите ни с интересните и вдъхновяващи колеги от А1 продължават. Тази седмица ви представяме Гергана Тучева, мениджър „Вътрешни и A1 Group SAP проекти“. Тя работи в компанията почти от нейното основаване и добре познава историята ѝ. В интервюто Гери ни споделя повече за това как е открила призванието си и колко смелост е нужна, за да поемеш по нов път и да следваш мечтите си.

Какво е естеството на работата ти?

Обикновено ми задават същия въпрос, но под формата на „Мамо, ти какво работиш?“. Ако трябва да съм честна,  все още не съм успяла да отговоря така, че да ме разберат и децата, и родителите ми. Случвало ми се е и полицаи при проверка да ме питат, а след отговора „SAP консултант “, остават в недоумение.

Работата ми всъщност е много интересна и вълнуваща. SAP e софтуерът, който управлява и отразява целия бизнес на компанията ни. Това е цяла Вселена, тъй като със SAP работят редица големи имена в световния бизнес, сред които и А1. Вече сме и екип, който имплементира SAP решения на външни клиенти. Радвам се, че мога да бъда част от всичко това.

Къде си завършила?

Родена съм в Стара Загора, но винаги съм мечтала да живея във Варна. Затова и избрах да следвам в Икономически университет там. Именно в любимата Варна направих магистратура в специалност „Икономика и управление на търговията“. Вярвам, че човек трябва да учи цял живот и така последваха някои специализирани SAP курсове, както и програмата на А1 – „Talent Management Program“ към CITY College, International Faculty of the University of Sheffield. Сигурна съм, че и занапред ще продължа да допълвам знанията си.SAP Гергана Тучева: Хората около мен са огромна част от мотивацията ми А1 Блог

Каква беше първата ти работа?

Това се случи през далечната 1999 г., когато още бях студентка и тичах между лекциите и работата. Постъпих в търговска компания за мобилни комуникации „НАЙВА”, която няколко месеца по-късно се оказа придобита от „Мобилтел“.  По това време пред магазините се редяха огромни опашки от хора, а ние бяхме в елегантни костюми и обувки на токчета.  Да бъдеш част от първия мобилен оператор в България е гордост и престиж!

Кога и как избра професията си?

След две години в търговската структура се преместих в София и започнах работа като счетоводител в М-тел, което продължи цели шест години. Там срещнах страхотни колеги. По това време срещу моята стая работиха изключително специални хора – SAP експертите. Тяхната работа беше много важна, отговорна и определяща за всички процеси в компанията. Бях истински впечатлена и заинтригувана от нещата, които правят, и мечтаех да стана част от този екип.

Как стигна до позицията си днес?

Един ден реших, че ще събера смелост, ще прекося коридора и ще кандидатствам за работа в SAP Competence Center. Беше страшно, защото решението ми означаваше, че трябва да се квалифицирам в област, която не познавам. Да се утвърдя и да се докажа в изцяло нова роля и с различни отговорности. Така и се случи. Подкрепата на колегите, динамиката на работата, многото четене, търсене и тестване на решения ми помогнаха да навляза в тази професия. Истината е, че в нашата работа, пътят на познанието няма граници.

След години опит във вътрешните процеси на А1 и участието ми в проекта за първата цялостна имплементация на S4HANA за Пощенска банка приех предложението от моя пряк ръководител да отговарям за вътрешните SAP проекти, както и за участието ни в проектите на A1 Group.

Коя е най-интересната част от работата ти?

А1 е сложен организъм, в който протичат много бизнес процеси и голяма част от тях преминават през SAP. Всеки казус е различен и всеки ден се налага да се взимат индивидуални и понякога сложни решения. Изисква се огромна комбинативност, за да намериш най-оптималния подход. Много интересна част от работа ми е комуникацията с колегите от останалите екипи. Когато всички сме доволни от свършената работа, усещането е много удовлетворяващо.

А коя е най-скучната?

Документацията – описването на всички промени в системата е задължителна част от дейността ни. Не е особено интересна, но сме се убедили, че е изключително важно и ценно условие за добрата ни работа.

Какво те мотивира?

Хората. Колегите. Средата. Те са всичко, заради което всяка сутрин отивам в офиса с удоволствие. Моят отдел се състои от изключителни хора с общи ценности, висока култура, общи професионални интереси и високо ниво на отговорност към работата. Хората около мен са огромна част от мотивацията ми и се уча от тях всеки ден. Мотивира ме доверието, с което колеги и партньори се обръщат към мен и към екипа.

SAP Гергана Тучева: Хората около мен са огромна част от мотивацията ми А1 БлогКак успяваш да съчетаеш работата с личния си живот?

Имало е моменти, в които е било трудно. Сигурно ще има такива и в бъдеще, но за мен е много важно да търся баланса и да се завръщам към него бързо. Вярвам, че човек е успешен и продуктивен в работата си, само ако се чувства спокоен в личния си живот и е в баланс със семейните си отговорности.

Ако кариерата ти не беше в сферата на IT, какво щеше да правиш сега?

Като дете мислих, че ще се занимавам с музика и до ден днешен големите творци ме зареждат с много емоции и вдъхновение. Макар да съм само любител, бих се занимавала с нещо близо до това изкуство.

Ако можеше да дадеш съвет на 18-годишното си аз, какъв щеше да бъде той?

Щях да кажа – учи езици! Не губи време – забавлявай се, но и учи. Никога след това нямаш цялото това време за себе си!

A какъв съвет би дала на колегите, които сега започват кариерния си път?

Да бъдат упорити и търпеливи и да търсят начин да поемат знания от по-опитните колеги. Да не се страхуват да поемат инициативата и да правят всичко с желание и от сърце. Предстоят им вълнуващи години, които започват в една от най-големите компании за дигитални услуги и телекомуникационни решения в България.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*