Windows 11 набира скорост, но има още работа за довършване

Новата версия на операционната система на Microsoft вече се разпространява повече от месец. Стартът на Windows 11 изглежда по-бавен от този на неговия предшественик, но и стратегията на Microsoft е по-различна.

Вместо ударно разпространение на платформата, този път софтуерният гигант предпочита плавното и постепенно изпращане на Windows 11 до потребителите. За сметка на това Microsoft пусна Windows 11 малко по-рано и не всички обещани функции и възможности на платформата са налични.

Трудни първи стъпки

Първите стъпки на Windows 11 се оказаха малко по-трудни от очакваното. Платформата беше споходена от няколко различни проблема, които привлякоха внимание. Сред тях беше и по-сериозен проблем с практически всички модерни процесори на AMD.

Оказа се, че има бъг, заради който компютрите с тези процесори могат да влошат производителността си. AMD и Microsoft успяха да пуснат ъпдейтите, които да поправят проблема, в обещания срок до края на октомври. През първите дни на ноември се появиха и още актуализации, които предлагат допълнителни подобрения.

Паралелно с този проблем обаче се проявяваха и други бъгове, които засягаха всички потребители, независимо от процесора на компютъра им. Повечето от тях са дребни и се отстраняват сравнително бързо с регулярни обновления.

Последният по-голям проблем беше отново в началото на ноември, когато различни приложения и функции на Windows 11 започнаха да дават съобщения за грешка. Microsoft обяви, че става дума за изтекъл сертификат, като пусна своевременно и актуализация, която да поправи проблема.

Има още работа

Подобни проблеми са очаквани с всяка нова платформа. Колкото и да бъде тествана, когато една операционна система бъде пусната за масова инсталация в реални условия и голям брой потребители, винаги ще се проявяват и проблеми, които са останали незабелязани при тестовете. Паралелно с коригирането на бъговете, Microsoft трябва да довършва и обещаните функции и възможности на Windows 11, които все още не са готови.

Най-голямата новост сред тях е възможността да се инсталират приложения за Android в Windows 11. Това ще стане чрез партньорство на Microsoft с Amazon, като именно през магазина за Android приложения на Amazon ще могат да се инсталират Android приложения в Windows. Процесът ще е малко объркващ на пръв поглед, тъй като ще изисква от потребителя да влезе първо в онлайн магазина на Microsoft, който също ще бъде обновен и с изцяло променено приложение. От него ще може да търси за съвместимите Android приложения и да ги инсталира чрез препратка към Amazon. Очаква се функцията да стане част от Windows 11 през следващата година. Също тогава Windows 11 ще разреши и инсталирането на допълнителни магазини за приложения и ще даде още по-голяма свобода на разработчиците.

Интерес все пак има

Въпреки трудностите, интерес към Windows 11 има. Според данни на AdDuplex, към края октомври т.г., около 5% от компютрите вече използват новата операционна система. Постижението е добро, като се има предвид, че Microsoft този път няма агресивна стратегия за бързо разпространение на платформата, както и резултатите от проучване на Savings.com от средата на септември т.г., което показва, че 62% от потребителите дори не знаят, че ще има нов Windows.

Microsoft започна по-плавна кампания, която за сега съобщава на потребителите само в менюто на Windows update дали компютърът им е съвместим с новата версия на платформата. В същото това меню всеки притежателите на съвместими машини са информирани още, че ще бъдат уведомени допълнително, когато Windows 11 е наличен за тях.

А кога ще е това зависи от различни фактори, най-вече от хардуерната конфигурация на конкретния компютър. Microsoft за сега не бърза, вероятно именно, за да отстрани възможно най-много бъгове преди Windows 11 да бъде изпратен до по-голям брой потребители. Плановете на компанията са всички съвместими компютри да получат покана за инсталация на Windows 11 до средата на следващата година. Инсталацията е безплатна за притежателите на Windows 10, като не е задължителна.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*