Недостигът на чипове вече се отразява негативно на потребителската електроника

През последната година няколко световни индустрии започнаха да изпитват трудности заради недостига на чипове, причинен от пандемията. Известно време проблемът беше по-ясно изразен само в определени ниши – производители на автомобили, видео карти и телеком оборудване. Блогът на А1 предвиди кризата още през август месец на тази година. Първоначално тези трудности не бяха забелязани от обикновените потребители, но постепенно запасите и на производителите на потребителска електроника започнаха да привършват.

Това доведе до отлагането на премиерата на някои смартфони с по няколко седмици. Други пък се „отказаха“ от функции като 5G модеми и бяха пуснати с 4G/LTE модули. През последните седмици все повече компании започнаха да ревизират прогнозите си за развитието на пазара. Дори и Apple очаква по-малко доставени iPhone 13 не заради липса на интерес, а заради липса на чипове.

Ще бъде труден сезон

В началото на ноември т.г. Nintendo обяви, че очаква да продаде 1.5 млн. по-малко конзоли Switch заради недостига на компоненти. Valce отложи своята преносима конзола Steam Deck за февруари 2022 г. при първоначално планиран дебют през декември т.г. Причината отново е недостигът на чипове и материали за тях.

Sony не е коментирала официално, но според информация на Bloomberg, компанията също вече очаква да произведе по-малко конзоли PlayStation 5. Тенденцията е видима – все по-голяма част от производителите на потребителска електроника започват да усещат трудностите. И това се случва точно преди началото на голямото коледно пазаруване, което традиционно е най-активният и доходоносен период от годината за тези продукти.

В комбинация с останалите проблеми, като например трудностите на дистрибуторските вериги и претоварените логистични компании, доста от най-търсените и желани устройства може да се окажат недостъпни за големи групи потребители. Това ще доведе до допълнително повишение на цените на тези устройства. Подобна е ситуацията при най-търсените видеокарти в момента, чиито цени често са повече от двойно по-високи, като има доста големи разлики между регионите.

Дългосрочен проблем

Организацията CEAMA, която обединява производители на потребителска електроника и електроуреди, съобщава, че това е „многопосочен проблем без признаци да бъде решен“. Очакванията ѝ са, че той ще продължи през цялата следваща година и ще засегне поне част от 2023 г.

Освен това някои производители на чипове повишават цените си, за да компенсират нуждите от огромни инвестиции за нови производствени мощности. Повечето производители на чипове избягват тази инвестиция, защото се опасяват, че след решаването на недостига ще останат с големи заводи, които не работят на пълен капацитет. Очакванията обаче са, че това няма да е точно така. Тепърва предстои навлизането на Интернета на нещата (IoT), който ще се нуждае от милиарди устройства и съответно чипове за тях. Много от познатите в момента устройства също използват все повече чипове.

Прогнози за бъдещето

Работа за производителите ще има, но и цените ще са подобаващи. Прогноза на GlobalData очаква, че кризата ще продължи поне до 2023 г., като ще се отрази на цените на всякаква потребителска електроника. Комбинацията от недостиг и увеличаващо се търсене ще доведе до трайно увеличение на цените, като те ще се задържат високи поне две години преди ситуацията да започне да се нормализира.

Президентът на един от най-големите китайски производители на телевизори и електроника HiSense Иа Шаошиан обяви пред CNBC, че недостигът може да продължи и дори три години. Компанията засега успява да запази нормална дейност, но планира да увеличи международното си присъствие, което може да се отрази на наличностите на чипове.

„Краят не се вижда. Може да не отнеме 10 години, но със сигурност не говорим за тримесечия, а за години“, пък казва  ръководителят на отдела за анализи на индустрията за полупроводници на Deloitte Брандън Кулик пред онлайн изданието Ars technica. Ситуацията изглеждаше сравнително оптимистична през лятото на годинатa и изглеждаше, че проблемите ще се решат до пролетта на 2022 г., но сега прогнозите отново се влошават. Не помага бавното темпо на добавяне на нов производствен капацитет, както и паническите поръчки на много компании, които искат да натрупат запаси от компоненти. Затова единственото решение е увеличаване на производството, което е свързано със скъпи инвестиции, сложно оборудване и всичко това отнема доста време

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*