Ивайло Найденов: Упоритостта е най-ценното лично качество

Ивайло Найденов част от компанията от дълги години, преминал в през различни направления, които му дават нужната увереност днес да бъде начело на един от най-успешните екипи в Корпоративни продажби – този на регион София 2. Той вярва, че упоритостта е най-ценното професионално качество, което те води напред към успеха, а ежедневните дейности и резултатите от тях са това, което го вдъхновява. Ивайло носи търговския дух в себе си, който му помага да взема правилни и навременни решения при по-сложни ситуации.

Какво си завършил?

Образование не се завършва, то се надгражда през целия живот на човека. Никога не съм спирал да добавям нови знания, посредством различни тренинги и обучения, да се интересувам от технологии и да чета книги, въпреки тенденциозно намаляващото ми време за това.

Конкретно по въпроса – завършил съм Биология в СУ и МВБУ в гр. Ботевград, с придобита магистърска степен специалност „Управление на проекти“.

Каква беше първата ти работа?

Животът ми е поднасял много изненади, за съжаление не всички са били приятни. Налагало ми се е работя в тийнейджърска възраст, за да помагам на семейството си, както и на себе си при следването в университет след това. С радост и носталгия си спомням началото на кариерния ми път в сферата на продажбите, като консултант в дирекция „Продажби на частни клиенти“ в един от най-оборотните магазини на Мтел тогава. Това беше преди малко повече от 16 години. Изключително съм благодарен за това, че кандидатствах съвсем случайно, излязох от зоната си на комфорт в този момент, защото пред мен се откри една коренно различна перспектива – тази на продажбите.

Кога и как избра професията си?

Винаги съм имал афинитет към числата и сроковете. Изборът ми е свързан и с образованието, което съм завършил, като то определи в голяма степен и професионалния ми път. Продажбите и бизнес развитието представляват един своеобразен проект с всички компоненти, свързани с него: крайна цел, срок, бюджет, управление на ресурс и взаимоотношения.

През всичките над 16 години в продажбите, независимо дали като търговец или мениджър, обичам конкретиката, поставените цели и като цяло съм човек на действието.

Обичам да правя бизнес с нашите партньори и да развивам отношенията ни, като успоредно с това предавам знанията и опита си на амбициозните млади хора в екипа ми.

Как стигна до позицията си днес?

Кариерното ми развитие е свързано с промяната и поемането на нови отговорности. Не се страхувам от тях, приемам ги като предизвикателство и възможност за развитие.

През първите две години бях отговорен за различни търговски дейности, свързани с обслужването и развитието на отделни бизнес сегменти от клиенти – от малки и средни предприятия до големите корпоративни клиенти на компанията. След това поех длъжност, свързана с продажби на клиенти, ползващи услугите на конкурентни доставчици, където базирайки се на резултатите ми скоро поех ръководството на един от търговските екипи.

След около 5 години получих предложение от международна компания, лидер в производството на електроника, да поема развитието на част от бизнеса им и стратегическите партньорства в България. Там научих доста и придобих различни умения свързани с планиране, бюджетиране, маркетинг, ценообразуване и дигитални продажби.

Винаги съм искал да съм част от най-добрите, да мога да споделям знанията и опита си с хората, за които съм отговорен. Именно затова приех с радост поканата да се присъединя към мениджърския екип на А1 като регионален мениджър “Корпоративни клиенти”.

Коя е най-интересната част от работата ти?

Много голям интерес в мен провокира работата в екип с хората ми и предоставянето на комплексни решения за нашите бизнес клиенти. Доставя ми удоволствие и с любопитство ги слушам как мислят, какви идеи предлагат и до какви заключения стигат.

Допирът до най-иновативните продукти и услуги е зареждащ! Щастлив съм, че работя в много динамичен сегмент, какъвто са комуникациите, и моят работодател е водещият доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. А1 има ключови партньорства със знакови имена за всеки бизнес, като SAP, Cisco и Microsoft. Това ни дава сериозно предимство за непрекъснато развитие и надграждане на предоставяните услуги с увеличена добавена стойност за нашите клиенти.

А коя е най-скучната?

Този въпрос е лесен 🙂 Няма скучна част. Въпреки че обичам да си изработвам план с предварително, ясно дефинирани активности, ежедневието ми е много разнообразно: от насоки и контрол на членовете в екипа до провеждане на вътрешни обучения и преговори с клиентите ни. Няма опция да ми е скучно. Дори и при рутинни дейности търся вариант за подобрение на ефективността, което автоматично вади задачата от списъка на скучните.

компания Ивайло Найденов: Упоритостта е най-ценното лично качество А1 БлогКакво те мотивира?

Като човек, който се занимава почти през целия си живот със спорт, дори и непрофесионално, притежавам висок спортен дух. Обичам състезанието и не бих казал, че съществува понятие като „бивш търговец“. Или го носиш в себе си, или не.

В този аспект изключително зареждащо ми действат успешно реализираните профитабилни сделки, осъществени с хора от моя екип. Дигитализацията и постоянно развиващите се възможности на технологиите ни позволяват да се представим добре, да работим по нови и различни проекти, като добавим приход и нови клиенти в портфолиото ни.

Като мениджър съм преминал през различни етапи в своето развитие. В момента съм се фокусирал върху развитието на хората в екипа ми, повишаване на компетенциите им и активно използвам всички инструменти на компанията за това. Според мен е лична и персонална отговорност на всеки мениджър да положи допълнителни усилия в тази посока, защото привличането и задържането на качествени професионалисти е от изключително значение за всеки един бизнес.

В А1 има създадена вътрешна академия за търговци, където се провеждат обучения, адаптирани спрямо предизвикателствата от ежедневието на акаунт мениджъра, помагайки да му бъде добре подготвен и високо мотивиран. Аз съм част от екипа от лектори и след всеки завършен курс емоцията, гледайки младите търговци, е в пъти по-силна и позитивна от най-успешната сделка!

Гордея се от успехите на хората в екипа си и напълно споделям мисълта на Стив Джобс – “В света на бизнеса важните неща не се правят от един човек. Те са направени от група хора”.

Как успяваш да съчетаеш работата с личния си живот?

За съжаление тук няма с какво да се похваля или да споделя успешна практика. Определям се като завършен работохолик и съм благодарен на семейството ми, че ме подкрепя и издържа на непрекъснатите телефонни разговори и писане на мейли извън работно време.

Ако кариерата ти не беше в сферата на продажбите, какво щеше да правиш сега?

Има две неща, с които съм се занимавал в миналото и са останали там: киното и биологията. Участвал съм в чуждестранни кино продукции и имах регулярни ангажименти. Малко след това започнах работа в бизнес продажби, като те замениха участията ми. Обичам природата и опазването на околната среда – завършил съм специалност Биология в СУ и често завиждам благородно на бившите ми колеги, работещи на терен, извън офиса, с фотоапарат в ръка.

Ако можеше да дадеш съвет на 18-годишното си аз, какъв щеше да бъде той?

„Не се страхувай да рискуваш“!

Въпреки че приемам промяната, аз съм доста предпазлив и внимателно обмислям инвестициите си и планирам разходите си. Винаги е било така и бих желал да имам по-силно развит предприемачески дух и да не ме е страх да инвестирам, опирайки се само на логика и калкулация на бизнес кейс.

A какъв съвет би дал на колегите, които сега започват кариерния си път?

Никога да не се отказват при неуспех, да не спират да приемат нова информация и да задават въпроси.

А1 е желан работодател с редица награди в областта на човешките ресурси и с утвърдени водещи принципи, разполагащ с различни възможности за учене и развитие. Всеки нов служител може да надгради личните си компетенции и според собствените си амбициите да достигне много високо ниво.

Основен фактор за успеха за мен е най-ценното лично качество: УПОРИТОСТ !

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*