Intel празнува 50 години от създаването на първия микропроцесор за масова употреба

На 15 ноември 2021 година технологичният гигант Intel отпразнува 50 години от създаването на първия микропроцесор за масова употреба през 1971 година с вече емблематичното име Intel 4004. С този технологичен пробив компанията проправя пътя за създаването на цяла микропроцесорна и микрокомпютърна индустрия. Днес тази индустрия е причината за съществуването на почти всяка иновативна технология – от така наречените „облачни“ услуги до света на изкуствения интелект.

Как започва всичко?

Историята на Intel 4004 започва още през 1969 година, когато Nippon Calculating Machine Corporation се обръща към Intel относно създаването на набор от интегрални схеми за прототип на техния нов модел калкулатор Busicom 141-PF. Предизвикателството приема Федерико Фаджин, физик и инженер на Intel, който през 1970 година ревизира първоначалния план за 12 чипа и започва работа по създаването на 4 персонализирани микропроцесора. Те са познати като MSC-4, а един от тях е и Intel 4004.

По онова време задача като тази е смятана за граничеща с невъзможното. Фаджин по-късно споделя, че негови колеги по онова време смятат проекта за „отклонение, измислено от маркетинговия отдел с цел изкарване на пари докато бизнесът с памет – истинската мисия на Intel като компания – съзрее достатъчно“[1].

Нова ера в интегрираната електроника

Въпреки трудностите обаче малко над година по-късно Фаджин представя на света Intel 4004 заедно с три други поддържащи микропроцесора. През 1971 година Intel купува правата за набора от чипове от Nippon Calculating Machine Corporation и ги пуска на пазара с реклама в броя на Electronic News от 15 ноември 1971 година. Рекламата гласи „Представяме нова ера в интегрираната електроника.“[2]

Това е и моментът, в който Intel 4004 се превръща в първия програмируем микропроцесор на масовия пазар – градивен елемент, който инженерите могат да закупят и персонализират чрез софтуер, за да използват в широка палитра от различни устройства.

Важността на малкия колкото човешки нокът Intel 4004 идва от факта, че структурата и функционалността на този микропроцесор са в основата на философията за изграждане на по-късните модели чипове, които от своя страна ни довеждат до модерните технологии, обграждащи ни днес.

Какво следва?

В контекста на този юбилей през октомври Intel представиха най-новия процесор на компанията – 12th Gen Intel® Core™. Модерната хибридна архитектура на тези процесори е направена възможна от близкото партньорство между хардуер и софтуер. Продуктът дава обещания за една нова технологична ера, в която е възможно изследването на все още непознати територии в модерните технологии.


[1] “4-битовия ЦПУ на Intel става на 50 години”:
https://www.extremetech.com/extreme/329052-first-mover-intels-4-bit-4004-cpu-turns-50?utm_campaign=trueAnthem%3A%20Trending%20Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=facebook&fbclid=IwAR1ZDGeORThEriRKeTsN1xxTuyaWZ3OPheGQ8jLAh8oiH6o-ronFDttb_EA

[2] “Първият микропроцесор на Intel”:
https://www.intel.com/content/www/us/en/history/museum-story-of-intel-4004.html

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*