Големи промени в Bitcoin след първaта актуализация от 2017 година насам

В средата на ноември тази година криптовалутата Bitcoin получи първата си голяма актуализация от четири години насам. Тя се казва Tarpoot и идва с доста промени, като първоначалните реакции за нея не изглеждат особено ентусиазирани. Оттогава цената на криптовалутата се понижи, но въпреки това очакванията към нея са големи.

Основната цел на обновения Bitcoin е да подготви криптовалутата за по-големи и сложни трансакции, както и да улесни процеса по обработката им. Целта е постепенно Bitcoin да стане по-ефективна и бърза платформа. Надеждата е това постепенно да я направи интереса и за разплащания, а не само като актив.

Големите промени

Актуализацията засяга множество аспекти от инфраструктурата и програмния код на Bitcoin. Чрез нея могат да се сливат дигиталните подписи за потвърждение на множество трансакции чрез частни ключове за криптиране и проверка чрез публичен ключ. Това ще улесни верификацията на трансакциите и ще ускори процеса – с едно използване на публичен ключ ще могат да се потвърдят голям брой подписи, вместо това да става един по един.

Taproot позволява комбинирането и на различни трансакции, като например такива, които изискват повече от един подпис с еднократни. Така става по-сигурно и за самите трансакции, защото не може да се определи коя е само с един подпис и коя  изисква няколко. От своя страна това ще затрудни откриването кои са участниците в даден превод.

Промените ще помогнат и за имплементирането на умните договори в блокчейна на Bitcoin. Чрез него ще може да се създават по-сложни и разнообразни финансови приложения на платформата на Bitcoin. Умните договори винаги са били възможност за Bitcoin платформата, но не се прилагаха ефективно именно заради проблемите на блокчейна. С Taproot те са отстранени и използването на тези умни договори в голям мащаб трябва да стане по-лесно.

Какво предстои?

Очакванията са, че след първоначалните притеснения за това какви ще са ефектите на Taproot, интересът на инвеститорите и програмистите ще започне да расте. Ако създателите на различни финансови приложения и услуги харесат възможностите на Taproot за сложни умни договори, това ще увеличи и доверието на инвеститорите. По-бързата обработка на повече преводи също ще се отрази благоприятно на цената на криптовалутата в дългосрочен план.

Целта на актуализацията не е да изстреля цената на Bitcoin нагоре веднага, а да положи основата за траен ръст и дългосрочни промени и еволюция, казва изпълнителният директор на BItbns Гаурав Дааке пред OutlookIndia.

Taproot ще стои в основата и на следващите обновления на Bitcoin. Има множество предложения, които се обсъждат. Сред тях е допълнително улесняване на извършването на трансакция чрез опростяване на процеса, въвеждане на функция, чрез която потребителят да ограничава кой може да получава преводи от неговия портфейл (за по-висока сигурност) и др.

Вече се обсъжда и какво да се прави, когато Bitcoin достигне лимита си от 21 млн. виртуални монети. В момента криптовалутата се генерира чрез „копане“, т.е. обработка на преводите, а наградата е все по-малка сума Bitcoin. Когато вече няма да се генерира криптовалута, наградата ще бъде съответна част от таксите за превода. Когато обработката на преводи е улеснена и ускорена – наградите ще са по-високи и съответно интересът на „миньорите“ ще остане висок.

Всичко това трябва да осигури дългосрочното съществуване на Bitcoin. За разлика от предишните актуализации, които бяха посрещани с много сериозни спорове и дори доведоха до разцепването на Bitcoin (така се родиха Bitcoin Cash и Bitcoin Gold например), този път нямаше голямо разделение. Въпреки това цената на криптовалутата се понижи значително, което се отдава най-вече на първоначалните притеснения, които се пораждат през първите дни на всяка голяма промяна.

Още по темата

  1. Антон Петров says:

    Много добра статия, без спекулации, без за и против. Добре сте си написали домашната работа, продължавайте все така!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*