Знаме или лого ще носи следващият човек, който стъпи на Луната?

Забелязахте ли, че тази година Космосът бързо стана пренаселено място?

В една юлска неделна утрин към откритото пространство потегли Сър Ричард Брансън – британският милиардер, основал звукозаписната компания Virgin, авиокомпанията Virgin и ред други мега-бизнеси. Той се постара да изпревари Джеф Безос – основателя на Amazon – в надпреварата кой пръв ще излети в Космоса. Безос полетя малко след Брансън. Успех им пожела Илън Мъск – създателят на Tesla, Neuralink и… SpaceX. Мъск като че ли не бърза да полети в космическото пространство. Навярно е спокоен, защото няма нужда да се доказва. Неговите космически кораби отдавна щъкат между Земята и Международната космическа станция и возят хора.

Тези три имена забръмчаха в заглавията на световните медии. Надцакването с датите беше видно. За момент изглеждаше, че тримата като че ли се мерят на кого му е по-голям космическият кораб.

Сега вече въпросът за космическия туризъм не е „дали“, а „кога“ и най-вече „колко“ (ще струва). Но усилията на тримата предприемачи да полетят в Космоса са само малка част от играта.

Постоянни космически станции

Човешкото присъствие в Космоса е факт през последните години благодарение на комплекс, известен като Международна космическа станция. В нея имат право да пребивават космонавти от множество държави, с изключение на една – Китай. На китайската държава е забранено да праща космонавти там.

Международната космическа станция обаче навярно ще бъде изведена от употреба след няколко години – след 2024 г. А после?

Докато светът се чуди какво ще стане с МКС, Китай вече строи нова, постоянна космическа станция. Тя се казва Тиангонг. Първият модул от нея е Тианхе и бе изпратен в Космоса през април 2021 година. Предвидено е Тиангонг да работи поне 10 години, считано от 2022 година. Тианхе е основният компонент от нея. Той ще осигурява енергия и задвижване. Съдържа всички технологиите за поддържане на живота и жилищните помещения, необходими на посещаващите астронавти.

Това не е всичко. Наскоро три американски компании – Lockheed Martin, Nanoracks и Voyager Space – обявиха партньорство с цел изстрелване и качване в орбита на комерсиална космическа станция с постоянен екипаж до 2027 година. Наречена е Starlab. Тя ще е достъпна „и за частни потребители“. Говори се, че на Starlab ще има поле за различни дейности: наука, изследване на материали, отглеждане на растения, обучение на астронавти и … космически туризъм.

Навярно някой ще попита къде е Русия в цялата тази работа. В настоящето Русия не шуми с особено забележителни космически постижения. Запознати обаче очакват тя да се съюзи с Китай в космическите завоевания.

На Луната и на Марс

Амбициите на земляните се простират, разбира се, и отвъд космическите станции. Луната и Марс са на прицел.

Китай вече кацна със свой космически апарат на тъмната страна на Луната. Сега планира мисия до южния полюс на Луната. Говори се за създаването на лунна база, която дори ще си има постоянен екипаж.

САЩ също иска да праща на Луната екипаж. В духа на US ценностите за него ще е критично да включва жена и цветнокож. Вече е ясно и, че ще се возят с космически апарат от SpaceX – космическата фирма на Илън Мъск.

Изправени в съперничество, САЩ и Китай се надпреварват и да „завладяват“ Марс. Миналата година Китай изпрати на червената планета свой космически кораб. Той измина 470 млн. километра и приближи до Марс през април тази година, а през май бяха разпространени първите снимки оттам. САЩ не остана по-назад. През лятото НАСА обяви, че ще праща хора на Марс най-късно през 2037 г. Тя огласи, че вече търси доброволци, които да помогнат в мисията. Предвижда се мераклиите да живеят в обиталище с площ от 157 квадратни метра, изградено чрез 3D принтер. Някъде по това време Илън Мъск предупреди, че при опитите за заселване на Марс навярно ще загинат доста хора. Все пак екстравагантният технологичен бос се самообяви за „император на Марс“.

Знаме или лого?

И така, ерата на космическия туризъм може да се счита за открита, следващият въпрос е кой ли ще е следващият човек, който ще стъпи на Луната? Дали ще е мъж или жена? Знамето на коя държава ще носи?

А може би няма да ни е интересно чий флаг ще носи. Може би той ще тръгне по лунната повърхност, излизащ от космически кораб с корпоративно лого, носещ брандиран костюм– голяма стъпка не само за човечеството, но и за галактическия маркетинг.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*