5G ULTRA – равносметката след 1 година

Живот на скорост

Измина една година от официалния старт на 5G ULTRA на А1. Смисълът на мрежите от пето поколение е да подобрят потребителското преживяване на клиентите на мобилна услуга, а това може да се случи само с още по-високи скорости. През 2020 година А1 взе решение да развива мрежата от пето поколение само с оборудване на европейски производители и на честотна лента от 100 MHz в спектъра от 3600 – 3700 MHz. Това е подходът, който гарантира, че нещата се случват по правилния начин и не се правят компромиси със скоростта на връзката, въпреки че отнема повече време и ресурси от алтернативното DSS решение, при което ресурсът между 4G и 5G е споделен.

Ако трябва да сме още по-точни – една година по-късно 5G ULTRA на А1 достига скорости, които са 3,5 пъти по-високи от тези в 4G мрежите. Това беше и основание 5G ULTRA да бъде обявена за най-бързата 5G мрежа в България за 2021 година от Ookla. 5G ULTRA регистрира най-високи средни скорости по 5G и в независимо измерване в 9 града на асоциация „Активни потребители“, което е извършено в края на октомври 2021 година.

Трафикът не спира да расте

„4G ни е достатъчен, за какво ни е 5G?”. И такова мнение циркулираше в публичното пространство преди, когато 5G ULTRA стартираше. Много потребители на мобилни услуги на А1 обаче очевидно не са съгласни с него. Само от търговския старт на 5G ULTRA през април активните потребители на мрежата са се увеличили с 448%, а генерираният от тях трафик е нараснал със 771%, като за октомври е надхвърлил 90 TB.

5G ULTRA регистрира и един „смартфон-герой“, през който са преминали 2 891 878 MB мобилен интернет в рамките на един месец. Това количество данни е равно на около 403-часов стрийминг на видео с 4K резолюция или сваляне на около 565 филма с HD резолюция (ако приемем, че един филм е с продължителност около 90 мин.).

5G ULTRA 5G ULTRA – равносметката след 1 година А1 Блог

5G смартфоните са навсякъде

Когато А1 стартира своите тестове на 5G ULTRA преди повече от година, на пазара имаше само ограничен бройустройства, съвместими с новата мрежа. Днес тази ситуация изглежда далече в миналото. Всеки месец се добавят нови и нови модели и вече има доста добри предложения не само сред флагманите, но и в средния и бюджетен ценови клас..

Портфолиото на А1 от 5G съвместими смартфони вече включва над 40 модела. Интересна е справката за използваните данни по операционни системи. За октомври 2021 година 38,4% от трафика през 5G ULTRA е генериран от мобилни устройства с iOS , а 44,3% от трафика през месеца от смартфони с операционна система Android.

Къде отиват останалите 17,3%? Отговорът може да изненада мнозина – за домашен интернет. А1 първи стартира предлагането на услуга за домашен интернет през 5G мрежа Net Box. Възможните скорости в 5G мрежата всъщност надхвърлят възможностите на кабелната свързаност, което означава, че за това приложение на 5G тепърва ще се говори.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*