Приказка за три прасенца и кибервълк

Ускорете дигитализацията на бизнеса си с надеждни решения за киберзащита от А1.

Изграждането на успешен бизнес в много отношения прилича на създаването на сигурен дом. Здрава ограда, непробиваема врата, сигнално охранителни технологии, видеонаблюдение – това са част от нещата, за които трябва да помислим, за да не се озовем в разрушените къщи на първите две от трите прасенца от приказката. А ако искаме да сме като последното, което успешно побеждава вълка, ни трябват множество умни решения както за управление и развитие на бизнеса, така и за изграждането на неговата дигитална сигурност. Защото доверието в технологиите е нещо добро, но още по-добро е умението да ги защитаваме и контролираме.

Зъбите на кибервълците стават все по-остри

COVID-19 пандемията и последвалата необходимост да се осигурят възможности за работа от дистанция ускориха процесите по дигитализация. С нея обаче се създават и предпоставки за сериозни рискове в ИТ сигурността. Кибернападенията бележат огромен ръст и не би било пресилено да се каже, че и престъпните умове претърпяха дигитализация. Сред пострадалите от кибернападения организации са болници, компании за доставка на храна, платформи за дистанционно обучение и много други.

Подходът в предотвратяването на подобни атаки и осигуряването на устойчива дигитална среда е многостранен: откриване на потенциалната заплаха, предприемане на действия за защита на информацията, установяване на дългосрочна сигурност на системите. Като технологичен партньор на бизнеса А1 помага на компаниите да се погрижат за сигурността като за собствен дом, предлагайки целия спектър от решения за киберзащита.

Непрекъснат мониторинг на уязвимостите

За предотвратяване на атаки срещу достъпната отвън ИТ инфраструктура А1 предлага автоматизираната облачна услуга за непрекъснат мониторинг – Offensity. Тя се осъществява чрез 30 напълно автоматизирани модула, които непрекъснато сканират за уязвимости домейна и поддомейните на бизнес клиента. Така автоматично се идентифицират потенциалните заплахи за външно достъпната ИТ инфраструктура, включително DNS, имейл и уеб сървъри, имейл списъци и др. Бизнес клиентите получават от А1 не само доклад за откритите слабости след всяко сканиране, но и набор от препоръки за тяхното елиминиране.

Много офиси, една обща защитена мрежа

За бизнес организациите, които развиват дейността си в повече от една локация, належаща задача е как да постигнат нужното ниво на сигурност между всички обекти. Подходящо решение от А1 е изграждането на SD-WAN – софтуерно дефинирана виртуална частна мрежа с интелигентни функции, която свързва офисите в единна интегрирана инфраструктура. Наред с всички предимства на услугата, трафикът в SD WAN е криптиран между крайните устройства в мрежата, за да бъде напълно защитен от неоторизиран достъп.

А1 си партнира и с едни от водещите технологични компании в света. Пример за това е услугата Cisco Umbrella – облачна платформа, която осигурява надеждна защита за корпоративната мрежа на компаниите от зловредното съдържание в интернет. Чрез интелигентни функции за анализ и идентификация решението забранява достъпа на потребителите до опасни уебсайтове или заразени файлове. Cisco Umbrella дава възможност компаниите да блокират фишинг и злонамерен софтуер навреме, да идентифицират вече заразени устройства много бързо и по този начин да предотвратят системно изтичане или повреждане на данни.

Защита на потребителските устройства

Сигурността на крайните устройства, използвани от служителите, също става все по-важнo, независимо в кой сектор на икономиката оперира бизнесът. За надеждна защита от киберпрестъпления срещу интелектуалната собственост А1 предлага Endpoint Protection. Решението предотвратява изтичане на информация от крайни устройства в компанията в следствие на злоупотреба или нарушение на корпоративни политики от вътрешни лица, или чрез неоторизиран достъп до данните от външни лица. За предпазване на изтичането на данни през служебните мобилни устройства, както и за ефективното им управление от дистанция е услугата Mobile Device Management.

киберзащита Приказка за три прасенца и кибервълк А1 Блог

Защита и възстановяване на информация

Данните неслучайно се смятат за един от най-ценните ресурси за развитието на бизнеса в световен мащаб, а ефектът от пробива в тях може да бъде пагубен за всяка компания. Голямо улеснение за защитата на данните на компаниите и техните клиенти са решенията за създаване на резервни копия или т.нар. бекъп. За да помогне в тази насока, А1 предлага услугата А1 Cyber Backup, базирана на интелигентна облачна платформа. Решението интегрира бекъп на данни, устройства и приложения, позволява бързото им възстановяване по всяко време и включва AI базирана защита от опасен софтуер и криптовируси.

А когато бизнесът ни е предимно онлайн?

Тревожната статистика сочи, че щетите от дигитални атаки над уебсайтове и уебуслугиможе да достигнат от стотици хиляди долари за малка компания до милиони долари при крупна корпоративна организация. За превенция на такъв тип атаки подходяща е услугата DDoS Protection от А1. Не са рядкост и атаките към уебприложения, сайтове, онлайн магазини, които могат да включват пренасочване на потребителите към контролиран от хакери ресурс, кражба на идентификационни данни на потребителите, заразяване със злонамерен софтуер и други. Освен финансови поражения, те причиняват и срив в доверието от страна на потребителите и репутация на пазара. Според статистика на водещите технологични компании в света, атаките към уебприложения през 2020 г. са се увеличили с над 800% спрямо 2019 г. За защита от този тип рискове А1 предлага на бизнеса решението Web Application Firewall като услуга.

Технологиите стават все по-умни, но киберпрестъпността е част от този процес. Затова трябва да мислим не просто как да решим днешния проблем, а как да реагираме утре и да изградим дългосрочна дигитална защита, като си сътрудничим в планирането и изпълнението ѝ с доверен партньор. А1 непрекъснато обновява и надгражда услугите си, за да подкрепя корпоративните си клиенти с ефективни решения за опазването на данните им и всеки бизнес процес, извършван в дигитална среда. Защото пътят към успеха минава през сигурността.

Статията е част от съдържанието на сп. А1 Бизнес, брой 3.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*