Как да свържем лаптопа към телевизора си?

Страхотно е да можете да седнете на дивана си и да сърфирате в мрежата, да играете компютърни игри или да предавате видео от приложения, които не са налични на вашия телевизор. Започнете ли да използвате екрана на телевизора си като монитор, ще видите, че разликата е осезаема. А начините за свързване на компютър с телевизор са лесни.

Използването на телевизора като монитор има и своите недостатъци. Текстът може да не се форматира правилно, за да се чете нормално. Може да има забавяне при предаването на картината, което да влоши резултатите ви в игрите и –  макар диванът да изглежда удобен – може да доведе до болки във врата, когато се използва вместо офис стол.

Съвременните смарт телевизори могат да се свързват с Wi-Fi, да работят с куп приложения и да взаимодействат с останалите технологични джаджи в дома. Ако сте с по-старо устройство, не губете надежда. Има доста варианти да осъществите връзката.

Свързване с кабел

Използване на HDMI или VGA: Един от начините за връзка между компютър и телевизор е използването на HDMI кабел. Необходимо условие е компютърът и телевизорът да разполагат със съответните портове. При изключени устройства трябва да свържете HDMI кабела към съответните портове, след това включвате устройствата и ако прехвърлянето на картината от лаптопа към телевизора не тръгне автоматично, ще трябва да натиснете и задържите Windows бутона и да изберете бутона “P”, с което ще видите опциите за това дали да използвате функцията за дублиране или разширяване на екрана.

Ако имате по-стар телевизор и по-стар лаптоп, има и опции като VGA. Ако и двете устройства разполагат с такъв порт, то можете да използвате екрана на телевизора като втори монитор. Принципът на свързване е същият като при HDMI, но картината през HDMI е много по-добра в сравнение с VGA.

Използване на Thunderbolt, USB-C, DisplayPort или Mini DisplayPort: Този тип портове се срещат при много от съвременните лаптопи. Ако лаптопът ви, например, разполага с Thunderbolt конектор (Apple устройства), а телевизорът ви има HDMI, за свързване трябва да използвате съответен кабел, който има два различни накрайника.

Принципът за свързване е същият както при HDMI/VGA свързването. DisplayPort и Mini DisplayPort също служат за прехвърляне на видео и аудио данни. Те са по-стара технология в сравнение с портове като USB-C например, които се срещат сред най-съвременните телефони и лаптопи. Някои лаптопи дори имат само USB-C портове. За да свържете лаптопи, които разполагат само с USB-C порт към телевизор (при които този тип портове не се среща често), трябва да имате кабел, който е от USB-C към HDMI, но при свързване може да се срещнат и проблеми.

Безжично свързване на компютър с телевизор

Има няколко опции за пълно пропускане на кабелите. Отново зависи от компютъра, който имате, както и от възможностите на вашия телевизор (или стрийминг устройството, свързано към вашия телевизор).

Ако имате компютър на Apple: Най-лесният начин е да използвате AirPlay. Ще ви трябва обаче устройство, което го поддържа, а именно Apple TV/ Apple TV 4K – телевизор, който е съвместим с AirPlay 2, а именно телевизори от 2019 година от производители като Samsung, Sony, LG или Vizio.

Ако имате компютър с Windows: Тук лесното решение е да използвате Chromecast технологията. Тя представлява безжична технология, като чрез нея двете устройства формират директна връзка през Wi-Fi мрежата. Т.е. не е необходимо устройствата да се свързват към една и съща Wi-Fi мрежа. Технологията позволява двете устройства да създадат собствена мрежа през стандарта Wi-Fi Direct. Тя е приета от Microsoft, Android, Roku, Amazon, както и множество други технологични гиганти. Добре е да се разбира, че това не е същата технология, която се използва в Google Chromecast или в Apple AirPlay.

Дублиране или разширяване на екрана

Дублирането на образа (mirroring) означава поставяне на едно и също съдържание както на екрана на вашия лаптоп, така и на телевизора. При т.нар. разширяване на екрана (extending) виждате различно съдържание на двата екрана, което на практика може да превърне телевизора в допълнителен монитор за вашия компютър.

Второто е много удобно, ако желаете да пуснете, например, детско филмче или YouTube на децата на екрана на телевизора, докато вие работите и използвате екрана на компютъра. И двете опции са достатъчно лесни за изпълнение, но трябва да имате и необходимото оборудване.

Изборът на опция става от самия компютър. Ако използвате Windows, трябва да влезете в Контролния панел и да откриете „Display“. Лаптопът трябва да разпознае вторият монитор, но в случай че не го прави – използвайте бутона „Detect”. След като устройството ви потвърди, че имате два екрана, може да изберете опцията за разширяване или дублиране.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*