Какво се промени при смартфоните през 2021 година?

Още една година постепенно отива в историята. Тя ни предложи доста динамика в множество аспекти. При смартфоните също имаше доста промени, но сякаш нямаше грандиозни тенденции, които да променят хода на сектора. Всъщност годината протече сравнително спокойно при смартфоните, като секторът вече е доста узрял.

Въпреки сравнително спокойната година, продажбите вървят повече от добре. Според данни на IDC, световните доставки на смартфони през 2021 година ще запишат ръст от 5.3% и това е на фона на недостига на чипове. Проблемите с компонентите, създадени от коронавирус кризата, са започнали да се усещат най-вече през третото тримесечие и тогава доставките са по-малко от очакваното. Ако нямаше такива трудности, пазарът щеше да се повиши с около 7,4%.

Как смартфоните спечелиха потребителите дори на фона на останалите предизвикателства в ежедневието ни? Това стана най-вече с плавното им усъвършенстване. Макар да няма изцяло нови технологии или разработки, които да променят пазара тотално, индустрията на мобилните телефони предложи някои дребни на пръв поглед, но важни тенденции. Ето кои са те:

5G

Данните на IDC показват, че доставките на 5G смартфони ще запишат ръст от 117% в рамките на годината. При това те имат и по-висока средна цена с 1.7% от $643, главно, защото в момента най-вече модели от среден и висок клас предлагат 5G.  Анализаторите очакват, че до 2025 година средната цена на 5G телефоните ще спадне до $416. Същевременно средната цена на 4G моделите вече е $204 и ще достигне $109 за същия период. 5G ще продължи да диктува пазара на смартфони и ще има главна роля в избора на нов телефон.

Бързо презареждане

Хората използват смартфоните си много и често се налага да ги зареждат няколко пъти в рамките на един ден. Стандартите за бързо презареждане са от огромно значение за модерните телефони. Всички производители вече предлагат такава функционалност и тя се превърна в едно от основните състезания между тях. С навлизането и на USB-C при все повече смартфони, бързото презареждане става задължителна функция за всеки нов модел.

Висока скорост на опресняване на дисплея

Дисплеите на смартфоните са основният начин за потребителите да взаимодействат с тези устройства. През годините панелите се развиха много и в почти всички аспекти. Един от тях изоставаше – скоростта на опресняване на картината. Именно това беше един от ключовите фокуси при смартфоните през годината, като моделите с 90Hz и 120Hz опресняване на дисплея станаха доста повече. Някои дори вече предлагат и динамично адаптиране на скоростта в зависимост от гледаното съдържание, за да балансират максимално добре между потребителско изживяване и живот на батерията.

По-разчупен дизайн

Една от честите критики към всички смартфони е, че много си приличат. Трудно е да намериш много различни начини да направиш един правоъгълник да изглежда по друг начин, но не е невъзможно. През 2021 година производителите станаха по-смели и започнаха да експериментират чрез различни модули за камерите, изострени или заоблени ръбове, добавянето на допълнителни декоративни елементи и други. Все дребни детайли, но спомагат за отличаването на устройствата едно от друго. Не липсваха и нови сгъваеми модели, при които дизайнерите имат още по-голяма свобода.

Камери навсякъде (и под дисплея)

След няколко години сериозно развитие еволюцията при камерите също се поукроти. В момента наличните сензори се усъвършенстват и стават все по-добри, като разчитат и на изкуствен интелект. Смартфоните продължават да предлагат по много камери, като при някои сгъваеми модели те са дори повече от четири. През годината и предните камери, които са скрити под самия дисплей, също започват да придобиват популярност.

По-мощни спецификации

Хардуерните характеристики на смартфоните също отбелязват плавно, но полезно подобрение. Популярното „бенчмарк“ приложение за тестове на смартфони AnTuTu публикува данни за това кои характеристики вече могат да се намерят в типичния Android смартфон и бележат все по-голям ръст на потреблението. Те са 6.7-инчов дисплей, споменатото вече поне 90Hz или 120Hz опресняване на картината, FHD резолюция или по-голяма, 8-ядрени процесори, 6GB RAM и 128GB вградена памет. Това е напълно достатъчно за устройствата да се справят с практически всички задачи в ежедневието на потребителя.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*