Какви са тенденциите в купуването на коледни подаръци тази година?

Последният месец от годината винаги се свързва с коледните и новогодишните празници и времето, прекарано с любимите хора. Някои започват с подготовката за тях още с настъпването на декември, а други чакат до последната седмица, за да купят подаръци за семейство и приятели. Според данни от проучване на А1* 27% от българите вече са закупили подаръци за най-близките, но по-голяма част от анкетираните са отговорили, че планират своето празнично пазаруване между 13-и и 23-и декември. Както всяка година и през 2021 има такива (2,6%), които са оставили покупките за последния ден преди Коледа.

Кой е най-желаният и кой най-купуваният коледен подарък според проучването на А1?

Данните от анкетата на А1.bg сочат, че отговорът и на двата въпроса е един и същ – 5G смартфонът. Това показва, че година след навлизането на 5G технологията у нас, тя добива все по-голяма популярност, а потребителите се убедиха в предимствата на мрежата от пето поколение. Една от причините за нарастващия интерес към 5G устройствата е скоростта на мрежата, която е 3,5 пъти по-бърза от тази на  предишното поколение мобилни мрежи. Поради високия интерес към устройствата, в коледните предложения на А1 потребителите могат да намерят голямо разнообразие от 5G смартфони.

И ако първенецът за най-желан и за най-купуван подарък е един и същ, то следващите водещи подаръци в двете класации се различават. От една страна, най-често срещаните други отговори на въпроса за най-желан коледен подарък са смарт телевизор (13,9%), екскурзия (11,7%), черна техника (10,2%) и таблет (9,9%). От друга страна, анкетираните са заявили, че ще зарадват своите близки с играчки, парфюм, таблет и книги.

подаръци Какви са тенденциите в купуването на коледни подаръци тази година? А1 Блог

Какви са другите тенденции в покупката на подаръци според проучването на А1?

Една от любопитните тенденции тази година е, че голяма част от българите (40,9 %) ще отделят повече от 300 лв., за да зарадват най-близките си хора. Първи в списъка се нареждат жителите на Кюстендил като 51,8% от тях планират да закупят подаръци за над 300 лева. Тези, които планират да отделят между 101 и 200 лева, и между 201 и 300 лева са с равен дял – по 16,1%.

През 2021-ва се забелязва и плавно нарастване на плащанията с дигитален портфейл като А1 Wallet. Общо 8,6% от анкетираните са заявили, че ще заплатят за коледните покупки през своя телефон. Въпреки че плащанията в кеш остават най-предпочитаният начин за плащане у нас (44,8%), се забелязва, че броя на българите, които възнамеряват да платят с карта (41,9%) все повече се доближава до този процент. Друга тенденция тази година е комбинираното пазаруване, като голяма част от анкетираните (66,9%) ще пазаруват както онлайн, така и във физически магазини. Тези, които са се уверили в предимствата на онлайн пазаруването и ще купуват подаръци само през електронни магазини, са 14,1%.

Всички, които все още не са избрали подарък за любимите хора, могат да разгледат специалните коледни предложения на А1.

* Информация за проучването: онлайн анкета, проведена на A1.bg в периода 26 ноември до 9 декември 2021 година. В изследването са взели участие 2 315 потребителя от цялата страна на възраст 18-65+ години. 36,3% от анкетираните са жители на София, 39,3% на областен град, 17,1% на малък град и 7,3% на село. Мъжете съставляват 56,9% от извадката, а жените 43,1%.

 

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*