Какво да очакваме от смартфоните през 2022 година?

Напоследък развитието на смартфоните изглежда по-бавно. Новите модели рядко предлагат големи промени, но въпреки това еволюцията им се намира във важен етап на усъвършенстване на постигнатото до момента. Резултатът са все по-добрите възможности на смартфоните в среден и дори нисък ценови клас.

През 2022 г. ситуацията няма да е много по-различна. Въпреки това можем да очакваме известни важни промени и тенденции в смартфоните през следващата година.

5G продължава да превзема пазара

Мобилните мрежи от пето поколение (5G) ще продължат своята експанзия по целия свят. Производителите на смартфони също ще отговорят подобаващо, като почти всички нови модели телефони ще предлагат 5G модем. Изключения ще правят някои по-евтини модели, като проблем може да бъде евентуалният недостиг на чипове, който да се отрази в пускане на телефони с по-малко функции.

Винаги включена камера

Друга интересна новост може да се окаже функцията за „винаги включена“ камера. Тя ще стане възможна с новото поколение процесори Snapdragon на Qualcomm. Идеята – да могат да се използват различни функции на камерата без устройството да се отключва.

Защо нещо подобно би било полезно? Една от възможностите е използване на функцията за лицево разпознаване без включване на телефона, което ще спести време и ще е по-удобно за активиране на дисплея само с поглед. Също така чрез нея ще може да се сканират QR кодове директно, без да се налага пускане на конкретно приложение.

Първите стъпки на 8K при смартфоните

През следващата година може да очакваме, че 8K видео резолюцията също ще започне да си проправя път и при мобилните телефони. Тук отново главна роля ще има Snapdragon 8 Gen 1 чипът, който ще е първият, поддържащ запис на 8K HDR видео. Ще се поддържа и HDR10+, така че на пазара можем да очакваме смартфони с доста впечатляващи способности за създаване на видеоклипове.

Ново поколение сгъваеми смартфони

През 2022 г. на пазара ще се появяват и следващото поколение сгъваеми смартфони. Те ще предложат доста подобрения, които отново ще следват основните задачи – усъвършенстване на механизмите и нови стъпки към намаляване на цената им. В момента именно високата им цена е сред основните пречки за сгъваемите телефони да превземат пазара.

Софтуерът за сгъваеми смартфони също ще трябва да реши предизвикателства. Android може и вече да е оптимизиран да се възползва от такива устройства, но много приложение все още не са. Това е логично, тъй като няма много голяма потребителска база на тези устройства. Постепенно обаче броят им ще се увеличава и ще е добре разработчиците да ускорят преработката на приложения, за да могат да извлекат максимума от сгъваемите смартфони и така да увеличат допълнително интереса към тях.

Още по темата

  1. Каквото и да очакваме реално погледнато смартфоните не са мръднали от последните иновации на Джобс.

    По-големи камери, по-мощни процесори, по-големи екрани, но нищо съществено.

    Просто трябва да чакаме следващия Стив…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*