Каква музика помага да работим по-ефективно?

От десетилетия хората знаят, че музиката може да им помага да работят по-добре – по-лесно, по-съсредоточено, по-продуктивно. Може да е изненадващо, но още по времето на студената война и от двете страни на желязната завеса е изпробвано пускането на музика, за да се повиши нивото на производителността на работниците. Не всяка музика обаче има такъв ефект. Какво да слушаме за по-добра работа?

Тишината не е помощник

Ефективната работа рядко се случва в пълна тишина. Нужно е известно количество „добре дозиран шум“. Научните изследвания доказват това. През 2012 година стана известно, че фоновият шум с умерена сила засилва човешката креативност. В този случай работещият се справя по-успешно с творческите задачи.

Освен това музиката може да има положителен ефект върху работата. През 2018 година приблизително 70% от офис служителите, анкетирани от Accountemps, споделиха, че песните ги правят по-продуктивни. Това не е новост. Същото е установено с проучване, проведено още през далечната 1972 година от изследователи от Университета в Бирмингам (Великобритания).

След толкова свидетелства експертите са категорични, пълната тишина не е непременно фактор за по-добра производителност.

музика Каква музика помага да работим по-ефективно? А1 Блог

Как влияе музиката?

В далечната 1908 година учените Робърт Йъркс и Джон Додсън забелязват закономерност в експериментите си с мишки. Тези животни, при които нивото на стимулация на нервната система е класифицира като „средно“, преминават по-добре през лабиринта. По-късно се оказва, че същото важи и за хората. Учените правят извод, че най-голяма ефективност се постига при средно ниво на мотивация (или стимулация).

Когато става дума за музика по време на работа, това значи, че музиката е способна да ни влияе стимулиращо. Необходимо е обаче да я подберем правилно, за да постигнем най-висока производителност.

Етапи на работния процес

Работният процес е разделен на няколко етапа. Важни са потапянето в работния процес, периодът на равномерна и „оптимална“ работа, приключването и почивката. Не бързайте да кажете, че няма значение. Всеки от тези етапи се нуждае от собствен тип музика.

Старт на деня

За началния етап изследователите съветват да си изберем една мелодия, която слушаме всеки път за начало на работния ден. Това е сигнал към мозъка, че трябва да се съсредоточи. Предполага се, че след 10-15 повторения мозъкът вече е усвоил значението на сигнала.

Учените предупреждават тази музика да не се слуша по други поводи, така че не си избирайте химна за начало на работния ден, колкото и патриотично да звучи.

След „сигнала“ за начало на работния ден може да се пуснат няколко изпълнения, които са ободряващи, стимулиращи, повдигащи настроението. По-голямата част от плейлиста трябва да съдържа познати песни, но можете да добавяте няколко нови песни всяка седмица.

музика Каква музика помага да работим по-ефективно? А1 Блог

Съсредоточена работа

Основното правило за подбор на музика тук е „Колкото по-монотонна е работата, толкова по-разнообразна да е е музиката – и обратното“.

Ако дейността включва общуване с хора или работа с текстове, трябва да изберете композиции без думи или такива на език, който не знаете. Това се обяснява с факта, че когато слушате музика на собствения си език (или такъв, с който боравите като с майчин) и четете текст на същия език, мозъкът ще се опита да обработва сигналите едновременно иастава пълна каша. В крайна сметка нито едното, нито другото ще се получат добре.

Новата, непозната музика на този етап също не е добра идея.

Край на работния ден

Когато приключвате работа, има няколко опции, на които да обърнете внимание. Хубаво е да слушате композиции, свързани с релаксация, нещо приятно и нежно, може би дори „звуци от природата“.

Ако краят на работния ден е началото на почивката, можете да се оставите на любимите си песни.

Съвети

Специалистите препоръчват да не се използват готови плейлисти като „Музика за четене“, „Музика за продуктивност“ и други подобни. Ако вече сте свикнали да работите с тях обаче, продължете да използвате както обичайно.

Не се препоръчва да включвате в плейлистите си музика, която поражда силни емоции. Може много да я обичате, но това ще Ви действа разсейващо и ще намали продуктивността.

И накрая – не е нужно да слушате музика през цялото време. Хубаво е да давате на мозъка малко почивка от стимулацията.

Как да слушаме?

За да не пречим на колегите си, в офисната среда е обичайно да слушаме музика на слушалки. Със сигурност пазарът предлага голямо разнообразие от модели, а някои от тях можете да купите при доста изгодни условия от уеб-магазина на A1.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*