Технологичната 2022 година – какво да очакваме?

2021 година завърши по начина, по който и започна – под сянката на коронавирусната пандемия. Влиянието на COVID-19 беше усетено във всички сфери на бизнеса и живота. В сектора на технологиите обаче промяната, предизвикана от тази глобална криза, имаше и положителни ефекти. 2021 година мина под флага на ускоряването на дигитализацията на малки и средно големи фирми, корпорации. Очертаха се и пет ключови тенденции в технологичната индустрия за 2022 година, които си заслужава да следим с интерес през следващите 12 месеца.

Киберсигурността – в светлината на прожекторите

Киберсигурността се превърна в основен фокус на бизнеса през изминалата година и се очаква през 2022 тази тенденция допълнително да се развие. Повишаването на дела на хората и компаниите, които разчитат предимно на дистанционна работа създаде значителни рискове за сигурността на корпоративните данни и системи.

Очакванията са технологичният сектор да създава все по-надеждни решения за отговор на потенциални кибератаки и все по-широкото използване от страна на компаниите на мерки за киберзащита. Те са особено наложителни за големите компании, където действията дори само на един служител могат да доведат до компрометиране на стотици, а понякога и хиляди устройства, които са свързани в общите мрежи и системи. А1 работи в сферата на кибесигурността от години и е разработила редица решения в помощ на клиентите. Сред тях са предложения като Mobile Device Management, с което компаниите могат да правят 360-градусов мониторинг на цялата екосистема от служебни мобилни устройства чрез едно единствено приложение. С EndPoint Protection от А1 компаниите получават комплексно решение за защита на крайни устройства от зловреден софтуер в прикачени файлове при сваляне на файлове от интернет или пробив в мрежата..

5G скорост

Бизнесът отдавна вече смята свързаността за ресурс от първа необходимост. Скоростта, която 5G мрежите предоставят на компаниите, в съчетание с малкото времезакъснение, позволява повишаване на ефективността им. Това е от ключово значение за развитието на вече съществуващите бизнеси, но и за създаването на нови в идните години. Според доклада на Cisco за дигиталната трансформация на бизнеса през следващата година се очаква интернет потребителите да консумират 4,8 зетабайта данни, 11 пъти повече от IP трафика, генериран преди 10 години, през вече далечната 2012 година.

През 2022 година бизнесът ще има възможност да се възползва от разгръщането на потенциала на мрежите от пето поколение. 5G ULTRA – 5G мрежата на А1 например, достига гигабитови скорости и тенденцията е тези стойности да продължават да растат през 2022 година. Компанията планира да инвестира в 5G ULTRA 40,9 млн. лева през 2022 година, а в цялата мрежа ще вложи 109,2 млн. лева. От непрекъснатото развитие на технологията ще спечелят бизнесите от секторите на промишлеността, производството, логистиката и развлекателната индустрия. 5G ще окаже силно влияние и на развитието на „Интернет на нещата“ (IoT).

Градовете ще стават все по-умни

Едно от най-осезаемите приложения на „Интернет на нещата“ (IoT) е, че с всяка година градовете ни стават все по-умни. Концепцията за умните градове продължава да се развива.

В редица общини А1 е въвела решения, които подобряват условията за живот за гражданите и намаляват разходите на местната власт. Общини като Костинброд и Велико Търново вече използват смарт услугите на А1 за измерване на чистотата на въздуха, в Монтана използват умно сметосъбиране, а община Ботевград – интелигентно решение за паркиране „Синя зона“. С все по-широкото покритие на мрежите от пето поколение и натрупания опит на компанията в сферата на „Интернет на нещата“ очакванията са през 2022 година и занапред развитието на умните градове у нас да продължи с все по-усилени темпове.

Революцията на AI продължава

През последните години изкуственият интелект се превръща в неразделна част от оперирането на множество организации. Пандемията предизвика огромен ръст на иновациите в технологичния сектор, които се очаква да достигнат нови висоти през 2022 година.

Компаниите започват да използват технологията, за да обработват и интерпретират данни с цел извличане на изводи от тях. В инженерните екипи AI се използва за идентифициране на проблеми в оборудването още преди да са се появили.

Автоматизация и роботизация

През 2022 година в световен мащаб се очаква роботизирането да навлезе в сектори като здравеопазването, селското стопанство, автомобилостроенето, логистиката и много други. Автоматизацията може да има положително влияние върху услугите, свързани и с онлайн търговията. Поради големия наплив от потребители в онлайн магазините има необходимост от по-бързо и ефективно разпределение и опаковане на поръчаните стоки, което много по-лесно и ефективно може да се постигне чрез автоматизация и роботизация на процесите. Очаква се 2022 година да предложи редица подобрения точно в тези сфери, които са базирани на концепцията „Интернет на нещата“ и възможностите на мрежите от пето поколение.

Година на усъвършенстване

2022 година се очаква да бъде година на усъвършенстване и развитие на технологии и разширяване на ползите за бизнеса и неговите потребители. 5G и решенията за киберсигурност ще продължат да бъдат гореща тема, а изкуственият интелект ще става все по-комплициран, градовете ни – по-умни, а ние – все по-свободни чрез технологиите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*