5G, изкуствен интелект и необикновени идеи – какво ни предложи CES 2022?

Най-голямото изложение за потребителска електроника отново откри новата година. CES 2022 спази традицията да бъде в Лас Вегас, макар че заради пандемията много компании предпочетоха да участват дистанционно. Въпреки хибридния си формат, CES 2022 отново беше мястото, на което ИТ браншът показа своите разработки и планове за годината.

През последните няколко години CES постепенно сякаш се отдалечаваше от основния си замисъл. На изложението имаше предимно авангардни разработки, автономни автомобили и други подобни проекти, а потребителската електроника оставаше някак на заден план. Тази година CES се върна към корените си. Потребителската електроника беше на първо място, а всички останали авангардни идеи и нетрадиционни проекти допълваха технологичната палитра.

Време за 5G

Много производители използваха CES 2022, за да представят своите нови смартфони. Очаквано 5G беше сред най-важните им характеристики. През тази година на пазара ще има смартфони от всички ценови класове, които ще предлагат 5G съвместимост.

В немалка степен това ще зависи и от наличностите на чипове, които може да ограничат продажбите до по-ниски от очакваното нива, но като цяло прогнозите са за голям интерес от страна на потребителите. Новите модели ще предлагат по-добри хардуерни спецификации и цени, така че битката за вниманието и парите на потребителите ще е особено сериозна през 2022 година.

Android ще си има нов приятел

По време на CES 2022 Google обяви доста новости за Android. Една от тях е, че компанията е подготвила редица нови функции и възможности на мобилната платформа, с които тя да може да взаимодейства по-добре с Windows. Притежателите на Android устройства и Windows компютри ще могат да ги свързват по-лесно и да прехвърлят между тях данни, да ги управляват и т.н. Идеята е да се направи екосистема, която да наподобява множеството възможности за синхронизация между устройствата на Apple.

Освен това Google обяви и други подобрения за Android, включително възможности да се отключват автомобили през смартфона, по-лесно синхронизиране на данни между стари и нови устройства – например пренос на настройките към нов смартфон от Google профила и други. Това са функции, които и в момента са налични, но Google иска да ги направи още по-лесни и удобни за използване.

Изкуственият интелект е навсякъде

В наши дни вече има всякакви „умни“ продукти и услуги. Понякога думата е използвана просто заради маркетинг цели, но все по-често умните устройства действително разчитат и на някаква форма на изкуствен интелект. Той може и да не е толкова умен и всемогъщ, както сме свикнали да очакваме от филмите, но не е за подценяване.

Умните алгоритми в наши дни са профилирани и разработени да изпълняват конкретни цели. Например да анализират съня, да помагат за управлението на машините в цял завод, да следят данните от различни системи и да ги обработват, за да предложат конкретни действия или да предупредят за потенциален проблем.

Една от „горещите“ теми бяха технологиите за умни домове. Те също ще се възползват от изкуствен интелект и нови стандарти, за да управляват по-ефективно различните устройства и да подобрят потребителското изживяване. Различни производители се обединиха и в нов алианс за по-добра съвместимост между техните устройства за умни домове. Очакванията към тях и изкуствения интелект стават доста големи и тази година ще е решаваща дали те ще могат да бъдат оправдани.

И няколко необичайни идеи

Една от традиционните за CES черти е изобилието от странни устройства и технологии. Сред тях обаче има и някои интереси и дори полезни проекти. И през тази година не липсваха такива идеи.

Например автомобилът на BMW, който може да сменя цвета си. Става дума за прототип, който използва E-Ink дисплей върху панелите си и съответно може да променя цвета си в нюансите на черно, бяло и сиво по всяко време. Няма как да очакваме това да влезе в масово производство, но може да помогне за намиране на други приложения на технологията.

Друга интересна идея е новата версия на Eco дистанционното на Samsung. Тя ще може да използва не само светлина, за да се зарежда, но дори и радиовълните от WiFi рутери. Така устройството никога няма да се нуждае от батерии.

Новата кутия за настолни компютри на CyberPowerPC пък ще разполага с интелигентна система за оптимизиране на охлаждането. Тя включва 18 самостоятелни отвора, които ще се отварят и затварят според необходимостта от допълнително охлаждане на компонентите.

Компанията Airvida пък представи друга необичайна идея – безжични слушалки, които разполагат с вграден пречиствател на околния въздух. Така потребителят ще вдишва по-чист въздух докато се разхожда или тренира и слуша любимата си музика.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*