Нова година – нови слухове за iPhone 14

Като се има предвид, че Apple пуска нов iPhone всяка година от 2007 г. насам, никой не очаква компанията да промени това през 2022 г. И макар iPhone 13 да продължава да е основният модел полезрението на любителите на бранда, в началото на новата година вече се появиха първите слухове за очаквани иновации в хипотетичния iPhone 14.

Говори се, че новият модел ще бъде революционен и при него ще видим най-големите промени от години – от новости в дизайна и възможно връщане към Touch ID, през наличност на USB-C и стигнем до още по-смелата теория, че новият iPhone няма да има никакви портове.

Каква е истината ще разберем чак през есента, но дотогава нищо не пречи да прегледаме някои от най-разпространените теории и слухове за предстоящата версия на iPhone.

Дизайн без прорези на дисплея

Един от най-повтарящите се слухове около всеки нов модел iPhone е дали той ще запази своя емблематичен ноч на дисплея. Първоначално се очакваше, че iPhone 13 ще бъде без него, но вместо това се оказа просто с по-малък такъв.

Според някои, iPhone 14 ще бъде с дисплей с малък отвор за селфи камера, подобно на други флагмани от конкурентни производители. Как ще работи Face ID в този случай не е ясно, като се има предвид, че текущият ноч на дисплея съдържа IR скенер, както и предна камера. Спекулациите са, че Apple може да интегрира технологията под дисплея.

Възможен ли е iPhone без никакви портове

Една от по-смелите теории, които се разпространяват в онлайн пространството гласи, че новият iPhone 14 няма да има никакви портове. Слушалките с кабел отдавна са в историята на Apple. Според някои слухове обаче, новият айфон ще се лиши дори от портовете за зарядно и слота за SIM карта.

От техническата гледна точка това е постижимо – има възможности за безжично зареждане на батерията, а моделите на Apple вече традиционно поддържат технологията eSIM. В България електронните SIM карти бяха въведени именно от А1, но вече се предлагат от всички телекомуникационни оператори.

Друг е въпроса дали наистина Apple биха рискували с това. През последните години наблюдаваме стремеж по-скоро към еволюция, отколкото към революция във всеки следващ iPhone. Подобна промяна би предизвикала истинска буря в технологичния свят.

Завръщането на Touch ID

Новата COVID реалност направи носенето на маски нещо обичайно. Тази ситуация обаче представлява огромно предизвикателство за Face ID функцията на Apple, тъй като винаги когато сме с маска, трябва ръчно да отключваме своя смартфон.

Очакванията са, че може би ще има решение на този проблем – Touch ID под дисплея, предлагащ вторична биометрична опция за сигурност. Слуховете в тази посока съвсем не са единодушни, но дори ако Apple не използва скенер за пръстови отпечатъци под дисплея, би било удобно да има някаква форма на Touch ID на следващия iPhone, например сензор, интегриран в бутона за захранване, подобно на iPad Air 4.

USB-C вместо Lightning

Друг нестихващ слух, свързан с промените в дизайна, е че iPhone 14 най-накрая ще има USB-C порт, вместо архаичния Lightning порт. В продуктовата гама на Apple единствено iPhone-ите, AirPods и най-евтиният iPad имат Lightning портове, така че изглежда съвсем естествено следващият модел iPhone да получи своя ъпгрейд с USB-C порт.

Ако това се случи, то iPhone 14 би имал по-бърза свързаност, когато става въпрос за прехвърляне на файлове и не по-малко важно – ще се улесни сортирането на множество кабели за зареждане. Предвид инициативата на Европейския съюз всички потребителски устройства да имат стандартизирано зареждане до 2024 г., в този слух всъщност има логика. Предстои да видим дали американския технологичен гигант ще се съобрази с желанията на регулаторите.

Apple A16 Bionic 4nm чип

Разбира се, iPhone 14 ще се предлага и с нов чипсет от Apple A-серията. В момента A15 Bionic от гамата на iPhone 13 е шампион по представяне, подобно на предишните чипове от серия A преди него.

Тенденцията е A16 да премине от 5 nm процесен възел към 4nm възел на TSMC, с което можем да очакваме и повече ефективност. При реална употреба това вероятно ще доведе до изключително гладко възпроизвеждане на приложения и игри, както и по-дълъг живот на батерията. При ежедневна употреба смартфоните от гамата на iPhone 13 предлагат отличен живот на батерията, но винаги има място за подобрение.

И все пак, вълнуващото при този слух е какво може да направи Apple с тази допълнителна мощност. От изключително качество на изображенията до по-добър Siri, новите подобрения могат да доведат до много по-функционален смартфон.

До 2TB памет за съхранение

По-качествените снимки обикновено водят и до по-големи размери на файловете, особено ако се използват Apple ProRAW фото и ProRes видео режими. Поради тази причина все по-голяма популярност набират слуховете, че iPhone 14 Pro ще разполага с 2TB памет. iPhone 13 Pro Max предлага до 1TB място за съхранение, но за да може Apple наистина да затвърди професионалния аспект на своите телефони, удвояването на капацитета за съхранение ще бъде истинско удоволствие за любители фотографи и създатели на видеосъдържание. Най-малкото, със сигурност ще предизвика усмивка на лицата на хората, които „колекционират“ приложения.

Още спекулации около очаквания iPhone 14 включват ново титаново покритие, премахване на слота за SIM карта, WiFi 6E и куп други нововъведения, които нямаме търпение да разберем дали ще се превърнат от просто слухове в реалност.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*