Пътеводител на технологичния стопаджия

Вселената на технологиите е необятна и пълна с чудати явления, странни машинки и сякаш нереални понятия. Разхождайки се из планетите й можеш да намериш устройства, които сами се сещат какво да правят, образи, колкото нереални, толкова и съвсем истински, и усещането, че всичко е възможно.

В такива случаи винаги е полезно да имаш под ръка карта, компас и наръчник за навигиране из този чудат свят. Те са ти нужни, за да да знаеш винаги какво е около теб и как то може да ти помогне в ежедневието ти. Както всичко в технологичния свят обаче, така и тук картата често се променя, компасът постоянно трябва да бъде проверяван за посоката, а наръчникът има нужда от навременна актуализация.

Затова днес ти предлагаме да разгледаш технологичния свят в началото на една нова година, докато се скиташ из дебрите му досущ като един технологичен стопаджия. Ето някои понятия, за които ще четем все по-често в следващите месеци и години.

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект (AI) е понятие, което присъства от много години в технологичните среди. И докато първата асоциация за AI, която може да хрумва на киноманите например, e AI версиите във филми като „Терминатор“ или „Матрицата“, важно е да отбележим, че AI се използва не от скоро и за щастие използването на технологията поне на този етап не води до апокалиптично развитие, както в известните филмови поредици. Днес AI откриваме в най-използваните устройства – смартфоните, компютрите и телевизорите, като AI помага за извеждане на по-добри резултати при търсене, например. AI технологиите са в помощ, когато говорим за анализ на потребителските навици.

Изкуственият интелект е доминиращ и в пазара на технологични устройства. Най-разпространените устройства като смартфони, таблети, смарт телевизори или смарт часовници използват различни приложения, чиято основа е точно изкуственият интелект. Така наречените интелигентни приложения използват исторически данни и данни в реално време, изведени от взаимодействия на потребителите с много различни източници, за да направят прогноза и предложения. Има много различни компоненти на AI като роботика, обща интелигентност, машинно обучение, NLP и експертни системи, които се използват при разработването на интелигентни приложения. Такова приложение може да се намира по-близо до вас, отколкото мислите. Абонатите на телевизия по технологията Xplore TV се радват на достъп до Видеотека, която се учи от предпочитанията ви и сама предлага подходящи заглавия.

Интернет на нещата (IoT)

Неведнъж сме писали за Интернет на нещата (IoT). Концепцията не е нова, но е съвсем актуална и обвързана с останалите технологии като 5G и AI. Определя се като система от взаимосвързани изчислителни устройства, обекти, цифрови машини и други, които имат уникални идентификатори (UID) и с помощта на тази технология може да се прехвърлят данни по мрежата лесно, бързо и без специална намеса. Днес А1 работи в посока развитие на технологии в контекста на Интернет на нещата чрез оптимизиране на различни бизнес услуги, използвайки стандарта Narroband-IoT.

Блокчейн (Blockchain)

Всъщност блокчейнът не е един. Като блокчейн могат да бъдат определени множество системи. Може би най-известните са Bitcoin и Ethereum, защото притежават и най-голяма пазарна стойност – над 1,3 трилионa щатски долара общо. Тези технологии навлязоха в полезрението на масовия потребител именно благодарение на криптовалутите, които привличат все повече малки и големи инвеститори.

Технологията обаче далеч не се изчерпва с тях. Предимството им е, че в основата си те са децентрализирани, т.е. информацията не се притежава от едно лице или институция. Блокчейните са напълно нов начин за документиране на данни в интернет. Информацията, която е записана в тях, не се копира, а се разпространява, което може да се случи под всякакъв вид и форма, като собственост на нещо, нечия самоличност, транзакция и т.н. Технологията може да намери огромно приложение и в бъдеще да замени познатата интернет технология. Блокчейните могат да служат не само за инвестиране, покупки и разплащане, но и за дигитална идентичност, организиране на системи за гласуване, прогнозиране и съхранение на всякакъв тип данни.

Метавселената, добавената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR)

Гонили ли сте покемони със смартфон? Това ни караше да правим играта PokemonGO, която се превърна в истински феномен преди около 5 години. Тя е нагледен пример за добавена реалност. Гледайки през своя смартфон, ти виждаш дигитални образи, които иначе не можеш да видиш в заобикалящата те среда. Но играта е само малък пример за потенциала, който крие AR технологията. Това е популярна технология, която може да развива приложения на мобилни устройства, за да смесва цифрови компоненти с реалния свят. Може да се види в изскачащи 3D имейли, снимки и т.н. Технологията също така показва наслагвания с резултати в телевизионни предавания и игри.

При виртуалната реалност устройствата, които се използват от потребителите, са VR очила, но разликата с AR e, че технологията на VR не само може да пресъздава звуци и реалистични 3D изображения, но и да дава други видове усещания. Може да те потопи в един нов въображаем свят.

В метавселената нещата стават още по-сложни и абстрактни. Най-просто казано понятието обхваща не само всички технологии, но извисява виртуалната и добавената реалност на едно съвсем различно ниво. Ниво, което компании като Facebook (вече известна като Meta), се стремят да постигнат. Метавселената, върху чието изграждане работи компанията, представлява виртуално пространство, където, например, хората могат да провеждат своите работни или лични срещи, докато са визуализирани чрез 3D фигури. Те могат да бъдат отражение на нашия реален образ или да бъдат модифицирани, както ние желаем.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*