ИТ индустрията с нов опит да популяризира умните домове

През последните години технологиите стават все по-умни. Във всеки технологичен сегмент има множество „смарт“ предложения, като някои от тях се радват на голям интерес. Други обаче остават далеч на заден план. Такива например са многото сензори и устройства за умни домове.

На фона на бързото развитие на всички устройства и ръстa на продажбите на компютри, смартфони и други продукти, предложенията за умни домове остават сравнително непозната ниша за много потребители. За голяма част от тях устройствата за умен дом се изчерпват със смарт говорителите или термостатите. Всъщност обаче умните домове имат много повече възможности.

Голям потенциал, но и трудности

Дълго време устройствата за умни домове бяха много нишов продукт. За тях човек трябва(ше) да търси сред специализирани магазини и производители. Самото инсталиране и конфигуриране на устройствата също беше предизвикателство. Имаше и доста разнопосочни стандарти, които не винаги се „разбираха“ добре помежду си и човек трябваше внимателно да избира всеки продукт и да проверява дали е съвместим с останалите, които са привлекли вниманието му.

И все пак ентусиасти не липсваха. Някои хора успяха да си направят атрактивни умни домове – те управляват своя климатик, осветление, система за сигурност и дори някои електроуреди директно от телефона си. По-опитните са добавили и други възможности като автоматични щори или пердета, автоматично осветление и отопление и какво ли още не.

Потенциалът на умните домове е наистина голям. Всички тези функции са не само за „глезотия“. При правилното им конфигуриране, те подобряват не само качеството на живот, но могат да оптимизират и разходите за енергия и отопление.

За съжаление, за повечето хора „умният дом“ все още се изчерпва с умен говорител и евентуално набиращите популярност умни звънци, термостати и роботизирани прахосмукачки. И то на фона на все повече производители, включително от ИТ гигантите, които навлизат в сектора. Останалите устройства и технологии все още са рядкост в повечето домове. Основната причина за това остава същата – сегментът е раздробен на множество стандарти и тази фрагментираност отказва средностатистическия потребител.

Новите решения и цели

Разбираемо е, че компаниите искат техните стандарти да се наложат като водещи и останалите да ги следват. Най-малкото ще е полезно за тяхната репутация да бъдат възприемани като основоположник на даден популярен стандарт. Това обаче не се случва и липсата на единност се превръща в главна пречка за бранша. Вместо вече да има огромни екосистеми от устройства и услуги за умни домове, все още индустрията сякаш се чуди какво да прави.

През 2022 година изглежда, че браншът най-сетне е решен да промени това. Още по време на изложението CES 2022 група водещи компании обявиха създаването на нов алианс за технологии за умни домове. Home Connectivity Alliance обединява компании като Samsung, Electrolux Group, Haier, GE Appliances, Trane Technologies, Arcelik и др.

Основната задача на алианса е да създаде общи стандарти и да улесни взаимосъвместимостта между устройствата на различните производители. За целта ще се разчита на клауд технологии, които да осигуряват нужния мост между различните устройства. Членовете на организацията ще работят заедно и за подобряване на киберсигурността на устройствата, както и цялостната им безопасност.

Samsung например казва, че членуването ѝ в алианса ще доведе до появата на повече устройства от други компании, които да са достъпни през платформата ѝ SmartThings. Потребителите, които пък са предпочели платформата на някой от другите членове на алианса, ще могат да използват съвместимите нейни устройства чрез тях.

И още нови имена

Разбира се, фактът, че има такъв алианс не означава, че останалите проекти ще спрат. Също по време на CES 2022 беше обърнато внимание на платформата Matter. В нея също членуват познати имена като Samsung, Google, Apple, Amazon и др. Проектът е от 2019 година, като изглежда най-сетне е готов през тази година да разгърне плановете си.

Идеята на Matter е пределно позната – да унифицира множество устройства за умни домове, включително крушки, ключалки, сензори за движение, светлина, термостати, щори, климатици, бяла техника и др. Matter може да работи и с няколко технологии за комуникация – Wi-Fi, Ethernet, Thread и Bluetooth Low Energy.

Някои по-стари продукти също ще станат съвместими с Matter чрез допълнителни ъпдейти. Разбира се, повечето устройства, които ще предлагат платформата, ще са нови и се очакват на пазара именно през тази година. Те ще имат лого на Matter, за да показват, че са съвместими със стандарта.

По време на CES 2022 Matter се радваше на голямо внимание и още много компании и нови устройства се присъединиха към стандарта. Дори и гласови асистенти като Alexa на Amazon ще могат да се използват за управление на Matter устройства и функции, като идеята е, че веднъж конфигурирано, устройството ще прехвърля всичките си команди и възможности между всички приложения и асистенти и няма да се налага потребителят да ги конфигурира по отделно всеки път. Не е ясно дали Home Connectivity Alliance и Matter ще са съвместими или не. Ако не са, двете добри идеи в крайна сметка отново може да се окажат и причина за отложеното навлизане на умните технологии в домовете. А ако съвместимостта между тях е налице, може би наистина през 2022 година най-сетне умният дом ще започне да става все по-масово явление.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*