Топ 10 на Росица Русенова

В днешното издание на рубриката “Топ 10 на…”се насочваме към един от най-иновативните отдели в „Мрежа и услуги“ на А1 – този, който отговаря за ICT услугите на компанията.

Срещаме ви с Росица Русенова, която е част от компанията от 6 години. Завършва образованието си в ТУ – София със специалност инженер „Телекомуникации“, но не спира дотам. Благодарение на придобития си опит в компанията, Росица успява да защити успешно множество професионални сертификати, сред които Cisco CCNP, Juniper JNCIP-SP и Nokia NRS1. Тя вярва, че технологиите, с които ежедневно работи, се развиват динамично и за да не изостава, използва всеки момент да надгражда уменията си и да предава ценни знания на своите колеги. Професионалното ѝ развитие върви ръка за ръка със специализациите ѝ и в момента Росица е мениджър на екип “IP Бизнес Решения“, който отговаря за имплементацията и поддръжката на IP и ITS/ICT бизнес услугите на А1.

А ето и нейните топ 10 задачи и отговорности…

Отговарям за изправността и осигуряването на непрекъсваемост на ITS/ICT услуги на нашите клиенти

Клиентът е най-важен за нас и удовлетвореността му от използваните услуги на А1 е сред топ приоритетите ни. За да сме сигурни в качеството и устойчивостта на бизнес решенията ни, непрестанно следим параметрите и функционалностите на опорната ни IP/MPLS мрежа, така че да можем да засечем всеки възникнал проблем или потенциален такъв с наше устройство или услуга и да бъдат предприети нужните мерки.

Така например през изминалия месец в световен мащаб излезе уязвимостта „log4j“ и се наложи да проверим цялата ни база с бизнес клиенти, които ползват продукти от засегнатите производители. По този начин съвместно с нашите партньори и доставчици успяхме да внедрим перманентни решения, където е възможно, а там, където не беше възможно, приложихме временни, но достатъчно сигурни други решения – т.нар. WorkArounds (WA).

Организирам и провеждам екипни срещи

В настоящата пандемична ситуация и все по-използвания home office, екипните срещи, а понякога и 1-2-1 срещите, е изключително важно да се провеждат регулярно. И аз, и колегите, имаме нужда да комуникираме ефективно всички промени в екипа и проектите ни, да обсъждаме нови решения, да се допитваме един до друг, когато сме в „задънена улица“, за да намерим заедно по-адекватно решения за дадена задача и най-общо казано да си се припомним 😉 и да си помогнем взаимно. Особено важно е да обърна внимание на въвеждането на новите колеги и съответно да комуникираме оперативно, а и не само, максимално много с тях, така че да напредват с бързо темпо. Затова също се възползваме от възможностите, които ни дават (онлайн) срещите ни.

Изготвям дизайн решения за корпоративни клиенти

Изискванията на корпоративните ни клиенти са комплексни и често много различни. Масовото навлизане на дигитализацията допълнително ускори нуждата от навременно прилагане на tailоr made (уникални) решения. Това е така, защото от нашите услуги зависят много от бизнес процесите и услугите на нашите клиенти, а те са много индивидуални. Ето защо в работата ми винаги се стремя да намеря баланса между това да предложим най-качественото индивидуално решение, но в същото време то да остане достъпно.

Внедрявам нови типове услуги спрямо актуалните тенденции в IT и IP технологиите

Наред със стандартните услуги, които предлагаме на пазара, като Internet, Layer 2/3 VPN и Business Voice, в последните две години започнахме широко предлагане на ICT услуги. Част от тях са cloud видео наблюдение, виртуален data center и DDoS защита. Ние отговаряме за внедряването на част от услугата, но трябва да сме наясно с нейната архитектура от край до край. Ето защо следим всички актуални тенденции и все пак  разработката и внедряването им понякога се оказват предизвикателство за нас, тъй като всички те са комплексни и многокомпонентни.

Участвам и организирам срещи с клиенти

С колегите от моя екип участваме в клиентски срещи заедно с акаунт мениджърите и търговските инженери, за да можем правилно да идентифицираме нуждите на клиента и да преценим дали и как можем да ги покрием и да предоставим най-доброто решение. Обикновено това се налага, когато има по-специфичен клиентски казус, където е нужна техническа експертиза още в самото начало. Освен това се включваме и в срещи, макар и не толкова приятни, когато при даден клиент е имало проблем. При тези случаи трябва ясно да обясним какво точно се е случило, което за сложните услуги понякога граничи с детективска работа 🙂 Нелека е и задачата да убедим клиента, че сме намерили проблема и сме взели наистина ефективни мерки, така че да не се повтаря.

Включвам се в съвместни проекти с доставчици на А1

Интересните проекти, в които съм участвала са подмяна на IP/MPLS мрежата ни с изцяло нов за нас вендор – Nokia. Проект, който продължи няколко години, но вече берем сладките плодове на крайния резултат. Този проект ме научи, че колкото повече даваш от себе си в началото, толкова по-добър ще е крайният резултат във времето.

Друг интересен проект, в който участвах, беше изборът и т.нар. „Proof of Concept“ на А1 SD-WAN решение с няколко различни доставчици. Това е услуга, която независимо от вида на преноса на данни може да осигури сигурна свързаност между всички физически локации на крайния клиент, както и да направи възможна интеграцията им с Cloud услуги. В самия проект участваха водещи производители на тези решения и с всеки един изградихме лабораторна среда и направихме сравнение. Беше вълнуващо!

Изготвям документация за вътрешна и външна употреба

В ежедневната ни работа постоянно се случват множество промени, които трябва да бъдат ясно и точно документирани, така че да остане следа от тях и всички колеги да могат да „почерпят“ от този опит в бъдеще. Понякога това може да бъде досадна работа, но когато си под напрежение и стрес и имаш нужда от отговор веднага, се оказва и изключително полезна. Представете си какво би се случило, ако някой колега е направил промени по дадена услуга и никъде в системите не е оставил следа? Ще ви кажа: това затруднява изключително много първите нива на нашите звена за поддръжка, а когато процесът е свързан и с наши доставчици, хаосът е гарантиран.

Провеждам специализирани вътрешни обучения

Отново във връзка с постоянните промени в мрежата и технологиите се налага знанията на екипите да бъдат чест опреснявани и попълвани. Ето защо започнахме да организираме специализирани обучения за колегите от отдела, където виждаме, че има пропуски или където има нови теми, които е добре да се включат. До момента сме покрили широк кръг от специализирани обучения, като „GPON Training”, “IPSEC – Best Practices and Troubleshooting”, “Routing Protocols”, “BGP Deep Dive Troubleshooting”, “MPLS Inter-AS Options”, “Multicast” и др. Провеждаме и обучения, свързани с High и Low Level Design на нашата мрежа, за конкретни наши услуги, както и решения при клиенти.

Случва се понякога колега да не е разбрал всичко докрай, но да дойде с конкретен проблем и да му помогна да намери нужните му отговори. Високо адмирирам такива ситуации, защото обичам да работя с любопитни и трудолюбиви хора.

Участвам в нови проекти и изграждане на нови процеси

В компания с мащаба на А1 не можем да минем без проекти и процеси. Понякога ми се струват бюрократични, но знам, че крайният резултат си заслужава. След повече от година усърдна работа вече се радваме на много по-добре описани услуги в Бизнес модула (OSS), по-ясни процедури и отговорности. Е, има още какво да се желае – скоро предстои да можем да разчитаме и на директна свързаност между финансовите и оперативните системи, което ще ни даде възможност за много автоматизации и инвестиция на времето ни в други задачи.

Ежедневно повишавам собствените си знания и квалификации

Обичам да чета и да уча за нови и предизвикателни технологии. Това според мен е и абсолютно наложително, тъй като при нас всичко е толкова динамично, че не можеш да си вземеш „почивка“ или да „сложиш на заден план“ надграждането на своите умения. Някои години съм имала 7-8 специализирани изпита, за които е трябвало да уча и да се явявам.  Това в никакъв случай не е недостатък на работата ми, напротив – знам, че винаги мога да се подобря още повече и че новопридобитите ми знания ще ми послужат.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*