Макро режим на камерата и как да го използваме?

Макро фотографията е един от най-завладяващите жанрове и за любители и за професионални фотографи. За първи път е използвана в научно изследване, при което учени прикрепят микроскоп към камера, за да могат по-ясно да заснемат микроскопични обекти.

Макро фотографията е начин да се докоснем до магическия свят на малките неща – вълшебните краски на многоцветни насекоми, отраженията на светлината в една капка вода или коремчето на паяк. Възможността да заснемем микросвета около нас в детайли, невидими за невъоръжено око, е изключително вълнуваща.

Но как да направим толкова детайлни снимки с телефона си? Ще ви разкажем как това е възможно, ако имате iPhone или Android телефони, но дори и апаратът ви да няма макро камера или макро режим, ще предложим съвети за това как да получите резултати с макро ефект.

Може ли изобщо iPhone да прави макро снимки?

Моделите на iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max имат макро режим, който се включва автоматично, когато се приближите достатъчно близо до определен обект. Телефонът преминава от основната към ултрашироката си камера, защото обективът ѝ може да фокусира върху обекти, които се заснемат в по-близък кадър.

За най-добри резултати трябва да се доближите на минимално фокусно разстояние от 2 см, което естествено е много по-лесно при статични обекти. Трябва да сте смел фотограф, за да застанете на 2 см от жива оса.

Истината е, че по-старите модели на iPhone нямат тази функционалност. Има обаче сравнително лесен начин да заобиколите този проблем с помощта на приложението Halide. То е съвместимо с всички iPhone устройства от iPhone 8 и нагоре. Всъщност се оказва, че камерите на всички тези телефони могат да се справят и с макро снимки, но имат нужда от чисто софтуерен ъпгрейд. Уловката е, че Halide не е разработка на Apple, а външна и трябва да се плаща месечен абонамент.

Но, в крайна сметка, това да си част от i-култа иска своите жертви. Понякога – финансови.

А телефони с Android система?

Много Android телефони имат специални макро камери. Обикновено можете да ги ползвате по един от два възможни начина – чрез функционалната лента до бутона за правене на снимки, от която можете да превключите между камерите. Макро функцията често е маркирана със символ на цвете,  защото това е един от класическите обекти на макро фотографията. Така поне е отбелязано в повечето модели на Samsung. За устройства Huawei трябва да потърсите опцията „Pro Photo”, която обикновено е изобразена с камера.

Ако такава опция не е налична във функционалната лента, то тогава трябва да намерите режим макро в менюто с настройки. Той може да е част от екрана за избор на режим, до който имате достъп, вдясно от бутона за правене на снимки или в менюто с общи настройки.

Въпреки всичко, не трябва просто да използвате специалния макро режим и да приемете, че това е най-доброто, което телефонът ви може да направи. През последните няколко години някои от популярните производители на телефони залагат на по-нискокачествени макро камери в своите телефони, така че ако вашата макро камера има 2MP сензор, тя няма да прави достатъчно добри снимки.

Всъщност телефони с такъв тип камери много често правят по-добри снимки в близък план чрез основните си камери, така че продължавайте да четете, за да разберете как да направите изображенията си още по-добри.

Как да получите най-добрите резултати ако телефонът ви няма макро камера?

Нямате телефон със специална макро камера? Добрата новина е, че можете да опитате този стил фотография въпреки това.

Фокусът върху желания обект е от ключово значение. В повечето случаи, ултрашироката камера може да фокусира на значително по-близки разстояния от основната – ето защо много телефони от висок клас всъщност използват своите ултрашироки камери, за да правят макро изображения, вместо да имат отделни такива.

Ако телефонът ви има режим „Pro“, опитайте да го използвате. Този режим, трябва да ви даде възможност ръчно да промените фокуса на обектива, без темпераментния автофокус да се намесва във вашето решение. Това, което препоръчваме да правите, е да експериментирате с всички обективи, които камерата има и да видите с кои изображенията се получават най-добре.

Трябва да обърнете специално внимание на това, коя част от снимката изглежда най-остра. Препоръчваме ви да се движите плавно, да направите по няколко кадъра от близо и от далеч. По този начин ще разполагате с множество снимки и ще можете да изберете онази, в която обектът е подчертан най-добре.

Приложенията за камери на телефона обаче нямат онзи инструмент, който често се използва при професионалните фотоапарати, за да се уверите, че желаната част от обекта има нужната острота. Нарича се фокусна точка и показва мястото на изображението, която ще е на фокус. Въпреки всичко, някои приложения го предлагат, например Manual Camera DSLR за Android и ProCamera за iOS.

Практични съвети и композиция

Вятърът е ваш враг при макро фотографията сред природа. Когато снимате в толкова малък мащаб, дори най-лекото движение на обекта се засилва и често води до замъглени образи. Често може да изглежда така, сякаш вятърът всъщност само ви чака да извадите камерата си, за да се развихри. Един от съветите е да опитате да придържате статично растението или клоните на дърветата, например, с ръката, която не снима или да направите завет с подръчни материали.

Както при почти всяка форма на фотография, светлината е ваш приятел. Да получите страхотно макро изображение е много по-лесно, когато снимате на открита слънчева светлина, отколкото под короната на дърветата. Често забравяме колко по-ниско е нивото на светлина на сянка, защото очите ни са по-умни от фотоапарата и компенсират тази разлика, но всяка стъпка над базовото ISO, която настройвате на вашата камера, ще доведе до замъгляване на фините макро детайли.

Не забравяйте и за композицията. Взаимодействието между фона и предния план са от изключителна важност за изпъкване на детайлите, невидими с невъоръжено око.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*