Соларен покрив и батерия в мазето

Пандемия, локдаун, дистанционна работа, седене вкъщи, тревожност. Отпуск. Село, природа, чист въздух, слънце, зеленина. Разговор. Къща, нотариус, ремонт, багаж, нови съседи. Спокойствие. Градина, детска глъчка, хамак, вдъхновение, лехи. Безвремие.

И не само.

Буря. Погром. Скъсан кабел. Тъмнина. Хлад. Чакане. Тревога. Техници. Гневен клиент. Нервен шеф.

През последните около 20 месеца много хора поеха по този път – изнесоха се от града и заживяха по села, с всички плюсове и минуси на подобно решение. Природните бедствия и нестабилните електроразпределителни мрежи (ЕРМ) нерядко наказват подобни хора за дръзкото им решение. Това доведе до бум на интереса към системи за автономно електрозахранване: соларни панели в комбинация с големи, домашни батерии.

Панели и акумулатори

Соларните модули най-често са поликристални или монокристални силициеви панели. Поликристалните са всъщност най-старата технология. Познават се лесно по синкавия си отенък. Те са по-евтини, но не обичат високите температури и жегата намалява ефективността им. Монокристалните са по-ефективни, а и по-дълготрайни, но пък с по-висока цена.

Освен тях пазарът предлага и “соларни керемиди”. Изглеждат красиво, но освен, че технологията изисква предварително проектиране на соларния покрив, не са и много ефективни. На този етап технологията се смята за по-скоро незряла. Интересна е най-вече от гледна точка на запазване на облика на специални сгради, например исторически важни постройки.

Що се касае до акумулаторите, тук също има различни технологии. Най-популярни са т. нар. оловно-киселинни, които могат да са с течен или с гелов електролит. Напоследък все по-популярни стават и т. нар. LiFepo4 акумулатори, които предлагат доста повече цикли на зареждане и разреждане от оловните.

При всички случаи изборът трябва да бъде консултиран със специалист, защото имат значение множество фактори: какъв ще е температурният диапазон на околната среда, колко разреждания и зареждания се очакват, какви електроуреди ще се захранват.

Интелигентно управление

Ако надникнем в дом, който разчита на соларни панели и акумулаторна система, навярно ще забележим, че в много случаи хората работят предимно дистанционно, от личните си компютри. С надигането на слънцето на небето сутрин соларният масив на покрива започва да произвежда ток. Къде отива създаденото електричество? В добре изградената енергийна система би трябвало да има модул, който е нещо като разпределителна гара за тока. Той първо „праща“ енергия към най-важните уреди в дома. В случая това може да са компютрите, защото от тях зависи работата, съответно препитанието. Втора по приоритет може да е батерията: когато лаптопите са заредени, енергията се складира в домашния акумулатор. Може да има и други условия в схемата от приоритети. Например, в късния следобед соларният масив може и да спре да “пълни” батерията и да подгрее бойлера. Когато водата се стопли, ако все още има слънце навън (в дългите летни дни) електричеството отново ще отива в батерията.

Ако след време семейството се сдобие с електромобил, той ще трябва да се впише сред тези приоритети. Тогава семейството навярно ще пренастрои системата за управление на тока от фотоволтаиците. След лаптопите, които са номер 1 по важност, вторият приоритет евентуално ще е колата. И едва когато колата е заредена, излишъкът ще се натрупва в батерията.

Ако семейството поддържа интериора си с климатик, то семейството ще трябва да реши: дали приоритетно да се захранват работните компютри или климатиците, които осигуряват топлина през зимата и прохлада през лятото.

Това, по същество, е именно „умен дом“.

Как изглежда един наистина умен дом

Който днес се готви да инвестира във фотоволтаични покриви и домашна батерия, следва да е наясно, че подобна технология има, тя е достъпна на пазара. Инвестицията в соларна енергия е дългосрочна инвестиция. Затова няма да е пресилено да се каже, че не бива да си позволяваме да изискваме по-малко от най-доброто, което пазарът може да предложи.

Когато пък стопаните на умни домове станат достатъчно много, някои от тях може би ще се замислят защо да не си помагат взаимно. Например, ако моят голям масив е заредил домашната батерия докрай, не може ли да „тъпче“ електричество в батерията в дома на комшията? Може. Няма да е загуба за мен, но би било пропилян ресурс.

Така се заражда идеята за микрогрид – малки общности от взаимосвързани домашни батерии. Това вече е правено в села в други части на света и практиката показва, че именно микрогридът, а не самостоятелното автономно домакинство, реализира най-голямата полза от енергийната независимост.

Интелигентната енергийна система е основа за по-нататъшните смарт функции. Когато знаем, че можем интелигентно да насочваме тока от фотоволтаичната система, става лесно да си представим и други удобства. Например, защо да не може осветлението да се включва самичко, когато навън се смрачи? А може, когато излизаме и заключваме дома си, щорите да се спускат автоматично, за да предпазват дома от злонамерени неканени гости.

Как да поставим основите на своя умен дом?

Понятието „умен дом“ може би звучи далечно и абстрактно за голяма част от потребителите. Първите стъпки към него обаче могат да са много по-лесни и бързи отколкото подозираме, а резултатите могат да се окажат повече от впечатляващи. А1 предлага на клиентите си лесен и удобен начин да превърнат своето жилище в истински умен дом, с което да започнат трансформацията към един по-удобен начин на живот.

С услугата A1 Smart Home всеки може да управлява своя дом с помощта само на смартфона си. Чрез смарт системата ще можете да получавате информация за това каква е температурата в дома ви, докато не сте там, да включвате и изключвате осветлението, да проверявате дали къщата ви е защитена от зложелатели и дори да пестите електроенергия чрез контрол над използваните уреди.

А1 предлага два пакета на своите клиенти – „Comfort“ и „Security“.  С пакета „Security“ потребителите получават система за защита, включваща сензор за врата или прозорец и силна алармена система. След инсталация системата може да предпази дома ви от натрапници и да ви осигури спокойствие, дори когато сте далеч.

С лесна инсталация и контрол чрез мобилно приложение, А1 Smart Home e един от най-достъпните начини за всеки стопанин на дом, който иска да започне своето пътешествие в света на умните домове.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*