Сгъваемите телефони ли са бъдещето… отново?

Изненадващо много хора всъщност вече са притежавали сгъваем телефон, при това не говорим за най-младите и технически ориентирани потребители. Ако си спомняте, преди 15-20 години тези телефони „с капаче“ бяха почти хегемони на пазара. С времето обаче революцията на смартфоните ги измести и изглеждаше, че са останали в миналото завинаги. Днес сгъваемите телефони обаче се завръщат в играта, но в нови превъплъщения.

Какво прави смартфоните със сгъваем дисплей интересни?

Едно от най-впечатляващите неща при новите сгъваеми смартфони е интелигентният им дизайн, изразяващ се в повече екран(и) на по-малко пространство. Сгъваемият телефон предлага впечатляващо голям дисплей, като същевременно заема малко място в джоба или чантата.

Има два вида сгъваеми смартфони. Първият е от тези, които се отварят и затварят на широката страна като Samsung Galaxy Z Fold 3, така че когато се разгънат, разполагате с екран с размер, съответстващ на два „класически“ екрана, поставени един до друг. Вторият вид се прегъва през средата, a примери за това са вариантите на Motorola razr, Galaxy Z Flip серията на Samsung, както и новия Huawei P50 Pocket, който е толкова нов, че още не се открива в магазините, но може да бъде поръчан предварително от A1.bg дo 6 февруари.

Сгъваемите телефони предлагат множество интелигентни и иновативни функции, сред които възможността да се възползвате максимално от двойния екран, като ползвате различно приложение на двете му половини. Ако желаете например да отворите видеоклип в YouTube и да разглеждате Twitter едновременно, няма проблем – сгъваемият телефон е пример за мултифункционалност. Дори сгънат, той продължава да показва информация на предния си екран.

Още едно от предимствата на сгъваемия формат е, че има доста по-голям избор от камери в сравнение с другите смартфони, а външната камера дава отлични резултати при селфи кадри. Сгъваемият дизайн улеснява правенето на снимки със самоснимачка, без да прави компромис с качеството. Сгъваемият смартфон е много практичен и за провеждане на видео разговори: просто поставяте телефона с разгънат екран и той стои стабилно, докато вие свободно се движите и продължавате да общувате.

Сгъваемите смартфони често имат и допълнителен дисплей, който позволява използването им, без да се налага да се отварят. Макар и малки, те са напълно достатъчни за преглед на нотификации. През „малкия“ екран на Huawei P50 Pocket например може да пускаш музика, да провериш кой се обажда, да четеш нотификации и куп други полезни функции.

сгъваем Сгъваемите телефони ли са бъдещето… отново? А1 Блог

Най-нетърпеливите могат да заявят бройка от Huawei P50 Pocket до 6 февруари на А1.bg

Какви са трудностите?

Въпреки всички предимства, които правят сгъваемия смартфон неустоим за всеки почитател на красивите и технологично напреднали джаджи, трябва да погледнем критично и да оценим потенциалните недостатъци, които се крият зад изтънчения клик на два затварящи се екрана.

Всичко може да се обърка и изведнъж сгъваемият телефон съвсем да не изглежда като добра идея. Мобилното устройство може лесно да се счупи, тъй като пластмасовите полимери не са достатъчно гъвкави, за да издържат на хиляди маневри и на не толкова внимателни потребители, които използват повече сила от необходимото. Макар и защитен, когато екранът е разгънат, той е изцяло изложен на заобикалящите го предмети и замърсители и може лесно да се надраска.

По-голям екран и по-голяма батерия означават и повече тежест. Макар и сгъваем, в разгънат вид телефонът заема място почти колкото таблет. И въпреки че не тежи колкото таблет, се усеща малко по-тежък от класическия смартфон.

Никак не е за пренебрегване и как съвременните смартфони функционират със съществуващия софтуер. Наличието на един единствен екран означава, че всички популярни и използвани редовно приложения работят така, че да пасват на екрани с различен размер. Но сгъваемите телефони имат различен тип екрани. Някои се отварят като крила на пеперуда, други се плъзгат, за да увеличат размера на екрана, а има и модели с два отделни екрана, свързани с панта. Вероятно компаниите, които разработват приложения, ще трябва да направят известни корекции във функционалността на всяко приложение за целите на различните конфигурации на екрана, а това отнема време, усилия и пари.

И все пак, въпреки големите предизвикателства, сгъваемият смартфон има и много предимства. Моделите нa Samsung, които направиха своя дебют през август на миналата година, се радват на добри отзиви благодарение на множеството си подобрения и елегантна визия. С нетърпение очакваме и новия P50 Pocket, за който онлайн магазинът на А1 започва да приема предварителни поръчки. Те ще продължат до 6 февруари и всички потребители, които го закупят в този период, ще го получат в комплект безжични слушалки Huawei FreeBuds 4.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*