Борбата със заплахите в дигиталния свят става реална

Решенията на А1, с които спокойният сън на съвременните бизнес лидери е възможен

През последните години все повече се засилва усещането, че живеем в два свята – един реален, физически, материален и втори – дигитален, случващ се зад клавиатурата на компютъра или светещия екран на смартфона. Не, не сме попаднали във филм от поредицата „Матрицата“, но и аналогията не би била съвсем неточна. Дигиталното ни Аз оставя своята следа в този свят и тя може да се наблюдава от всички. Не става дума само за каченото в социалните мрежи, но и за всичко което правим или не правим онлайн.

И докато във физическия свят въпросът със сигурността е някак по-познат и по-разбираем, то заплахите, които дебнат в дигиталния свят, остават недооценени. Истината е, че те не са малко, а потенциалните щети, които могат да нанесат на бизнеса, са големи. Затова А1 инвестира в разработването на редица услуги, помагайки на корпоративните клиенти да се справят с това предизвикателство.

Безопасно сърфиране в мрежата

Практически всички, които имат основни компютърни умения, са чували за Firewall, но все пак има известно неразбиране за тяхната функция. Решението проверява мрежовия трафик, преминаващ през него, и разрешава или забранява достъпа до определени ресурси в интернет. Next Generation Firewall, който се предлага като услуга от А1, прави същото, но предлага и допълнителни функции.

С NGFW е възможно да се създадат различни политики за контрол на трафика до ниво отделен потребител, в рамките на една корпоративна мрежа. Решението на А1 може да разпознава отделните приложения в трафика, както и да инспектира криптирано съдържание. Подобна услуга е особено ценна и с възможността за VPN достъп при отдалечена работа.

А1 предлага решението по два начина – с използване на софтуер, инсталиран в технологичен център за данни или с предоставяне на хардуерно устройство за NGFW, произведен от водещите доставчици в тази сфера на сигурността в световен мащаб. Първоначалната конфигурация и настройка, както и последващият мониторинг и поддържка на услугата се прави от сертифицирани специалисти по киберсигурност на А1. Поддръжката отговаря на всички съвременни изисквания на бизнеса с гарантирани SLA параметри.

Сигурни връзки за офисите в различни локации

SD WAN е съкращение на software-defined WAN мрежа. С SD WAN компаниите могат да свържат всички свои офиси в единна интегрирана инфраструктура.

Eдно от предимствата на предложението на А1 за SD WAN е, че компанията предлага решението по модела “като услуга“. Конфигурациите и управлението на мрежата се извършват централизирано от инженери на А1. Това спестява на бизнесите необходимостта да поддържат високоспециализирани експерти във всеки от офисите си. Използването е на принципа на абонамента и е лесно скалируемо, като следва растежа на бизнеса.

А1 извършва диагностика на мрежата в реално време и осигурява максимално бързи реакции в случай на възникване на проблеми. Освен това трафикът между крайните устройства е криптиран, което го прави особено сигурен във време, в което се обръща все повече внимание на заплахите в дигиталния свят.

Човешкият фактор често се оказва слабото звено

Част от атаките се случват след небрежна работа на служител, който е отворил заразен файл, или страница в интернет. Cisco Umbrella е услуга, която ограничава тези рискове до минимум.

А1 предлага три пакета Cisco Umbrella, насочени към различни типове потребители, с различни нужди. Най-базовият пакет е DNS Security Essentials, с който устройствата на потребителите са защитени независимо дали се намират в корпоративната мрежа или се ползват извън офиса. Част от функциите на пакета включват възможност за филтриране на достъп по име на домейн, откриване и блокиране при нужда на различни облачни приложения и създаване на отчети на ниво потребители.

DNS Security Advantage идва с всичко, което съдържа и предходният пакет, но с достъп до платформата Umbrella Investigate. С този пакет клиентите на А1 могат да блокират директни IP-to-IP връзки, които заобикалят DNS, да пренасочват рискови домейни за инспекция и да проверяват SSL трафик, който се асоциира с рискови домейни. Третият и най-голям пакет е SIG Essentials. С него идват и редица допълнителни функции, като Cloud Firewall за създаване на политики за достъп до определени IP адреси, портове и протоколи, както и достъп до Cisco Threat Grid, където безопасно се анализират файлове с подозрително съдържание.

Статията е част от съдържанието на сп. А1 Бизнес, брой 3.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*