Как да използвате мишка на вашия iPad?

Екосистемата на Apple има много заклети фенове. Милиони хора по света не биха заменили своя iPhone за устройство с Android. Тази любов към смартфоните се пренася и към таблетите от Apple – iPad устройствата. С по-големите си екрани те са удобни за работа, развлечения, включително гледане на филми и видеа, както и за по-приятно четене и писане. Ако сте сред потребителите, които все още нямат iPad, но планират покупка, онлайн магазинът на А1.bg предлага различни версии на устройствата – от по-достъпни модели до най-високия клас на iPad – мощни, красиви и с много функции.

Таблетите от Apple предоставят удобството да бъдат използвани и като компютър чрез няколко аксесоара. И тъй като много от потребителите предпочитат да работят с iPad с по-голяма прецизност, за тях докосването с пръсти по сензорния екран може да доведе до забавяне при някои задачи. Решението за това е използването на мишки, с които по-прецизно може да се навигира из менютата. Опцията за използване на мишка отдавна е налична за iPadOS, но в по-стари версии на операционната система включването на тази функция бе дълбоко „скрито“ в настройките. В последните версии на операционната система от Apple потребителите могат много по-лесно да включат мишки към своите таблети.

Как да свържете мишка към iPad и какъв тип мишки могат да бъдат използвани?

Можете да използвате няколко начина за свързване с мишка – чрез Bluetooth, чрез lightning портове или чрез USB-C портове. Всичко зависи от възможностите, които устройството предоставя. Ако таблетът е снабден с lightning порт,  ще трябва да се използва определен донгъл и адаптер. Аналогичен е случаят за последните версии на iPad, които включват USB-C портове. При тях трябва да имате съответно донгъл, съвместим с порта. Най-добрият вариант е да се използва Bluetooth технологията, за което съответно ще трябва да разполагате с Bluetooth мишка. Важно условие е, че iPad-ът трябва да бъде с iPadOS 13.4 версия (или по-нова), като такива устройства са iPad Pro, iPad Air 2, iPad пето поколение, iPad mini четвърто поколение и други по-нови версии. На пазара има богато разнообразие от мишки с Bluetooth съвместимост, така че изборът е по-лесен.

Свързването чрез донгъли и кабели става по стандартния начин – от типа plug & play, но при свързване чрез Bluetooth има няколко стъпки. Всяка мишка има определени начини за свързване към устройства, затова трябва да проверите как да активирате режима за свързване за тази, която сте си избрали.

След това трябва да следвате стъпките от менюто на Вашия iPad. Следвайте менюто Settings > Bluetooth > Other Devices. След като изберете тази опция трябва да изчакате няколко секунди, за да се появят устройствата за сдвояване (Pair). Когато видите наименованието на мишката (може да е различно от името на марката, проверете в инструкциите на мишката), натискате върху нея. От менюто трябва да изберете опцията Pair. iPad-ът може да Ви поиска да въведете код, който в случая ще бъде „0000“. След като устройството е свързано, ще можете да видите курсора на мишката на екрана на таблета.

Ако получите известие, че мишката може да доведе до проблеми с Bluetooth или Wi-Fi, това означава, че имате твърде много едновременно свързани устройства към iPad-а. Тук решението е да натиснете върху „i” иконата и да изберете „Forget” върху мишката или друго свързано устройство, което искате да изключите.

Допълнителни настройки

Когато мишката е успешно свързана, операционната система позволява няколко допълнителни настройки за по-добра персонализация. Можете да зададете функция по избор за всеки бутон при натискане. За целта трябва да следвате менюто Settings > Accessibility > AssistiveTouch (включвате отметката) > Devices. След като видите в менюто Вашата мишка, избирате Customize Additional Buttons. В зависимост от вида на мишката и броя бутони, можете да избирате какво да прави при натискане всеки бутон. След като сте готови с избора си, натискате върху името на мишката и се връщате в менюто на настройките.

Можете също да избирате скоростта на скрола на мишката чрез Settings > General > Trackpad & Mouse. Ако пък желаете да промените големината или цвета на самия курсор, трябва да използвате менюто Settings > Accessibility > Pointer Control, където ще откриете различните опции за промяна.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*