Ще настъпи ли „краят на света“ – спирането на Facebook и Instagram в Европа?

В началото на февруари стана ясно, че има опасност Мета – компанията на основателя на Facebook Марк Зъкърбърг – да спре да предоставя част от своите услуги на потребителите на стария континент, конкретно приложенията Facebook и Instagram. Из социалните мрежи настъпи хаос и възникнаха много въпроси – как се стигна дотук, ще стане ли наистина, какво ще правим, ако се случи?

Хрониката на един скандал

Причините за предупреждението от страна на Мета са свързани с регулаторната политика на Европейския съюз по отношение на обмена на данни. В момента ЕС забранява на компании като Мета да обработват и пазят данни на европейски граждани на сървъри, намиращи се на територията на САЩ. От своя страна от Мета отговарят, че обработката на данни между различни държави е наложителна, за да може бизнесът им да просъществува.

В началото на февруари в годишния си доклад Мета предупреди, че ако не бъде приета нова регулаторна рамка за обработка на данни на територията на ЕС, компанията вече няма да може да се съобрази с настоящите условия и вероятно ще трябва да се оттегли от стария континент.

„Ако не можем да прехвърляме данни между държави и региони, в които оперираме, или ако сме ограничени да споделяме данни между нашите платформи, това може да повлияе на способността ни да предоставяме услугите си или способността ни да насочваме реклами“ се казва в изявлението на технологичния гигант.

Блъф или реална перспектива?

Веднага след обявяването на доклада на Мета в социалните мрежи настана хаос. Масово започнаха въпросите дали компанията наистина ще спре Instagram и Facebook на територията на ЕС, кога ще стане това и как ще се отрази на всеки един от нас.

Притесненията дойдоха както от частни потребители, така и от бизнеси. Мнозинството от хора вече имат профили в поне една от социалните мрежи на Мета, а това се отнася в още по-голяма степен за бизнес предприятията. Почти всеки собственик на фирма инвестира труд, усилия и средства за развитие на онлайн платформите на своето предприятие, а за мнозина Facebook и Instagram са основен и единствен начин за реклама на продукти и услуги. За една немалка група от хора социалните мрежи са бизнес сами по себе си. Частните потребители пък са свикнали да комуникират с близките си в социалните мрежи, особено когато тези близки живеят далеч. Пандемията от COVID-19 още повече засили нуждата от онлайн платформи, чрез които да общуваме за работа и забавление.

За облекчение на мнозина малко след излизането на доклада от Мета подчертаха, че всъщност нямат намерение да изтеглят Facebook и Instagram от Европа.

„Нямаме абсолютно никакво желание и планове да се оттеглим от Европа, но простата реалност е, че Meta и много други фирми, организации и услуги разчитат на трансфер на данни между ЕС и САЩ, за да оперират глобални услуги“, споделят от компанията за изданието Euronews Next.

Предполага се, че Мета ще направят всичко възможно да останат на европейския пазар, въпреки напрежението по отношение на регулаторните политики.

От Европейската комисия също заявиха пред медии, че за тях е топ приоритет осигуряването на ново споразумение за безопасни трансатлантически потоци от данни.

Изглежда, че поне засега „краят на света“ се отлага.

Какви са опциите, ако все пак „краят на света“ настъпи?

През дните на хаос множество потребители започнаха да мислят какво следва, ако все пак Facebook и Instagram спрат да работят за европейците. Някои веднага започнаха да търсят алтернативни приложения и да мислят къде ще прехвърлят своите профили. Любителите на чатовете започнаха да мислят за приложения като Viber, WhatsApp и Telegram.

Някои дори си припомниха с носталгия за приложението ICQ, което набра популярност в ранните дни на интернет, но още съществува, вече обновено и с нов дизайн. Някои посочиха като свой евентуален избор и Discord, други пък се зачудиха дали Snapchat още е модерен. Мнозина предположиха, че в празното пространство, отворено от Мета, ще се появи изцяло ново приложение, което ще се развие на европейския пазар.

Оказа се, че възможностите са много, а дори „краят на света“ да дойде, след него все ще намерим начин да продължим да комуникираме.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*