Защо се вълнуваме от „завръщането“ на MWC?

Съвсем мъничко остава до началото на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес MWC. Той ще се проведе от 28 февруари до 3 март на традиционното си място – Барселона. Защо това е повод за вълнение?

Без значение дали става дума за работа или за забавление, за учене или почивка, за връзка с близките и любимите хора, последните две години показаха недвусмислено, че технологиите вече имат огромна роля в ежедневния ни живот. Те са в основата на почти всички преживявания на съвременния човек.

Световният мобилен конгрес бе първото голямо събитие, което пострада от бума на пандемията през 2020 година. Тогава той направо бе отменен. После същото се случи и с всички големи форуми в технологичната индустрия, а и не само в нея, а във всички сектори на бизнеса. През 2021 година мобилният конгрес се случи, но… частично – с много по-малко изложители от обичайното и далеч не в традиционното за него време. Отложиха го за юни.

Завръщане

Очакванията към тазгодишното издание на MWC се трупат от няколко месеца. Организаторите се зарекоха, че ще проведат изложението непременно. Мнозина поставиха под въпрос решимостта в подобна декларация, но ето че в последните дни преди обявените дати заричането изглежда като да се сбъдва. Освен това организаторите очакват висока посещаемост. По този въпрос няма как да има големи изненади, защото традиционно гостите купуват пропуските си отрано и почти никой не разчита да влезе на панаира с билет, купен в последния момент.

Глад за вкуса на бъдещето

Точно в последната успешна година на MWC преди пандемията, през 2019 година, се случи едно от най-важните и чакани събития в индустрията – дебютът на сгъваемите смартфони. Вярно, че те бяха обявени с доста висока начална цена и се намериха някои технически проблеми впоследствие, но заради тях Мобилният конгрес беше наистина мащабен, разтърсващ.

Пак по това време като тържествена заря блесна и възходът на 5G. Видяхме, че впоследствие 5G набра скорост по цял свят.

MWC Защо се вълнуваме от „завръщането“ на MWC? А1 Блог

Комбинацията от технологични тенденции донесе множество новини в сектора. Неслучайно конгресът привлече рекордна посещаемост. Така изданието през 2019 година значително „вдигна летвата“ за следващите форуми.

Ако приемем, че 2020-2021 беше период на своего рода „затишие“, сега е време за следващата „заря“ от технологични новости.

Не само нови продукти

От друга страна всяка година големите технологични производители представят на мобилния конгрес своите нови концепции. Това са всеобхватни визии за дигитализираната среда, в която ще живеем в обозримо бъдеще, до последния малък детайл. Представянията изпълват големите зали със зрители. Презентациите са същински спектакли.

След двегодишна „пауза“ е време да видим нови, още по-футуристични концепции – и това е много по-вълнуващо от конкретните продукти.

Може би някои от най-интересните от тях ще дойдат от изток.

MWC Защо се вълнуваме от „завръщането“ на MWC? А1 Блог

Отвъд мрежите и комуникациите

Малцина знаят, че Световният мобилен конгрес първоначално е бил форум за среща и бизнес само за мрежови оператори и доставчици на сложното и специфично мрежово оборудване. „Джаджите“ се появяват по-късно. Но не може да не се отбележи, че в последните силни години на MWC арената на изложението стана панаир на много други неща, които досега не са възприемани като мрежови технологии: дронове, електромобили, скафандри, симулатори.

За двете години, в които MWC не беше „себе си“, тези технологии се развиха още повече. Така че тази година можем и трябва да очакваме доста по-цялостни визии за дигитализирания свят, доминиран от новото поколение мрежи и интелигентните платформи с изкуствен разум.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*