Qualcomm очертава бъдеще с винаги свързани устройства

Мобилният конгрес в Барселона стартира с няколко премиери и визия за по-значителна свързаност на устройствата

Интересни детайли от старта на Мобилния конгрес в Барселона от мястото на събитието, специално за блога на А1: Павлин Луканов, TodayTech.eu

Тази година Мобилният конгрес се завръща на място в Барселона. Макар събитието все още да не може да достигне предпандемичните си нива, в дните от 28 февруари до 3 март тук си дават среща редица технологични лидери, включително ръководителите на глобални компании, които оформят бъдещите тенденции.

Qualcomm Qualcomm очертава бъдеще с винаги свързани устройства А1 Блог

Междувременно, първият ден на събитието започна с няколко интересни премиери при смартфоните и други умни устройства. Сред тях си заслужава да отбележим международния дебют на серията смартфони realme GT 2, анонса на серията Honor Magic4 и два нови модела POCO, X4 Pro 5G и M4 Pro.

На фона на това виждаме и множество AR и VR устройства, а това е една от основните тенденции тази година. Тук устройствата еволюират, като стават все по-удобни и функционални.

Събитието разбира се стартира и с ключови пресконференции, включително и тази на Qualcomm. По време на нея главният изпълнителен директор на компанията, Кристиано Амон, анонсира нови технологии и очерта бъдещата насока на компанията за все по-голяма свързаност между устройствата.

Прогнозите на компанията са за все повече свързани към облака устройства, като в това отношение се отчита 35% ръст на годишна база. В обозримо бъдеще очакваме към облачната инфраструктура да се свържат както базови устройства, като безжични слушалки, така и дори автомобили. Така няма да има необходимост крайните устройства да разполагат с мощен хардуер и голямо количество памет, това може да се поеме от облачни услуги.

Qualcomm Qualcomm очертава бъдеще с винаги свързани устройства А1 Блог

Всичко това трябва да стане с наличието на ефективни чипове и при ниска консумация на енергия, което да позволи оптимална работа навсякъде. За тази цел е създадена и платформата Snapdragon Connect, която комбинира 5G, Wi-Fi и Bluetooth – за работа без загуба на свързаност.

Сред по-значителните анонси от Qualcomm са за Wi-Fi 7 свързаност с новия чип FastConnect 7800, който ще дебютира в устройства през втората половина на годината, и новият 5G модем Snapdragon X70 5G модем, който е първият с вграден АI процесор. С него ще е възможен трансфер със скорост до 10 гигабита в секунда през 5G мрежи.

В пресконференцията взеха участие и представители на Ericsson и Lenovo, които споделиха позитивния напредък в сферата на свързаността и развитието на 5G технологиите. Очертана беше и визията за мобилните възможности отвъд смартфона. Основен акцент тук е напредъкът при преносимите компютри с Windows и чипсети от Qualcomm, които заместват традиционните решения с AMD и Intel.

Qualcomm Qualcomm очертава бъдеще с винаги свързани устройства А1 Блог

Сред тях е и ThinkPad X13s, който е първият с чипсет Snapdragon 8cx Gen 3. Това позволява постигането на тънък и лек корпус с тегло от малко над 1 кг. и премахване нуждата на активна охладителна система с вентилатори. Устройството е тихо и позволява до 28 часа издръжливост с един заряд на батерията, което е впечатляващо. Освен това се поддържа безпроблемно превключване между 5G и Wi-Fi за връзка навсякъде.

Qualcomm си партнира с над 225 корпорации за използването на Windows базирани компютри с Arm базирани чипове, което означава, че в бъдеще можем да очакваме много подобни предложения.

Интересно е да отбележим и засиления интерес и разработки в сферата на виртуална, добавена и смесена реалност, както и в автомобилния сектор за създаване на постоянно свързана платформа.

Мобилният конгрес продължава до 3 март, като очаквайте още интересна информация през идните дни.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*