5G технологиите проправят път на иновативни решения за бизнеса и потребителите

Интересни детайли от Мобилния конгрес в Барселона – специално за блога на А1: Павлин Луканов, TodayTech.eu

5G технологиите заемат основно място в провеждащия се през настоящата седмица Мобилен конгрес в Барселона. И докато преди години за мрежите от ново поколение се говореше само в далечно бъдеще време, сега някои от тях са реалност, а компаниите откриват и тепърва ще въвеждат технологични решения, с които да използват оптимално техните възможности.

Виртуална и добавена реалност

По време на едно от най-голямото технологично изложение в Европа успяхме да видим някои от тези концепции. Централно място сред тях заемат виртуалната и добавена реалност (VR/AR), като при тях е ключово наличието на бърза връзка с минимално забавяне в преноса на данни. Същевременно е необходимо и свързването на голям брой устройства едновременно, което също е сред ключовите подобрения с 5G.

5G 5G технологиите проправят път на иновативни решения за бизнеса и потребителите А1 Блог

Доста впечатляващи са демонстрациите на Ericsson по отношение на възможностите, които разкриват новите технологии. Компанията има много силно присъствие на събитието, като посетителите могат да преминат през специална демо зона, която нагледно демонстрира, какво можем да очакваме от 5G решенията в близкото бъдеще до 2030 година.

Приложения на 5G за индустрията

Така например в индустриалния сектор ще е възможна автоматизацията на по-сложни процеси, включващи множество роботизирани уреди, които комуникират помежду си и с централна система за управление. По този начин ще бъде премахната нуждата от директна човешка намеса в някои сектори, намалявайки възможностите за грешки, а и за инциденти. Това е и визията за взаимосвързаност между цифровия и реалния свят.

…И за Метавселената

Метавселената е друго основно направление, което изглежда ще се възползва максимално от възможностите на 5G. С еволюцията на AR очилата и VR шлемовете, те стават все по-компактни и удобни за използване извън ограниченията на дома или офиса. С тези свързани устройства потребителите ще могат да се потопят изцяло във виртуалната среда.

5G 5G технологиите проправят път на иновативни решения за бизнеса и потребителите А1 Блог

Развлеченията са сериозен бизнес

Един интересен пример за използване на добавена реалност е гледането на виртуален турнир в рамките на дадено събитие, което се провежда на стадион. Ericsson демонстрира и концепции за виртуални партита и състезания с лесна връзка между хората. Освен това спортистите ще могат да получават критични данни за състоянието си в реално време, а това може да помогне за подобряване на резултатите.

5G за образованието

В сферата на образованието, с наличието на очила с добавена реалност, учителите ще могат по-лесно да преподават с помощта на реалистични демонстрации. Учащите ще имат опцията да се включват дистанционно с помощта на телеприсъствие с възможност за взаимодействие със средата. Това поне засега не е възможно, но показва едно доста полезно приложение на новите технологии.

5G 5G технологиите проправят път на иновативни решения за бизнеса и потребителите А1 Блог

Други интересни решения, които вече се прилагат и отново са свързани с виртуалната реалност, са свързани с нов тип забавления. Така например чрез шлемове за виртуална реалност и специална платформа, която се повдига и движи в различни посоки, потребителите могат да станат част от спускане с влак през впечатляваща околна обстановка.

Освен това имаше и демонстрации на изпълнения „на живо“ в метавселената, което може да допадне на някои потребители. Разбира се тук можете да изберете да изглеждате като себе си, или да промените своя аватар според желанията си.

5G ULTRA – гигабитови скорости в над 75 града и курорта

5G технологиите са изключително важни за свързаността на хора и бизнеси и както и анонсите от MWC показват, с всяка следваща година ще предоставят все повече възможности. 5G мрежата на А1 в България стартира в края на 2020 година. 5G ULTRA е изградена с оборудване на европейски доставчици и използва честотна лента от 100 MHz и предлага гигабитови скорости, които надхвърлят многократно бързината на 4G. Покритието на 5G ULTRA към момента обхваща над 75 града и курорта в цялата страна.

И в още по-бъдеще време…

Наред с оптималното използване на възможностите на 5G мрежите, през идните години ще започнем да чуваме все по-често и за следващото поколение, 6G. Това разбира се е в по-средносрочно бъдеще, а дотогава предстои да извлечем максимума от възможностите на актуалните решения.

Мобилният конгрес в Барселона се провежда от 28 февруари до 3 март, а в рамките на събитието посетителите и участниците могат да се докоснат до най-новите технологии.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*