Изводите от Световния мобилен конгрес в Барселона

След две години отлагане и онлайн събития, през измината седмица в Барселона се проведе тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес. Като най-важното събитие за мобилната индустрия през годината, то трябваше да бъде своеобразен празник на постепенното завръщане към нормалността.

През 2022 година MWC отново се проведе в контекста на събития, променящи хода на световното ежедневие и история. GSMA, организаторът на конгреса, обяви, че „остро осъжда руската инвазия в Украйна“ и заради това отмени тазгодишния руски щанд на конгреса. Организацията също така не допусна някои руски компании, които попадат в обсега на санкциите. Все пак MWC се опита да се концентрира главно върху технологиите и новите устройства.

Очи в очи

Тази година MWC се проведе хибридно, като имаше както онлайн събития, така и много присъствени дискусии, сесии и изложбени площи. Организаторите казват, че над 61 000 души са посетили събитието в Барселона, като гостите и изложителите са били от почти 200 държави.

И тази година имаше доста теми и нови устройства, които направиха своя дебют по време на MWC. Основните теми не бяха изненадващи – 5G, мобилни устройства, виртуална и добавена реалност. Всички водещи производители очаквано също представиха нови мобилни устройства – смартфони, таблети и лаптопи. Някои от тях направиха своя дебют дистанционно, както Lenovo.

Компанията представи таблета Tab M10 Plus, както и лаптопа IdeaPad Gaming 3/3i. И двете устройства са в бюджетния клас на съответната си категория. Lenovo показа и новия ThinkPad X13s, който е първият лаптоп на компанията с процесор Snapdragon на Qualcomm. Той ще използва Windows 11 Pro и ще се предлага дори с 5G модул, като е насочен към бизнес потребителите, които имат нужда от максимална комуникативност и издръжливост на батерията.

Много телефони

Очаквано, MWC беше мястото за дебют на много нови телефони. Nokia представи цяла серия, включително C21, C21 Plus и C2 2nd Edition. Realme пък дебютира своята серия GT2 и GT 2 Pro, като последният ще е първият смартфон в Европа с процесора Snapdragon 8 Gen 1 на Qualcomm. Компанията представи и своята нова технология за бързо презареждане UltraDart, която ще има 150W мощност и ще зарежда 50% от батерията за около 5 минути. Oppo също отговори със своята 150W SuperVooC технология за бързо зареждане. Тя също ще може да зареди батерия с капацитет 4500mAh до 50% за 5 минути. Именно съпътстващите смартфони технологии са една от тенденциите на MWC 2022.

И още основни теми

Дебютите на новите устройства обикновено привличат голямата част от вниманието на потребителите, но конгресът има и още една важна страна – множеството дискусии и панели на всякакви теми, които имат общо с мобилните технологии и Интернет.

И докато сред основните тенденции при смартфоните и устройствата е очертаващият се все по-голям интерес на китайските производители към европейския пазар, както и преминаването към предлагане на модели и във високия ценови клас, то това далеч не е единствената ключова тенденция. MWC 2022 ясно показа, че може да наближава ренесанс на лаптопите. Доста производители обръщат внимание на тези устройства и ги съчетават с новите технологии при чиповете и внедряват 5G модули.

Самите мобилни мрежи от пето поколение също са ключова тема на MWC 2022. Беше обърнато внимание, че 5G е до 90% по-енергийно ефективна спрямо 4G от гледна точка на консумация спрямо еквивалентен обем трафик. Също така много производители на оборудване и телекоми работят по допълнителното оптимизиране на инфраструктурата и базовите станции, за да са използват още по-малко електричество. Целта е да се получи натрупване от спестена енергия и комбинирането ѝ с повече „зелени“ източници, което ще се отрази благоприятно и на околната среда.

Неизбежна тема бяха и метавселените. Множество компании вече работят по технологии и устройства, които да изградят или да помогнат за използването на метавселените. Въпреки това за момента е ясно, че всичко, свързано с тях, все още е в много ранна фаза на своето развитие. Ще мине доста време преди метавселените да се доближат до реализирането на амбициозните си обещания за гигантски виртуални светове.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*