„Каквото се случва във Вегас, остава във Вегас.“ – важи ли това и за чувствителните данни на бизнеса?

Кибератаките в световен мащаб са риск, който не бива да се пренебрегва. Според изследвания жертви на кибератаки са били над 83% от корпорациите, а 60% от нападенията са били насочени към малки и средни предприятия. Няма сектор от икономиката, който да е извън опасност.

Към тревожната статистика се добавя и фактът, че независимо колко отговорни и лоялни са служителите, винаги съществува риск те също да застрашат сигурността на фирмената информация. Изгубен или откраднат смартфон или лаптоп на ключов служител, биха могли да причинят огромни загуби. Отворен уебсайт с нелегитимно съдържание или прикачен към имейл заразен файл би могъл да предизвика лавина от нежелани последствия. Дори „случайно“ намерено USB може да се окаже истински Троянски кон.

Решенията на А1 помагат на бизнеса за защита на данните и инфраструктурата както от външни заплахи, така и от пропуски на хората вътре в организацията.

Автоматизиран мониторинг на уязвимости

Облачната услуга за автоматизиран непрекъснат мониторинг – Offensity, е специално разработена в подкрепа на бизнес клиентите при идентифицирането на заплахи за инфраструктурата. Тя решава един от най-сериозните проблеми на бизнес организациите, при който класическите тестове за сигурността на IT инфраструктурата не дават достатъчна информация.

Провеждането на регулярни одити за уязвимости в IT инфраструктурата веднъж годишно далеч не е достатъчно, за да се постигне необходимото ниво на сигурност. Според данните на A1 Group само в рамките на 6 месеца след провеждане на такава оценка на уязвимостта в световен мащаб вече се появяват над 8000 публично известни нови уязвимости. Средно на ден се откриват над 40 нови уязвимости.

Затова специализираната услуга Offensity предоставя оценка на уязвимостите и рисковете за IT сигурността на компаниите автоматизирано и непрекъснато. Така IT мениджърите на бизнес клиентите получават доклади за откритите уязвимости след всяко сканиране, както и препоръки за елиминиране на опасностите.

360 градусов мониторинг на цялата екосистема от мобилни устройства

Сред първите стъпки за опазване сигурността на данните е въвеждането на софтуерни решения за управление на мобилните устройства като Mobile Device Management от А1. Чрез едно единствено приложение IT експертите могат да осъществяват 360-градусов мониторинг на цялата екосистема от служебни мобилни устройства. Така се пести време чрез дистанционно инсталиране и актуализиране на корпоративните приложения. При загуба или кражба на служебно мобилно устройство те могат да изтрият или заключат информацията, така че да се избегне риск от промишлен шпионаж, изтичане на лични данни на служители, партньори и клиенти и др.

Облачната услугата поддържа най-разпространените операционни системи – Android, iOS, Windows, и се предлага с месечен абонамент. Тя спестява нуждата от инвестиции в сървърна инфраструктура, ускорява срока за активиране на защитата и ресурси за поддръжка и настройка на устройствата.

Сигурно решение за предпазване от кибератаки

Endpoint Protection от А1 е цялостно решение за защита от кибератаки на крайните устройства – лаптопи и компютри, сървъри и виртуални машини. По метода на Machine Learning решението открива и реагира на заплахи срещу крайните устройства в корпоративната мрежа. То предпазва не само от вече познати атаки, но и от новопоявили се – т.нар. Zero-Day. Защитата обхваща всички етапи на атаката, така че да предотврати инциденти и да намали риска. За операционна система Windows  помага и за възстановяване на засегнатата система в състоянието, в което е била преди да бъде компроментирана. Решението предотвратява заразяване с вируси и зловреден софтуер в прикачени файлове, сваляне на файлове от интернет, или при пробив в мрежата, на базата на съществуваща уязвимост в софтуерните продукти, които компанията използва.

Статията е част от съдържанието на сп. А1 Бизнес, брой 3.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*