Apple представи новия iPhone SE с 5G и още устройства

И тази година Apple проведе станалото вече традиционно пролетно събитие, на което представя част от новите си устройства. Тази година това включваше новия iPhone SE, обновения iPad Air и изцяло новия персонален компютър Mac Studio.

Неизненадващо основното внимание попада върху iPhone SE. Това е третото поколение на този модел, който е известен и с прозвището „бюджетният iPhone”, заради значително по-ниската си цена спрямо стандартните модели.

iPhone SE вече и с 5G

Тази по-ниска цена идва със съответните промени. Новият iPhone SE е третият такъв модел, но няма да носи пореден номер и запазва същото име. Той ще има и практически същия дизайн, но с нови цветове. Стъкления корпус е с рейтинг IP67 за водоустойчивост и прахоустойчивост.

Телефонът има дизайна от поколението на iPhone 6, като отново има хардуерен Home бутон под дисплея. Той ще предлага и вграден пръстов отпечатък с Touch ID технология.

Една от важните новости на iPhone SE е наличието на 5G. От Apple споделят, че iPhone SE има и интелигентен режим, който ще разпознава консумацията на данни и ще превключва автоматично между 5G и LTE мрежата според необходимостта. Така устройството ще пести повече енергия, без да влияе на производителността.

Силна камера и издръжлива батерия

iPhone SE ще предлага най-новия процесор A15 Bionic, който е и в сегашния iPhone 13. С негова помощ ще се обработват актуални игри, както и снимките и видеото от подобрената камера. Процесорът е с 6 ядра и е до 1.8 пъти по-бърз от iPhone 8. Освен това има и 16-ядрен Neural Engine за обработка на изкуствен интелект и умни алгоритми. Оптимизиран е и за работа с камерата на телефона, за да предлага допълнителни функции и филтри.

Самата камера на iPhone SE е 12МР Deep Fusion и Smart HDR 4. Тя поддържа и Photographic Styles функция. Кадрите се обработват от изкуствен интелект с помощта на A15 Bionic и обещават значително подобрение на снимките и видеото при слаба светлина.

Устройството ще има 4.7-инчов дисплей като класическите модели на iPhone. То ще предложи и по-голяма батерия, както и оптимизациите на iOS 15. От Apple казват, че това ще доведе до по-дълъг живот на батерията. Освен това устройството ще се зарежда и безжично през стандарта Qi. Поддържа и жично бързо презареждане с 20W или по-мощно зарядно. Това ще осигурява от 0% до 50% заряд на батерията за 30 минути.

iPhone SE е произведен от рециклирани материали. Премахнати са и найлоновите елементи на опаковките. Компанията казва, че иска до 2030 г. целият ѝ бизнес, включително веригите за доставка и производство, да е въглеродно неутрален.

А1 започва да приема предварителни поръчки на новия iPhone SE на 18 март в A1.bg. Потребителите ще могат да поръчат онлайн предварително и новите iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max в алпийско зелено, и iPhone 13 и iPhone 13 mini в зелено. Доставките за поръчалите предварително се очаква да започнат на 25 март.

Новости за iPad

Apple използва събитието, за да представи и новото поколение на таблета iPad Air, който А1 също започва да предлага. Той идва с доста промени, включително нов процесор M1, обновена предна камера, USB-C, 5G и други.

Обновеният iPad Air ще има 8-ядрен процесор, който е 60% по-бърз от предшественика си. Той ще предлага и обновен 8-ядрен графичен процесор, който ще е до 2 пъти по-бърз. На разположение ще е и 16-ядрен Neural Engine чип за обработка на изкуствен интелект, който ще се използва за приложения за добавена реалност, филтри за камерата, 3D ефекти, редакция на 4K видео и др.

iPad Air ще разполага с 10.9-инчов дисплей с Liquid Retina дисплей и True Tone технология. Има и покритие против светлинни отблясъци. Таблетът е снабден и със стерео говорители и Touch ID сензор за пръстов отпечатък, който е внедрен в бутона за включване и изключване.

Новата предна камера е с 12МР сензор и ултраширокоъгълен обектив. Тя ще поддържа запис в 4K видео, както и споменатите ефекти. Функцията Center Stage автоматично ще променя зрителното поле при видео разговор според движенията на потребителя.

Изненадващият Mac Studio

Apple представи и изцяло ново устройство. Това се оказа новият настолен компютър Mac Studio. Той е със съвсем малки размери с ширина около 20 см. и височина почти 10 см., като ще може да се постави на бюрото и дори под новия монитор Studio Display, който ще се продава като отделен аксесоар.

Mac Studio е предназначен за професионалисти, като предлага подобаващ хардуер. Компютърът ще се предлага с процесор M1 Max или изцяло новия M1 Ultra. Ще може да поддържа до 4 дисплея едновременно, като разполага и с голям брой портове за свързване с различни устройства.

Mac Studio обещава значителна производителност с 2.5 пъти по-бърз процесор спрямо най-бързия 27-инчов iMac, както и до 50% по-бърз процесор спрямо Mac Pro с 16-ядрен Xeon процесор. Устройството ще има до 3.4 пъти по-бърза обработка на видео. Това са данни за версията на Mac Studio с процесор M1 Max.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*