Топ 10 на Венета Костова

Венета Костова е експерт “Обучение и развитие” в направление „Човешки ресурси“ на А1 България. Тя отговаря за реализацията на различни вътрешни програми за развитие, успешното представяне на А1 като работодател навън, както и обучението на талантите в компанията. Тя е в компанията от 2 години, като кариерното ѝ развитие преминава през редица международни проекти с различни клиенти и компании, на които е помогнала да трансформират своя опит и да променят вътрешните си процеси. Днес ще разберем кои са любимите проекти, в които активно участва и какво я вдъхновява в работния процес. Представяме ви Венета Костова и нейните Топ 10 отговорности в работата.

Анализ на нуждите от обучение сред колегите

Анализирам нуждите от обучение на колегите и им предлагам възможности за такива, които ще развият индивидуалните им качества. За мен и екипа ми е важно да намерим баланса при всеки индивидуален случай, така че колегата да може да идентифицира правилно конкретна посока, в която иска да придобие нови знания, да развие потенциала си и успешно да изпълнява както своите лични цели, така и тези на А1.

Участие в подготовка на обучения и програми за развитие на служителите

Участвам в подготовката и разработването на обучения и програми за развитие на служители с цел придобиване или развиване на уменията, които са им нужни, за да бъдат конкурентно способни в динамичната среда, в която работим.

Предлагане на нови инструменти за обучение и развитие

Развивам настоящите и предлагам нови инструменти за обучение и развитие на служителите. Много харесвам например вътрешната платформа за обучения eCampus, която се стремим да обновяваме непрестанно, метода Concept Board – интерактивна бяла дъска, която може да подпомогне срещите от разстояние, както и възможността да идентифицирам нови eLearning платформи за развитие на служителите.

Организиране на вътрешни програми като Learn2Lead, А1 Бизнес академия в УНСС или Лятна академия

Провеждам и организирам част от обученията по вътрешните ни програми за развитие в компанията като Learn2Lead, Business Academy – УНСС или Лятна академия. Лектор съм в „Клуба на знанието”, една от любимите ми инициативи! Чрез така наречените Micro Learning-s вътрешно обменяме опит и споделяме уменията си с други колеги по ефективен начин. Любимата ми тема е “Емоционална интелигентност”, защото вярвам, че самопознанието е един дълъг процес, който започва от нас самите. В курса разглеждаме стратегии, които ни дават идеи как да контролираме собствените си емоции и как да тълкуваме тези на другите. Над 350 колеги вече преминаха обучението и всеки си взе по нещо полезно, което ще може да приложи на практика.

Изготвяне на различни видове справки и анализи, свързани с обученията

Отговарям за изготвянето на различни видове справки и анализи, свързани с обученията, тъй като имам цялостен поглед върху целия процес. За да предоставяме ефективни програми на колегите, съществена част от работата ни е свързана с обратната връзка, която предоставят обучаващите се – вземаме предвид всяко мнение и коментар, така че всяко следващо обучение да е по-добро и удовлетворяващо.

Участие в интеграцията на AI базирана платформа – Skill Management Tool

Участвам в интеграцията на AI базирана платформа – Skill Management Tool, която ще ни отведе една крачка по-нагоре в кариерното ни израстване.  Чрез въвеждане на индивидуални изходни данни, платформата ни дава точни препоръки за обучение и развитие. Тя съвсем скоро ще бъде преведена на български и всеки колега ще може да се възползва от нейните предимства.

Координация между различните звена в А1 България и A1 Group

Участвам и координирам между различните звена в А1 България и A1 Group по повод инициативи на групата като GYPP – програма, която дава възможност на млади таланти в компанията да натрупат нови знания и професионален опит, докато работят по реални бизнес проекти; Data4business – програма, която помага на участниците да задълбочат знанията си и да разширят разбирането си за модерните data и AI технологии и това как те могат да бъдат имплементирани в бизнеса чрез обща дискусия с участници от групата и разглеждане на use Oчакайте новото издание съвсем скоро!

Участие в груповия agile проект #today4tomorrow

Участвам в груповия agile проект #today4tomorrow, където работим по основни теми, които са част от стратегията на групата. Едната тема е ориентирана към проектирането на инициативи и програми за повишаване на квалификацията за експерти в компанията. Другата цел е всеки от нас да има възможността да идентифицира уменията, които притежава и тези, които има нужда да надгражда. Това включва създаване на различни профили за Leadership, Cloud и Agile ролите в компанията с умения, които са специфични за компанията и интегрирането им в Skill Management tool-a.

Администриране и провеждане на проучванията

Администрирам и провеждам проучванията А1 Voices и 360 Feedback. Тези инструменти дават възможност на служителите да споделят своето мнение анонимно и чрез това лидерският екип регулярно да получава обективна обратна връзка за текущото състояние на компанията в различните области, както и ценни насоки и препоръки за бъдещи действия.

Подкрепа на ESG стратегията на А1 Group

Подкрепям ESG стратегията на А1 Group в ролята ми на DIAs (или Посланик на многообразието). Заедно с групата създадохме електронното обучение и workshop “Несъзнателни предубеждения”. Това е частица от пъзела за създаване на организационна култура, в която взаимоотношенията между мениджъри и служителите са открити, хората работят екипно и са ангажирани и мотивирани за това, което правят. Обучението преминаха вече близо 2000 колеги.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*