Как да отключиш своя iPhone с Apple Watch?

В днешно време голяма част от нашата информацията се съхранява на дигитални устройства като iPhone, iPad или други. За да предпазим личната си информация, използваме най-различни защити като пин кодове, пръстови отпечатъци, а от няколко години и лицево разпознаване. В сравнение с традиционния сензор за пръстов отпечатък или Touch ID, Face ID на Apple отключва твоя iPhone автоматично, като сканира лицето ти. В последните години обаче носенето на маски затрудни този процес, а доста често не е налична и достатъчно добра светлина или видимост за камерата на смартфона, за да е възможно ефективно лицево разпознаване.

Apple продължава да търси начини за справяне с този проблем, като на 14 март 2022 година пусна най-новата актуализация на iOS – 15.4, която позволява на потребителите да използват Face ID без да е видимо цялото лице. Новият ъпдейт обаче работи единствено с iPhone 12 или по-нова версия, като например новите iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max в алпийско зелено, както и iPhone 13 и iPhone 13 mini в зелено, които можеш да поръчаш от сайта на А1. Ако пък искаш да използваш iPhone на по-достъпна цена, можеш да поръчаш и новия iPhone SE отново в A1.bg.

За щастие, Apple има и друго решение за лесно отключване на телефона в такава ситуация, използвайки Apple Watch. В случай че използваш iOS 14.5 или по-нова версия на iPhone, можеш да отключиш телефона си с помощта на Apple Watch, работещ с watchOS 7.4 или по-нова версия.

Процесът на удостоверяване е много подобен на това как собствениците на Mac могат да отключат компютрите си с помощта на Apple Watch. Докато екранът на часовника е отключен и се намира в близост до Mac устройството, то може да бъде отключено и само чрез часовника. От съображения за сигурност не всичко е достъпно на твоя iPhone, когато се отключва чрез Apple Watch. Например, не можеш да удостовериш покупките си през Apple Pay или App Store, а трябва да използваш опцията за лицево разпознаване, въвеждане на паролата за Apple ID или пин код за отключване.

Как да активираш отключването на Apple Watch на iPhone?

Преди да можеш да отключиш твоя iPhone, трябва да се увериш, че Apple Watch е свързан с телефона ти и че имаш въведена парола на часовника ти. Оттам трябва да отидеш в „Настройки“ и да намериш опцията „Face ID & Passcode“.

Apple Watch Как да отключиш своя iPhone с Apple Watch? А1 Блог

Apple Watch Как да отключиш своя iPhone с Apple Watch? А1 Блог

Телефонът ще поиска идентификация, за която трябва да въведеш твоя пин код.

Apple Watch Как да отключиш своя iPhone с Apple Watch? А1 Блог

Включи настройката „Apple Watch“, която се намира под опцията „Unlock With Apple Watch“.

Apple Watch Как да отключиш своя iPhone с Apple Watch? А1 Блог

Ще се появи съобщение с повече информация за функцията. Натисни бутона „Включи“, за да завършиш активирането на функцията.

Apple Watch Как да отключиш своя iPhone с Apple Watch? А1 Блог

Вече можеш да отключиш своя iPhone с Apple Watch

Вече можеш да сложиш своя Apple Watch и да въведеш паролата за отключване на екрана. Когато часовникът е отключен и се намира в близост до твоя iPhone, плъзни нагоре по екрана на твоя смартфон, както правиш обикновено, когато използваш Face ID. Когато твоят iPhone установи, че например носиш маска и се удостовери с твоя Apple Watch, телефонът ще се отключи. Ще забележиш, че се появява известие на часовника, което те уведомява, че си отключил телефона си.

В случай, че някой вземе твоя iPhone и е успял да го отключи с помощта на удостоверения Apple Watch, можеш бързо да го заключиш отново, като натиснеш бутона „Заключване на iPhone“ от известието. Който и да е откраднал твоя iPhone, няма да може да го отключи отново с помощта на твоя Apple Watch.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*