Да създам ли собствен блог?

Интернет е среда, която прави възможно всеки да си каже всичко, което му е на душата. Днес всеки може да е вид медия – поне от гледна точка на възможността един човек да отправи посланията си към неограничена аудитория. Но кога има смисъл човек да си направи блог?

Да си пишеш собствен блог е голямо изкушение. Чисто технически е бързо и лесно. Всеки доставчик на хостинг предлага и системи за управление на блог съдържание, а цените са „елементарни“.

От друга страна почти няма човек, който да не е изкушен от възможностите на гигантската трибуна – глобалната мрежа.

Причини да си направим блог

Ето няколко възможни причини човек да си направи блог:

Да документираш живота си: пишеш за всичко, което ти се случва, за мислите си, преживяванията си, намеренията си. Изливаш си яда, споделяш си радостта.

Да намериш съмишленици: писането на блог неминуемо среща автора с други хора. Много от тях са критици, много са съидейници. Блогът е хубав начин да срещнеш непознати, но сходно мислещи люде.

Да изкарваш пари: ако си специалист в дадена област, поддържането на блог бързо те превръща в авторитет. Например, ако си разбирач на тема дронове, можеш да пишеш блог за дронове – и не след дълго производители и доставчици ще те потърсят, за ти предложат някаква форма на сътрудничество. Срещу заплащане, евентуално.

Да привлечеш хора към кауза: много от нас имат свои каузи в живота и поддържането на блог е отлична възможност. Така всичкото знание относно дадена кауза може да се концентрира на едно място. В блога може да се публикува и всяка нова стъпка в развитието на каузата.

Специфично знание: човек може да поддържа блог и за да споделя някакво специфично знание в дадена област. Не е необходимо непременно да е специалист, може да е фотограф или оператор – достатъчно е да представя обективно полезната информация.

Причини да не създаваме блог

Ако трябва да сме честни, има и аргументи човек да не се залавя с такава задача.

Трудна работа е: блоговете изглеждат лесно занимание, когато гледаме отстрани. Ала за автора това не е точно така. Той трябва да поддържа блога редовно. Това често пъти означава да пише вечер, след работа, когато е уморен, или пък в почивните дни, когато хората обичайно си почиват, излизат на разходка, спортуват. Накратко, иска си време и внимание.

Не е ясно дали ще носи пари и колко: да, блогът може да изкарва пари на своя автор, но преди това трябва да стане известен, четен, уважаван, цитиран. А това не става с щракване на пръсти, иска си време. Пък и приходите не са гарантирани.

Комбинацията от тези два фактора е доста обезсърчаваща: инвестираш време, полагаш усилия, стараеш се, но но не знаеш кога всичко това ще ти се отплати. Не знаеш и колко ще ти се отплати.

А и не може да е единствен източник на доходи. Колкото и хубав да е даден блог, колкото и добре развит да е, уважаван, споменаван и цитиран, това не е никаква гаранция, че ще носи пари редовно и постоянно. Няма грам предвидимост.

Тогава?!

Бърз преглед на най-любимите и най-успешните блогове в интернет разкрива, че най-сполучливите начинания в тази област имат едно общо нещо: те са създадени от страст и привличат хора, които имат същата страст. Котки, технологични джаджи, „направи-си-сам“ съвети – такива са темите на най-популярните и най-следени блогове.

Когато блогът се пише със страст, тази работа не е в тежест. Човек сяда да приготви публикация, тласкан от ентусиазъм, въодушевление, порив.

Когато блогът се пише със страст, времето в писане минава неусетно. Неусетно минава и времето в отговаряне на съобщения и коментари.

Факт – когато човек пише със страст, той бива намерен от други хора, които имат същата страст. Това е огромно удоволствие и „храни“ душата. А и понякога ражда нови, полезни идеи. Автор и фенове се превръщат в общност и са способни да градят заедно.

И, ако трябва да обобщим, най-сполучливите, най-четене, най-гледани, най-търсени блогове са тези, които са градивни. Те предоставят някакво полезно знание и/или умение или ни помагат за създаването на нещо полезно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*